18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Basında 'Uzan Operasyonu'

AKP YANLISI YENİ ŞAFAK GAZETESİ:

CUMHURİYET İÇİN EL KONDU..

YENİ ŞAFAK YILLARDIR KARŞILIKLI ALEYHTE HABERLERLE DALAŞTIĞI UZANLARDAN İNTİKAMINI BU BAŞLIKLA ALDI:

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, aralarında Star televizyonu ve gazetesi ile Telsim'in de bulunduğu, Uzan Grubu'na ait 219 şirketin yönetimine el koydu. Dört gruba ayrılan şirketlere, 25 kişi kayyum olarak atandı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, aralarında Star televizyonu ve gazetesi ile Telsim'in de bulunduğu, Uzan Grubu'na ait 219 şirketin yönetimine el koydu. Dört gruba ayrılan şirketlere, 25 kişi kayyum olarak atandı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), devleti 7.5 katrilyon lira hortumlayan Uzan Grubu'nun 219 şirketine, "mal ve para kaçırma operasyonları" nedeniyle, alacakların tahsili için el koydu. El konulan şirketler arasında, Star televizyonu ve gazetesi ile Telsim de bulunuyor. Şirket yöneticileri görevden alınarak, yerlerine yeni isimler atandı. Şirketler "medya", "çimento-inşaat", "telekomünikasyon" ve "diğer şirketler" olmak üzere, 4 ana gruba ayrıldı.

Medya grubunda 74, çimento ve inşaat grubunda 67, telekomünikasyon alanında 64, diğer grupta ise 14 şirket bulunuyor. Bu gruplara toplam 25 yeni yönetim ve denetim kurulu üyeleri atandı. Medya, telekomünikasyon ve çimento-inşaat grubuna 5'er yönetim kurulu ve 2'şer denetim kurulu üyesi, diğer şirketlerlere de 3 yönetim 1 denetim kurulu üyesi atandı.

TMSF tarafından yapılan yazılı açıklamada, telekomünikasyon grubunun yönetim kurulu başkanlığınaMehmet Tozaltın; yönetim kurulu üyeliklerine Yaşar Akgün, Uğur Hayırlı, Ömer Küçüközcan ve Halil Özkentli; denetleme kurulu üyeliklerine de Salih Öktem ile Lütfi Dalgıç atandı. Metal, gıda, tekstil gibi 14 ayrı şirketin oluşturduğu 'Diğer şirketler' grubunun yönetim kurulu başkanı İsmet Tuğul; yönetim kurulu üyeleri Mustafa Öcalan ile Ercan Ergül; denetleme kurulu üyesi de Faysal Kara olacak.

Şirketlerden mal kaçırılmış

İmar Bankası'nın hakim ortaklarından, kamu alacağının tahsili için uygulanan yasal yaptırımlar bahane edilerek ve bazı insani duygular sömürülerek, kamu alacağının takip ve tahsili ile görevli kişi ve makamlara karşı acımasız kampanyalar düzenlendiği belirtildi. Bu kampanyalarda, grup çalışanlarına ücret ödememelerinin sorumluluğunun kamu görevi yapan kişi ve organların omuzlarına yüklenmeye çalışıldığı, buna karşılık, ücret dışındaki büyük ödemeleri (RTÜK payları gibi) yapacak kaynağı rahatlıkla bulabildikleri kaydedildi. Görevlilerce tespit edilen buna benzer sayısız olayın, kamu alacağının tahsili için uygulanan müeyyidelere rağmen şirketlerden mal ve para kaçırıldığını gösterdiği belirtildi.

Bankalar Yasası'nın ilgili hükümlerinin, Fon alacağının tahsilini imkânsız hale getiren bu gibi durumların tespiti halinde, banka hakim ortaklarının, yakınlarının, yöneticilerinin ve onlar adına hareket edenlerin doğrudan ya da dolaylı sahip oldukları ya da kontrol ettikleri şirketlerin yönetim ve denetiminin ve yasada belirtilen ortaklık haklarının TMSF tarafından devralınacağını öngördüğü anımsatıldı. Bu kapsamda İmarbank'ın, hakim ortaklarının, yakınlarının, yöneticilerinin ve onlar adına hareket edenlerin doğrudan veya dolaylı sahip oldukları ya da kontrol ettikleri şirketler ile ilgili olarak başlatılan işlemin, kamu alacağının tahsili için Bankalar Yasası'nın ve diğer ilgili yasaların amir hükümlerinin uygulanması olduğu vurgulandı.

'Çalışanlar endişelenmesin'

Fon Kurulu Başkanı Ahmet Ertürk, gazetemize yaptığı açıklamada, operasyonun "kamu alacağının problemsiz olarak tahsili için yapıldığı"nı bildirdi. Ertürk, grup şirketleri çalışanlarının ise endişelenmesine gerek olmadığını belirterek, "Ücretler ödenecek ve tüm özlük haklar korunacak. Çalışanlar işine devam edecek" dedi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise, Uzan grubu şirketlerinin Fon'a devredilmesiyle elde edilecek gelirlerden devlete olan borçların ödeneceğini belirterek, "Maksadımız üzüm yemek. Kimseyle özel bir meselemiz yok' dedi. Çiçek, bundan sonra bu şirketlerin gelirlerinin ve giderlerinin kontrol edileceğini de ifade etti.


UZAN, POLİSLERE KÜFÜR YAĞDIRDI

İstanbul Mali Şube Müdürlüğü Ekipleri, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Ekipleri ile dün sabah saat Star TV'nin İkitelli'deki binasını kuşattı. Binada görevli özel güven- lik görevlileri etkisiz hale getirildi.

Mali Polis, muhasebe ve idari işler bürolarındaki tüm evrak, cd ve disklere el koydu. Bilgisayar- larda bulunan kayıtların silinip silinmediğini yerinde incelemek için binaya Bilgi İşlem'e bağlı uzman polisler çağırıldı.

Binanın tüm güvenlik kamerası görüntülerine de el koyan polis, dışarıya yüklü miktarda evrakların çıkarılıp çıkarılmadığını belirlemek için kasetleri incelemeye aldı.

Bu arada, GP üyesi bir grupla birlikte binaya gelen Cem Uzan içeriye sokulmadı. Akşam saatlerine kadar bina önünde bekleyen Uzan ile polisler arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı.

Cem Uzan, Çubuklu'daki Medya Pazarlama'nın misafirhanesine haciz işlemleri için gelen polislere küfürler yağdırdı.

Uzan'dan şikayetçi olan polisler, küfürleri tutanağa geçirdi. Görevliler, Uzan'a, misafirhaneyi boşaltması için bir hafta süre verdi. Öte yandan, Star Medya Grubu'nun başına , daha önce bazı özel TV'lerde yöneticilik yapmış olan Adem Gürses getirildi.

Yönetim kurulu üyeliklerine de, Uğur Hayırlı, Ömer Küçüközcan, Hasan Tahsin Emek, Yusuf Toklu; Denetim Kurulu üyeleklerine Mehmet Ali Kaynar ile Zeynel Koç atandı. Gürses, "Amaç bu müesseseyi yaşatmak" dedi. Star TV'nin başında bulunan Can Ataklı ise görevinden alındı.

Ataklı, "Burada hoş olmayan, medyanın bu şekilde susturulmuş olmasıdır" dedi.

YILLARDIR UZAN GRUBU ALEYHİNDE KÜFÜR DÜZEYİNDE İFADELERLE YAYIN YAPAN İŞADAMI AYDIN DOĞAN'IN SAHİBİ OLDUĞU YAYIN ORGANLARI:

Hürriyet'in "Yolun Sonu" Başlıklı Manşet Haberinden:

219 şirketi de gitti Uzanlar'ın ‘işi’ bitti

Asım güneş- Mustafa KÜÇÜK-Barış KARA

Uygulama, İmar Bankası soruşturması çerçevesinde 7.5 katrilyonluk alacağın tahsili ve mal kaçırılmasının engellenmesi için yeni bankacılık yasasına uygun olarak yapıldı.


Bankalar Yasası'na değişiklik getiren ve ‘Hortumcuyla Mücadele Yasası’’na dayanarak Uzan Grubu'na dönük en geniş operasyon dün başladı. TMSF tarafından İmar Bankası'nda 7.5 katrilyon lira batıran Uzanlar'ın 219 şirketine yeni yöneticiler atandı.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), çalışanları üzerinden çeşitli kampanyalar yapan, ancak devlete olan borçlarına yönelik herhangi bir çare arayışına girmeyen Uzanlar'ın, İmar Bankası soruşturması çerçevesinde birçoğu hakkında ihtiyati tedbir kararı bulunan 219 şirketinin yönetimine el koydu.

Uygulamanın, 7.5 katrilyonluk alacağın tahsili ve mal kaçırılmasının engellenmesi için yapıldığı belirtildi. TMSF'nin konuyla ilgili açıklamasında, ‘‘İmar Bankası hakim ortaklarının, yakınlarının, yöneticilerinin ve onlar adına hareket edenlerin doğrudan veya dolaylı sahip oldukları veya kontrol ettikleri şirketler ile ilgili olarak bugün başlatılan işlem, kamu alacağının tahsili için Bankalar Kanunu'nun ve diğer ilgili kanunların amir hükümlerinin uygulanması mahiyetindedir’’ denildi.

TMSF tarafından yönetimine el konulan 219 şirket, ‘‘Medya, Çimento, Telekom ve Finans’’ başlıkları altında dört gruba ayrıldı. Medya Grubuna, Yönetim Kurulu Başkanı Adem Gürses, Çimento Grubuna, Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Nalçacı, Telekom Grubuna Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taşaltın ve Finans Grubuna ise Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Öcalan, 2 yardımcısı ve 4 yönetim kurulu üyesi ile birlikte atandı. TMSF'nin yaptığı atamalarda, diğer grup başkanlıklarına da 4'er yönetim kurulu üyesinin ataması yapıldı.

Uzan medya grubuna atanan Adem Gürses, ‘‘Biz iyi şeylerin olmasından yanayız. Star'ı yaşatacağız. Kesinlikle kapanma gibi bir durum yok. Yaşatmak için buradayız’’ dedi. Eski Medya Grup Başkanı Can Ataklı'yla da konuştuklarını, onun itirazlarını dinlediklerini belirten Gürses, ‘‘Çalışanlar sakin olmalı. Özlük haklarına hiçbir şey olmayacak. Zamanla her şey daha iyi anlaşılacak’’ diye konuştu.

MAL VE PARA KAÇIRILIYOR

Uzan grubunda gerçekleştirilen açıklama ile birlikte TMSF bir açıklama yaptı. TMSF'nin açıklamasında, şöyle denildi: ‘‘İmar Bankası hakim ortaklarından kamu alacağının tahsili için uygulanan yasal müeyyideler bahane edilerek ve bazı insani duygular sömürülerek, kamu alacağının takip ve tahsili ile görevli kişi ve makamlara karşı acımasız kampanyalar düzenlenirken ve çalışanlarına para ödememelerinin sorumluluğunu kamu görevi yapan kişi ve organların omuzlarına yüklemeye çalışırken ücret dışındaki bazı büyük (RTÜK payları gibi) yapacak kaynağı rahatlıkla bulabilmektedirler. Görevliler tarafından tespit edilen buna benzer sayısız olay, kamu alacağının tahsili için uygulanan müeyyidelere rağmen, şirketlerden mal ve para kaçırıldığını göstermektedir.’’

YENİ YASA UYGULANDI

‘‘Bankalar Kanunu'nun ilgili hükümleri, Fon alacağının tahsilini imkansızlaştıran bu gibi durumların tespiti halinde, banka hakim ortaklarının, yakınlarının, yöneticilerinin ve onlar adına hareket edenlerin doğrudan veya dolaylı sahip oldukları veya kontrol ettikleri yönetim ve denetiminin ve yasada belirtilen ortaklık haklarının TMSF tarafından devralınacağını öngörmektedir.’’

Ertürk: İmar’dan alacağımız için yaptık

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, aldıkları kararı, ‘‘Amacımız İmarbank'tan kaynaklanan alacağımızı tahsil edebilmek’’ diye açıkladı. Ertürk, ‘‘Sonraki adım ne olacak?’’ sorusuna, ‘‘Atadığımız yöneticiler şirketleri inceleyerek ona göre stratejiler belirleyecek’’ yanıtını verdi. Ertürk, ‘‘Şirketlerin işletilmesi veya satışı sözkonusu olacak mı?’’ sorumuza ise, ‘‘Olabilir. Hukukun tanıdığı imkanlar çerçevesinde gerekli önlem ve seçenekler değerlendirilecek’’ diye konuştu.

TMSF’ye uyan kalır, gerisi gider

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimi, Uzan Grubu çalışanlarına şu mesajı verdi: ‘‘Amacımız kamu alacaklarını kurtarmak. Bize bu konuda yardım eden, işini dürüst şekilde yapan tüm çalışanlar görvini sürdürecek. İşlerimize taş koymaya çalışanlar ise anında işinden olacak.’’

TMSF: Mal ve para kaçırıyorlar

TMSF'nin yaptığı açıklamada, Uzan Grubu'nun duygu sömürüsü yaptığına ve bu şekilde kamu alacağını zorlaştırdığına dikkat çekildi. Açıklamada şöyle denildi: ‘‘İmar Bankası hakim ortaklarından kamu alacağının tahsili için uygulanan yasal müeyyideler bahane edilerek ve bazı insani duygular sömürülerek acımasız kampanyalar düzenlenirken görevliler tarafından tespit edilen sayısız olay, kamu alacağının tahsili için uygulanan müeyyidelere rağmen, şirketlerden mal ve para kaçırıldığını göstermektedir.’’

Uzan bayrakları indi

Star Gazetesi ve Star TV'nin de yer aldığı İkitelli'deki Uzan binasının dışında bu kuruluşlara ait tabela ve bayraklar kaldırıldı. Bu binanın dışında sadece Türk bayrakları olması dikkat çekti.

Star'da espri:Devlet memuru olduk

TMSF görevlileri ve polis, dün sabah erken saatlerden itibaren Uzan Grubu'nun İkitelli'deki Merkez Binası'na geldi. İlk olarak binanın üç girişi polis kontrolüne alındı. Polisle personel arasında yaşanan küçük tartışmaların dışında herhangi bir olay meydana gelmedi. Bazı çalışanlar, ‘‘Artık devlet memuru olduk. 657'ye tabiyiz, konuşamayız’’ diye espri yaptı.

Star’da sabotaj şüphesi

TMSF’nin Uzan Grubu şirketelerinin yönetimine el koymasından 14 saat sonra dün akşam 23.00 sularında Star televizyonunun yanın akışı durdu. Yaklaşık bir saat kadar yayın yapmayan Star’ın, son gelişmeler sonrasında içeriden sabote edildiği ileri sürüldü.

MİLLİYET'in "Oyun Bitti" Başlıklı Haberinden:

Sonunda, Uzan Grubu topyekün devlete geçti


TMSF, Star TV ve Telsim de dahil Uzanlar'ın 219 şirketinin yönetimine el koydu. İmar Bankası'ndan kaynaklanan 7.5 katrilyon liralık yükün tahsilatına başlandı

A. ERHAN ÇELİK - DİLEK TAŞ

Tasarruf Mevudatı Sigorta Fonu (TMSF) Uzan Grubu'na ait 219 şirketin yönetimine el koydu. Önceki gece saat 03.00'de alınan karar üzerine, sabah Mali Şube ekiplerin Uzan Grubu'nun İkitelli'deki merkez binasına giderek giriş çıkışları kontrol altına aldı. Polis operasyonu ile birlikte yönetimi devralan yeni yönetim kurulları gerekirse satış veya iflas kararı alabilecek.
Uzan Grubu'na ait şirketlere hortumcularla mücadele yasası olarak bilinen 5020 sayılı yasaya istinaden el konuldu. Devralınan 219 şirket dört ayrı grupta toplanırken, her grup için ayrı yeni yönetim kurulu atandı. Yeni yönetim kurulları İmar Bankası'ndaki çifte hesap yolsuzluğundan doğan 7.5 katrilyon liralık Hazine alacağı tahsil edilinceye kadar her türlü tasarrufta bulunma yetkisiyle donatıldı. Operasyon şöyle gerçekleşti:
TMSF, Uzan operasyonuyla ilgili karar için önceki gece saat 02.30'a kadar devam eden bir toplantı yaptı. Çıkan karar uyarınca mali polis bilgilendirildi. Kurul operasyonu yönetmek için sabah saat 08.30'da yeniden biraya geldiğinde Uzan Grubu'nun şirketleri polis güçleri tarafından güvenlik çemberine alındı.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hanifi Avcı bilgilendirildi. Geçen hafta başında İstanbul'a giden Avcı'nın TMSF yetkilileriyle görüştüğü, ardından da Ankara'ya dönerek perşembe günü de Maliye Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduğu tespit edildi.

Uzak durun mesajı
TMSF yetkilileri 7.5 katrilyon liralık Hazine alacağını tahsili için şirketleri yoketmeyi değil çalıştırmayı amaçladıklarını ifade etti. Çalışanlara yönelik herhangi tasarrufta bulunulmasının şimdilik öngörülmediğini belirten aynı yetkililer, vatandaşlara yönelik uyarılarda bulundu:
"Karar, Uzan ailesiyle işbirliği yapanların mali takibini gerektiriyor. Vatandaşlar vaatlere kanarak bu ailenin şirketlerine ortak olmasınlar."


'Hortumcu yasası' ile el kondu
Toplam 8.5 katrilyon liralık İmar Bankası yolsuzluğu ile ilgili olarak 2003 yılı Ağustos ayında çıkartılan 4969 sayılı Kanunu'na göre mallarına ihtiyati tedbir konulan Uzan ailesi şirketlerine yönetici atanması 13 Aralık 2003 tarihinde çıkartılan 5020 sayılı Kanun ile mümkün oldu.
Kamuoyunda 'hortumcu yasası' olarak bilinen ve Bankalar Kanunu'nda değişik yapan 5020 sayılı Kanunu'nun 20'inci maddesi batık banka patronlarından tahsilatla görevlendirilen TMSF'ye geniş yetkiler tanıyor.
Buna göre Fon, alacağının tahsili bakımından yarar görmesi halinde ve Fona borçlu olup olmadıklarına bakılmaksızın; hisseleri kısmen veya tamamen kendisine intikal eden bir bankanın yönetim ve denetimine sahip olduğu iştiraklerinin, yönetim ve müdürler ile denetim kurulu üyelerini görevden almaya ve üye atamaya yetkisi bulunuyor. Fon ayrıca yönetimini devraldığı şirketlerin hisselerini satma yetkisine de sahip.


TMSF: Mal ve para kaçırıyorlardı

ANKARA Milliyet

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), İmar Bankası'nda, 'yüksek faiz vaadi'yle toplanan 7.5 katrilyonluk mevduatın Uzan Grubu'na aktarılması nedeniyle doğan kamu alacağının tahsili için uygulanan tüm yaptırımlara karşın Uzanlar'ın şirketlerden para ve mal kaçırdıklarını; yönetim operasyonunun bu nedenle yapıldığını açıkladı. Açıklamada şunlar belirtildi:

Plan sunmadılar
Kamu adına 7.5 katrilyon liralık alacağın tahsili ile görevli bulunan Fon'un yaptığı çalışmalara, yasalar gereği uygulanan çeşitli yaptırımlara karşın İmar Bankası'nın hakim ortakları bu borçlarını nasıl ve ne zaman ödeyeceklerine ilişkin herhangi bir plan sunmadı. Mutad zeminlerde bir araya gelip konuyu müzakereye bile yanaşmadı.

Acımasız kampanyalar
İmar Bankası hakim ortaklarından kamu alacağının tahsili için uygulanan yasal yaptırımlar bahane edilerek ve bazı insani duygular sömürülerek, kamu alacağının takip ve tahsili ile görevli kişi ve makamlara karşı acımasız kampanyalar düzenlendi.

Ücretleri ödemediler
Bu kampanyalarda, grup çalışanlarına ücret ödememelerinin sorumluluğu kamu görevi yapan kurumların omuzlarına yüklenmeye çalışıldı. Buna karşılık ücret dışındaki bazı büyük ödemeleri (RTÜK payları gibi) yapacak kaynağı rahatlıkla bulabildiler. Görevliler tarafından tespit edilen buna benzer sayısız olay, kamu alacağının tahsili için uygulanan yaptırımlara karşın şirketlerden mal ve para kaçırıldığını gösterdi.

Uzan'a 'Bir haftada villanı boşalt' talimatı

Mali Polis, Cem Uzan'ın yaşadığı ve kapısında 'Medya Group Konuk Evi' yazılı villaya operasyon düzenledi. Bir hafta içinde villayı boşaltması istenen Uzan, polisleri küfürle karşıladı, Başbakan için 'Taliban' benzetmesi yaptı

Uzan Grubu şirketlerine el konmasının ardından Mali Şube ekipleri, İmar Bankası yolsuzluğunun ardından hacizden kaçırmak amacıyla yaşadığı villanın kapısına "Medya Group Konuk Evi" yazılı tabela asan Genç Parti lideri Cem Uzan'in evine de baskın yaptı.
Mali Şube ekipleri dün sabah TMSF'nin kararı ile Uzan grubuna bağlı 219 şirket ile birlikte, bu şirketlere ait görünen ve Cem Uzan'ın Çubuklu, Güven Sazak Siteleri'nde bulunan villasına da gitti. Pazartesi günü villanın bir hafta içinde boşaltılması için tebligatta bulunalacağı öğrenildi. Savcılığın verdiği izinle sabah saatlerinde villada arama yapmak isteyen Mali Şube ekipleri, ellerinde arama izinleri bulunmasına rağmen, Cem Uzan ve korumaları tarafından villaya alınmak istenmedi.

Başbakan'a Taliban benzetmesi
Polisin çekilmesinin ardından Cem Uzan bazı partili ve yakınlarıyla birlikte basın mensuplarının bekletildiği güvenlik noktasına gelerek açıklama yaptı. Uzan, ATV muhabirinin mikrofonunu eline alarak, "Bunları yayınlayabilecek misin ATV? Bunları yayınlayabilecek misin İHA? Ya sana Star? Sana yayınlatacaklar mı bunları?" dedikten sonra, taraftarlarının "Başbakan Cem Uzan" sloganları arasında şöyle devam etti:
"Hoşgeldiniz Taliban Türkiye'sine. Tayyip Erdoğan, seninle sandıkta hesaplaşacağız. Seni iktidardan indirmeyeceğim sadece. Seni Yüce Divan'da da yargılatacağım. Ey vicdansız Taliban. Ne yaparsan yap. Bak ben sana Bursa'da da söylemiştim. Bu beyaz gömlek kefenim. Ey Taliban, benim canımı alamadığın sürece, ben senin ensendeyim.'' Uzan ve beraberindekiler, hep birlikte villanın bulunduğu yokuşu tırmandı. Cem Uzan, partililerin sloganları arasında çıktığı yokuşun başında kendisini bekleyen eşi Alara Koçibey Uzan'la el ele tutuşarak villaya girdi. Villanın polis kayıtlarında 'Medya Group Konuk Evi' olarak göründüğü, baskının bu nedenle yapıldığı iddia edildi.

Star binasına sokulmadı
Cem Uzan'ın evine yapılan operasyondan sonra Genç Parti (GP) Genel Sekreteri Mehmet Ali Akgül'ün yaptığı basın açıklamasında "Bugün de İstanbul'da bulunan genel başkanımızın ikametgahının kapısından polis girmeye çalışmaktadır. Genel başkanımızın ikametgahı partimizin birimidir. Bu birime yönelik saldırı partimize yönelik saldırıdır. Şu anda genel başkanımızın mal ve can emniyeti tehlikede bulunmaktadır" denildi.
Cem Uzan da villasından Star binasına 100 kadar GP üyesiyle birlikte gitti. Partililer burada sloganlar attı. 'Özel eşyalarımı almak istiyorum, çalışanlarımla helalleşmek istiyorum' diyen Uzan binaya sokulmadı. Kapının önünde çalışanlarla konuştu. Bazı çalışanlar kendisine sarılarak ağladılar.

Polislere küfretti

Polislere pencereden küfür ettiği bildirilen Cem Uzan hakkında, Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince tutanak tutuldu.
Villaya yapılan baskının, Genç Partililer tarafından öğrenilmesinin ardından, bir grup Genç Parti mensubu, sitenin giriş kapısında, güvenlik noktasında toplandı.
Kapıdaki resmi polis ekipleri tarafından Cem Uzan'la görüşmelerine izin verilmeyen partililer, zaman zaman polislerle sert tartışmalara girdi.
Mali Şube ekiplerinin işlemlerini tamamlamasının ardından, villa çevresinde bekletilen 3 resmi polis ekibi de sitenin girişinde bulunan güvenlik noktasına çekildi.

Uzanlara büyük operasyon

TMSF bünyesinde oluşturulan Fon Kurulu, işe hızlı başladı. Kurul, batık İmar Bankası'ndan doğan kamu alacaklarının tahsili için Uzanlara ait 217 şirkete el koyarak yeni yönetim atadı. Gerekçe: Gruptan mal ve para kaçırma işlemlerini durdurmak.

'Ödeyen kurtulur'

Kurul, Uzanlarla işbirliği yapanlara çete davası açacak. TMSF kaynakları, dürüst çalışanların işine devam edeceğini söyledi. Adalet Bakanı Çiçek, "Borçlarını öder ve anlaşırlarsa, kurtulma şansları var" dedi.

Çiçek: Gereken yapıldı

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Uzan grubuna ait şirketlere yönetici atanmasının yasa gereği olduğunu söyledi. Çiçek, "Şirketlerin gelir-giderleri kontrol edilecek. Fabrikaları, işyerleri duracak devlete olan borç ödenmeyecek, olmaz böyle şey" dedi.

Televizyon binasına polis kordonu

TMSF'nin kararıyla atanan yeni yönetim dün sabah çok sayıda polisle Rumeli Holding bünyesindeki Star gazete ve televizyonları ile Telsim'in bulunduğu şirket merkezine geldi.

Cem Uzan Star'a giremedi

Genç Parti (GP) Genel Başkanı Cem Uzan, Star gazetesi ve televizyonunun da bulunduğu binaya alınmadı.

Uzanlara 'Hortum yasası'

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde kurulan Fon Kurulu göreve hızlı başladı ve kamuoyunda 'hortum yasası' olarak bilinen yasa ilk kez işletildi. Kurul önceki gün aldığı kararla Uzan Grubu'nun 217 şirketinin yönetimine el koydu.

Kemal Uzan'a rüşvetten gıyabi tutuklama

ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'e el konulmasının ardından, ortaya çıkan rüşvet belgeleriyle ilgili soruşturma açan Adana Cumhuriyet Savcılığı, Kemal Uzan hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi.

'Para çıkışı yaşanıyordu'

Uzan Grubu'na ait şirketlere yeni yönetim atayarak el koyan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, (TMSF) yazılı bir açıklama yaparak, İmar Bankası'ndan doğan kamu alacağının tahsili için uygulanan yaptırıma karşın...

Çalışana zarar gelmeyecek

TMSF'ye yakın kaynaklar, Uzan Grubu'na bağlı şirketlerde dürüst çalışan kişilerin işlerine devam edeceğini belirtti. Edinilen bilgiye göre şirketlerde TMSF tarafından atanan yöneticiler, kendileriyle işbirliği yapan ve kamu alacağının tahsiline yardım eden kişilere dokunmayacak.

SABAH GAZETESİ'NİN MANŞETİ: BİR DEVRİN SONU

Bir Devrin Sonu

Bir zamanların banka-sanayi-medya devi Uzanlar'ın şirketlerinin tümüne 7.5 katrilyon borcu ödemedikleri gerekçesiyle elkondu

Tassaruf Mevduatı Sigorta Fonu, kamu alacaklarının tahsiline ilişkin yeni yasa uyarınca Uzan Grubu'nun 219 şirketine elkoydu. Dev operasyona sadece İstanbul'da 1000'i aşkın polis katıldı.

"BORCUN ÖDENMESİ İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPMADILAR"

TMSF operasyona gerekçe olarak "İmar Bankası hâkim ortaklarının, bankanın 7.5 katrilyonluk borcunu ödemek için aylardır adım atmamasını, hiçbir ödeme planı sunmamasını" gösterdi.

CEM UZAN'A DA"EVİ BOŞALT" İHTARI YAPILDI

OPERASYONUN son ayağı Cem Uzan'ın evine yönelikti. Polise kapıyı açmayan Uzan'a "Bir hafta içinde evi boşaltması" ihtarı yapıldı. Uzan, öğleden sonra gittiği Star TV binasına da alınmadı.

***

TMSF, Uzan şirketlerine el koydu

Dün sabah gerçekleştirilen operasyonla, Uzanlar'a ait 219 şirketin mülkiyetine tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu el koydu. Şirketler faaliyet alanına göre 4'e ayrıldı ve her biri yeni yöneticilere bağlandı TMSF, operasyonun İmar Bankası'nın mudilerine ödenen 7.5 katrilyon liralık alacağın takip ve tahsili için, son çıkan bankacılık yasasının ilgili maddelerine dayanılarak gerçekleştirildiğini bildirdi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yeni çıkarılan Bankacılık Yasası'na dayanarak Uzan Grubu'na ait yaklaşık 219 şirketin yönetimine alacakların tahsili için el koydu. TMSF'nin kararı uyarınca Uzan Grubu'nun şirketlerindeki yöneticiler de değiştirildi. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, 'İmar Bankası soruşturması çerçevesinde birçoğu hakkında ihtiyati tedbir kararı bulunan Uzan Grubu'na ait 200 şirketin yönetimine, 'alacakların tahsili ve mal kaçırılmasını önlemek amacıyla' el konulduğunu' söyledi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), batık İmar Bankası'ndan doğan kamu alacağının tahsili için uygulanan tüm yaptırımlara karşın Uzan Grubu şirketlerinde mal ve para kaçırmanın sürdüğünü, Grup şirketlerine yapılan operasyonun bu süreci durdurmayı amaçladığı bildirildi.

7.5 KATRİLYONU ALMAK İÇİN

İmar Bankası mudilerinin 7.5 katrilyon liralık alacağının takip ve tahsili için Uzan Grubu şirketlerine el konulduğu belirtilen TMSF'nin yazılı açıklamasında, "Kamu adına 7.5 katrilyon liralık bu alacağın takip ve tahsili ile görevli bulunan TMSF'nin bugüne kadar yaptığı çalışmaların, mevcut ve yeni çıkarılan yasalar gereği uygulanan muhtelif müeyyidelere rağmen, İmar Bankası'nın hakim ortaklarının, bu borçlarını nasıl ve ne zaman ödeyeceklerine dair herhangi bir plan sunmadıkları gibi mutad zeminlerde bir araya gelip konuyu müzakere etmeye bile yanaşmadıkları" vurgulandı. Aynı yetkili, 'TMSF'nin, 219 şirketi barındıran medya, GSM şirketi, çimento ve diğerleri olmak üzere 4 ayrı gruba 5'er kişilik 'kayyum' (belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kişi) ataması yaptığını' kaydetti. Fon tarafından yönetimine el konulan Uzan grubuna ait 219 şirketin oluşturduğu 4 ayrı grupta görev yapacak 4 yönetim kurulu başkanı, 12 yönetim kurulu üyesi ile 7 denetleme kurulu üyesinin isimleri belli oldu.

DÖRT GRUP BAŞKANI ATANDI

TMSF'den alınan bilgiye göre, bünyesinde 74 şirketin yer aldığı medya grubunun yönetim kurulu başkanlığına Adem Gürses, yönetim kurulu üyeliklerine ise Uğur Hayırlı, Ömer Küçüközcan, Hasan Tahsin Emre ile Yusuf Toklu, denetleme kurulu üyeliklerine de Mehmet Ali Kaynar ile Zeynel Koç getirildi. Bünyesinde 67 şirket bulunan çimento-inşaat grubunun yönetim kurulu başkanlığına da Hidayet Nalçacı atanırken, yönetim kurulu üyeliklerinde Servet Kaçamak, Serhat Uçak, Mustafa Turgut ve Fatih Zülfikar, grubunun denetleme kurulu üyeliklerine de Veysel Karabasmaz ile Mehmet Rüştü Kırmacıoğlu atandı. 64 şirketin oluşturduğu telekomünikasyon grubunun yönetim kurulu başkanlığına Mehmet Tozaltın atanırken, yönetim kuruluna Yaşar Akgün, Uğur Hayırlı, Ömer Küçüközcan ve Halil Özkentli, denetleme kurulu üyeliklerine de Salih Öktem ile Lütfi Dalgıç getirildi. Metal, gıda, tekstil gibi 14 ayrı şirketin oluşturduğu grubun yönetim kurulu başkanlığına da İsmet Tuğul, grubun yönetim kurulu üyeleri de, Mustafa Öcalan ile Ercan Ergül'den oluştu. 'Diğer şirketler' adı verilen bu grupta Faysal Kara da denetleme kurulu üyesi olarak görev alacak.

MUHAFAZAKAR EĞİLİMLİ VE AKP'Yİ DESTEKLEYEN ZAMAN GAZETESİNİN HABERLERİ

Maliye, alacağına karşılık Star’da haczedecek mal bulamadı

Uzan Grubu’na bağlı Star gazete ve televizyonlarına, yaklaşık 20 trilyon liralık vergi borcu nedeniyle ihtiyati haciz geldi.

Ancak, 28 Ocak 2004’te borçlu şirketlerde haczedilecek mal bulamayan Maliye, alacağını tahsil için Uzanlar’a ait yeni mal ve mevduat aramaya başladı. Star gazete ve televizyonuna ait binalarda bulunan mallar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun alacakları nedeniyle tedbir konulduğu için Maliye vergi borcuna karşılık haczedeceği yeni mal bulamadı. İstanbul Defterdarlığı, vergi borcunun tahsili için Uzanlar’ın yeni mal varlıklarının araştırmasına başladı.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul Halkalı Vergi Dairesi, Uzanlar’a ait Birikim Gazetecilik Matbaacılık AŞ, Ulusal Basın Gazetecilik AŞ, Star TV1 ile Mavi Ulaştırma ve Haberleşme Hizmetleri AŞ şirketlerinin vergi borçları için 16 Ocak 2003 tarihinde ihtiyati haciz kararı için “olur” aldı.

Valilikten alınan “olur” gereği, icra ekipleri 28 Ocak 2004 günü İkitelli’deki şirket merkezine baskın yaptı. Bu şirketlerden Birikim Gazetecilik Matbaacılık’ın 1 trilyon 750 milyar, Ulusal Basın Gazetecilik’in 1 trilyon 900 milyar liralık borcuna karşılık haciz konulabilecek bir mal İkitelli’deki şirket merkezinde bulunamadı.

Mavi Ulaştırma ve Haberleşme Hizmetleri’nin 15 trilyon liralık borcuna karşılık 2 trilyon 609 milyar liralık kısmı hariç yine haczedilecek mal çıkmadı ve haciz için yeni mal araştırmasına girişildi. Yine haciz kararı çıkan Star TV1 şirketi için de vergi borcuna karşılık mal araştırması yapılıyor.

Halkalı Vergi Dairesi, daha önce yine Uzanlar’a ait şirketlerin borcu nedeniyle Star Televizyonu’nun bulunduğu binaya haciz koydurmuş ve satışa çıkarılacak bina için bilirkişi 43 trilyon lira değer biçmişti.

İşadamlarına göre gereken yapıldı

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, devletin Uzan Grubu’nun mallarına el koymasının normal bir süreçte işlediğini belirterek, “Gerekenin yapıldığını düşünüyorum. TMSF’nin el koyması normal bir durum. TMSF alacağını Uzan Grubu’nun diğer şirketlerinden tahsil ediyor.” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım da son olarak TMSF’nin Uzan Grubu’nun şirketlerine el koymasının daha önceden sonuçları belli olan bir süreç olduğunu ifade ederek, “Biz baştan beri İmar Bankası’na el konulmasından sonra Uzan Grubu’na ait şirketlere de el konulacağını tahmin ediyorduk. Devlet kısa zamanda el koyduğu bu şirketleri özelleştirmelidir. Yoksa devletin bu el koyması bir devletleştirme olur.” diye konuştu.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ise kanunlar neyi gerektiriyorsa herkesin buna saygılı olması gerektiğini söyledi. “Bu olay bugünün olayı değil, bir birikimin sonucu.” diyen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkan Vekili Turan Sarıgülle ise “Önemli olan yönetimlerin değişmesi değil, burada çalışan insanların birçoğu işsiz kalabilir. Devletin bir an önce bu konuya bir çare bulması gerekiyor.” şeklinde konuştu. Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, TMSF’nin alacaklarını tahsil etmek için böyle bir el koyma olayı gerçekleştirdiğini belirtirken, MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu ise devletin bu el koyma olayının hukuki gerekçesini vatandaşa anlatması gerektiğini söyledi.

Devlet Uzan Grubu’na el koydu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan Grubu’na ait 380 şirketin yönetimine alacakların tahsili için el koydu.

Üst düzey bir emniyet yetkilisi, “İmar Bankası soruşturması çerçevesinde birçoğu hakkında ihtiyati tedbir kararı bulunan Uzan Grubu’na ait 380 şirketin yönetimine, ‘alacakların tahsili ve mal kaçırılmasını önlemek amacıyla’ el konulduğunu” söyledi.
Kamuoyunda ‘Hortum Yasası’ olarak bilinen ve 5020 sayılı yeni Bankacılık Yasası’nın 15. maddesinin 7/A bendine göre yönetimine el konan 380 şirketin oluşturduğu 4 ayrı grupta görev yapacak 4 yönetim kurulu başkanı, 12 yönetim kurulu üyesi ile 7 denetleme kurulu üyesinin isimleri belli oldu. Bünyesinde 74 şirketin yer aldığı medya grubunun yönetim kurulu başkanlığına Adem Gürses getirildi. Bu grubun yönetim kurulu üyeliklerine ise Uğur Hayırlı, Ömer Küçüközcan, Hasan Tahsin Emre ile Yusuf Toklu atandı. Bu grubun denetleme kurulu üyeliklerine de maliye müfettişi kökenli Mehmet Ali Kaynar ile Zeynel Koç getirildi. Bünyesinde 67 şirket bulunan çimento-inşaat grubunun yönetim kurulu başkanlığına da Hidayet Nalçacı atandı. Bu grubun yönetim kurulu üyeliklerinde Servet Kaçamak, Serhat Uçak, Mustafa Turgut ve Fatih Zülfikar görevlendirildi. Çimento-inşaat grubunun denetleme kurulu üyeliklerine de Veysel Karabasmaz ile Mehmet Rüştü Kırmacıoğlu atandı. 64 şirketin oluşturduğu telekomünikasyon grubunun yönetim kurulu başkanlığına Mehmet Taşaltın getirilirken, yönetim kurulu üyeleri de Yaşar Akgün, Uğur Hayırlı, Ömer Küçüközcan ve Halil Özkentli’den oluştu. Bu grubun denetleme kurulu üyeliklerine de Salih Öktem ile Lütfi Dalgıç getirildi. Metal, gıda, tekstil gibi 14 ayrı şirketin oluşturduğu grubun yönetim kurulu başkanlığına da İsmet Tuğul getirildi. Bu grubun yönetim kurulu üyeleri de Mustafa Öcalan ile Ercan Ergül’den oluştu. ‘Diğer şirketler’ adı verilen bu grupta Faysal Kara da denetleme kurulu üyesi olarak görev alacak. İstanbul’da bulunan Uzan ailesinin sahibi olduğu holding, televizyon ve gazete ile GSM şirketinin yer aldığı binaların içerisi, önü ve çevresinde, Mali Şube Müdürlüğü, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ve ilçe emniyet müdürlüklerine bağlı ekiplerce yoğun güvenlik önlemi alınırken, operasyona toplam 1.000 polis katıldı. Operasyon TMSF’nin isteği üzerine dün sabah saat 08.00’de yapıldı. TMSF görevlileri ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürü Mustafa Aktaş ve çok sayıda üst düzey emniyet yetkilileri, Uzan Grubu’na ait İkitelli’deki binada gün boyu çalıştı. Star TV’nin eski yöneticileri binaya alınmazken, ancak çalışanların binaya girmelerine izin verildi.

Bu arada TMSF’den üst düzey bir yönetici, böyle bir operasyonun yapılabilmesi için gerekli yasal düzenlemenin tamamlanmış olması gerektiğine işaret ederek, “Gecikme olduğu kanaatinde değilim.” dedi. Operasyonun cuma günü kararlaştırıldığını belirten yetkili, işlemin bir ‘kayyum’ ataması şeklinde olmadığını söyledi. Yetkili, şirketlerdeki mevcut çalışan kadrosunun korunacağını, şimdilik herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyeceğini belirtti. Öte yandan Uzan soruşturmasını yürüten Şişli Cumhuriyet savcıları Mecit Ceylan ile Said Kunt, yapılan operasyonun hukuka uygun olduğunu söylediler.
SANSÜRSÜZ:COM
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2004 Pazar 13:40:00
Güncelleme :15 Şubat 2004 Pazar 13:44:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?