18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Başbakansız Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet Bayramı törenleri "Başbakansız" gerçekleşktiriliyor. Türkiye’nin bağımsızlığının 81. yıldönümü kutlamaları sırasında Recep Tayyip Erdoğan, Roma’da Türkiye'nin bugüne kadar tanımadığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden  "Kıbrıs Cumhuriyeti" diye söz eden belgeye imza atacak.

Yani bir bişka deyişle, Cumhuriyet'in 81. yıl dönümünde Avrupa'nın baskısı nedeniyle Türk dış politikasının vazgeçilmez unsurlarından biri daha ortadan kaldırılacak.

Erdoğan'ın yanısıra, Dışışleri Bakanı Abdullah Gül ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da Cumhuriyet Bayramı'nda yurtdışında olacaklar.

AB’nin bayrağından marşına kadar tanımının yapıldığı, ilkelerinin, kurumsal yapısı ve karar mekanizmalarının yeniden düzenlendiği anayasa, Roma Antlaşması’nın imzalandığı tarihi "Orazi ve Curiazi" binasında imzalanacak.

Törene, AB üyesi 25 ülke ile 4 aday ülkenin liderleri katılacak. Tam üyeler yeni anayasa metinlerini imzalarken, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan liderleri, anayasayı da içeren "Nihai Senet" isimli belgeye imza koyacaklar.


Maastricht, Amsterdam, Nice gibi AB anlaşmalarını hiçbir katılımı olmadan gözlemci statüsünde izlemekle yetinen Türkiye, 28 Şubat 2002’de başlayan Anayasa Konvansiyonu ve Hükümetlerarası Konferans çalışmalarına diğer adaylarla eşit statüde katıldı. Diplomatik kaynaklar, "Avrupa’nın gelecekteki mimarisini şekillendiren bir numaralı belgeye ilişkin sürece aktif katıldık. Bugün atılacak imza, Türkiye’nin AB’nin geleceğinde var olacağının somut kanıtıdır" dediler.

Türkiye, imza töreninde Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tanıma sorununu yine karşısında bulacak. Erdoğan’ın imzalayacağı Nihai Senet, Anayasa metninin yanı sıra AB’nin geçmişte aldığı çeşitli kararlarla ilgili 36 protokol, 49 deklarasyon ve 2 eki de içerecek. İlk kez Erdoğan, Rumlardan "Kıbrıs Cumhuriyeti" diye bahseden bir AB belgesinin altına imzasını koyacak.

KENTHABER - MİLLİYET
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2004 Cuma 10:26:03
Güncelleme :29 Ekim 2004 Cuma 10:52:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?