17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’Basın güçlerin medyası haline geldi’

Sertel Gazetecilik Vakfı’nın basın ödülü, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’a verildi. Ödül töreninde Türkiye’de basının içinde bulunduğu durum, ABD ve AB konuları ele alındı.

Türk basınında demokrasinin yayılması için faaliyet gösteren Sertel Gazetecilik Vakfı tarafından demokrasi için en iyi savaşı veren bir kişiye sunulan Sertel Ödülü’ne, bu yıl üstün gazeteciliği, "Irak Bataklığında Türk Amerikan İlişkileri" adlı kitabı ve konuyla ilgili yazıları nedeniyle Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay değer görüldü.

Balbay’a ödülünün verilmesi ve Tan gazetesinin yıkılışının 59. yılı nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde bir toplantı yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Sertel Vakfı Başkanı Doç. Dr. Yıldız Sertel, Türkiye’de basının durumunu eleştirerek, ’’Basın bugün haberleri tarafsız yayımlamakta sıfır noktasında. Mesela Kerkük’e 20 bin askerin gönderileceği haberi sadece Cumhuriyet’te yayımlandı. Ertesi gün Milliyet’te bir haber çıktı. Ve sonra bu konu unutuldu’’ dedi.

Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk, Cumhuriyet gazetesinin basın tarihi içinde başlı başına bir olay olduğunu ve gazetenin yaşatılabilmesinde, kişilerin katkılarının yanı sıra güçlü bir kurumsallığın da önem taşıdığını belirterek Cumhuriyet’in şu anki rolünün 1920’lerdeki gibi olduğunu söyledi.

SELÇUK: DEVRİMİN ÖNCÜLERİ

Sabiha ve Zekeriya Sertel’in basın dünyası içindeki önemini tarihsel bir süreç içinde anlatan Selçuk, Sertellerin Kemalist Devrim’in öncüleri olduğunu dile getirdi.

Selçuk, bugün Aydınlanma Devrimi perspektifinden dünyadaki olaylara bakınca her şeyin daha iyi anlaşıldığını vurgulayarak, "Türkiye’de karşı devrim politikacılarının bugün iktidarda oluşu, geçmişi daha iyi değerlendirmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. Ülkemizin AB’ye girip girmeyeceğinin konuşulması bile Atatürk devriminin gücüdür. ’Camiler kışlamız, minareler süngümüz’ diyen adam da bu güce karşı çıkamadığı için onu kabullenmek zorunda kalır" diye konuştu.

Kendisine ödül verilmesini sağlayan haberleri çok değişik kaynaklardan aldığını söyleyen Balbay ise bunların kendisine, sadece Cumhuriyet’te yayımlanabileceği için geldiğini söyledi. Balbay, bu anlamda Ankara’daki medya ortamında kendini bazen yalnız hissettiğini ancak bu gibi ödüllerin yalnız olmadığını anımsattığını ifade etti.

Medyanın görevini yapmakta zorlandığını anlatan Balbay, şu örnekleri verdi:

"Irak operasyonu sırasında oraya gidecek gazetecilere imzalatılan sözleşmelerin birinde ’Savaşı izlemeye gelen gazeteci, savaş birliğinin görüşlerini kabul etmiş sayılır’ deniliyor. Bunlar medyanın ne hale geldiğini gösteriyor. Medya güç olmaktan çok, ’güçlerin medyası’ haline geldi. Türkiye’de de Cumhuriyet gazetesi dışında hiçbir kuruluş üzerine düşeni yapmıyor. Cumhuriyet, dimdik ayakta durmaya devam edecek."

Balbay, AKP’nin AB ve ABD ile Türkiye’ye karşı anlaştığını vurgulayarak ’’Devlet işleri ile iktidar işlerini ayırdılar. O yüzden Erdoğan sürekli yılın Avrupalısı ödüllerini alıyor’’ diye konuştu.

Yazar Refik Erduran’ın da bir konuşma yaptığı törende, Sevim Sertel Bursu da Aykut Aykanat ’a verildi. Törende eski TGC Başkanı Nail Güreli de Nâzım Hikmet ’ten şiirler okudu.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2004 Pazar 12:35:17
Güncelleme :5 Aralık 2004 Pazar 12:43:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?