17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Başbakan'ı beraat ettiren hakime terfi

Başbakan Tayyip Erdoğan`ın ``haksız mal varlığı edindiği`` gerekçesiyle yargılandığı davada beraat kararı veren Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi İbrahim Kozan, bir süredir görevlendirme yoluyla yürüttüğü Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesine resmen atandı. Adalet Bakanlığındaki çok sayıda üst düzey hakim-savcı da düz hakim olarak atanırken, birçok başsavcının görev yerleri değiştirildi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu`nun (HSYK) toplam 2540 Başsavcı, hakim ve savcı ile mahkeme başkanlarını ilgilendiren üç ayrı kararnamesi Resmi Gazete`de yayımlandı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN`I YARGILAYAN HAKİME TERFİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, henüz milletvekili seçilmemişken, AKP Genel Başkanı olduğu dönemde malvarlığındaki 256 milyar liralık artışı haksız olarak edindiği gerekcesiyle “Nereden Buldun Yasası” kapsamında Ankara 7. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmış ve 21 Ocak 2003`te beraat etmişti. Hazine avukatları ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının beraat kararını temyiz etmemeleri nedeniyle Erdoğan, 5 yıl 10 aya kadar hapis cezası istemiyle yeniden yargılanmaktan ve yaşamı boyunca kamu yaklarından yoksun bırakılma olasılığından kurtulmuştu.

ADALET BAKANLIĞINDA KAN DEĞİŞİMİ

Bu kararnameyle, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tucuk Ankara`ya düz hakim olarak atanırken, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Mevlüt Kaya Ataç Kırıkkale Cumhuriyet Savcılığına getirildi. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sibel Luş`un Sincan Hakimliğine atandığı kararnameyle, Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ayten Sözen de İstanbul`a düz hakim olarak atandı.

İLK KADIN BAŞSAVCI İSTANBUL`A GİTTİ

Öte yandan açtığı yönetmelik iptali davasını Danıştay Genel Kurulunda kazanarak, başsavcıların, illerdeki resmi törenlerde protokol sırasında bulundukları yerden bir adım öne çıkarak, askerlerin önüne geçebilmelerini sağlayan Türkiye`nin ilk kadın başsavcısı olan Işık Keskin Özbay da kararnameyle yer değiştirdi. Son olarak Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı yapan Özbay, Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığına getirildi.

ERZURUM VE ADANA DGM BAŞSAVCILIKLARI BOŞALTILDI

Bu arada, DGM`leri kaldıran ancak Cumhurbaşkanlığında incelenen yasa henüz yürürlüğe girmeden, Adana ve Erzurum DGM Başsavcılarının görev yerleri de değiştirildi. Erzurum DGM Başsavcısı Kemal Demirdön Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine atanırken, Adana DGM başsavcısı Nuri Yiğit de tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığına getirildi. Boşalan her iki DGM başsavcılığına ise bir atama yapılmadı.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2004 Cuma 17:24:59
Güncelleme :18 Haziran 2004 Cuma 17:27:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?