18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Başkanlık için 'Özal itiraflı' ikna

Kuzu, önümüzdeki günlerde randevu isteyeceği Başbakan Erdoğan’a, Turgut Özal’ın "Başbakanlığımın ilk döneminde ekonomiye öncelik verdim. 2. dönem başkanlık sistemi için ne siyasi ne de sayısal gücü bulabildim. Keşke ekonomi yerine istikrara öncelik verseydim!" sözlerini ve Kenan Evren’in "Keşke 12 Eylül’den hemen sonra başkanlık sistemini getirseydik!" itirafını hatırlatacak. Kuzu, "Aynı pişmanlığı siz de yaşamayın. Acele edin!" uyarısı yapacak.

Türkiye’de başkanlık sistemine geçilmesi konusunda bir dizi çalışma yapan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, bu yöndeki çalışmalarını önümüzdeki günlerde randevu isteyeceği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da sunacak.

Kuzu, Erdoğan’a, ’başkanlık sistemi’nin Türkiye’nin şartlarına uygunluğunu ve nasıl işleyeceğini ayrıntılı olarak aktaracak. Kuzu, görüşmede 2 anısını da Erdoğan’a anlatacak. Geçmişte Turgut Özal ve Kenan Evren’e de danışmanlık yapan Burhan Kuzu, Özal ve Evren’in başkanlık sistemiyle ilgili tarihi itiraflarını Başbakan Erdoğan’a açıklayacak.

Turgut Özal’ın 1983 yılında Başbakanlık koltuğuna oturur oturmaz ’başkanlık sistemi’ne geçilmesi konusunda yaşadığı tereddütleri ve sonradan duyduğu pişmanlığı Erdoğan’a iletecek olan Kuzu, "Aynı pişmanlığı siz de yaşamayın. Bunun için bir an önce başkanlık modelini getirin. Acele ederseniz tarihe geçersiniz" uyarısını yapacak. Kuzu’nun Başbakan Erdoğan’a aktaracağı tarihi Özal itirafı şöyle:

"Rahmetli Turgut Özal ile bir gün konuşuyoruz. 1983 yılında Başbakan olduktan sonra başkanlık modelini ilk dönem getiremediğini ve ekonomiye ağırlık verdiğini söyledi. O zaman ekonomi çok kötü olduğu için ekonomiye öncelik verdiğini, bu nedenle başkanlık modelini 2. dönem getireceğini söyledi. Rahmetli Özal bana, ’Ülkenin içinde bulunduğu şartlar çok kötü olduğu için sistemle alakalı değişiklikleri, yani başkanlık sistemini ve benzeri reformları 2. dönem getiririm dedim; ama 2. dönem siyasi ve sayısal olarak bu gücü bulamadım. İstikrara öncelik verseydim ekonomi daha iyi olurdu. Keşke başbakan olur olmaz bu başkanlık sistemini getirseydim. Ülke ekonomisini belki az düzeltirdim; ama hiç olmazsa benden sonra gelenler ilave ederdi. Her hükümet ekonomiye 5 cm eklerdi; ama ben bunu yapmadım. Koalisyonlar dönemi başlayınca bütün yaptıklarımı sıfıra indirdiler. İstikrar 30 cm aşağı düştü’ dedi."

Kuzu görüşmede, bir süre danışmanlık yaptığı Kenan Evren’in tarihi itirafına da yer verecek. Başbakan Erdoğan’a, Kenan Evren’in, "Keşke 12 Eylül döneminden sonra başkanlık sistemine geçseydik" itirafını hatırlatacak olan Kuzu, AK Parti’nin geçmişten ders çıkarması gerektiğini vurgulayacak. Kuzu, İHA’ya yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan’a 2 anısını da anlatacağını belirterek, "Benim eski yıllardan tecrübem var. Reformlara başlamak kalıcı çözüm için uygun görünüyor. Ekonomiyi en doruk noktaya getirseniz de siyasi olarak istikrar getirmeyebilir. Yapılanlar bir koalisyon hükümetiyle sıfırlanabilir. İstikrar temeldir. Türkiye koalisyon hükümetlerinden çok çekti. Türkiye’yi koalisyonlar dönemi perişan etmiştir. Bundan ders çıkarmalıyız. Önemli olan istikrardır" diye konuştu.

ANKARA (İHA) -
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2005 Pazartesi 11:26:20
Güncelleme :3 Ocak 2005 Pazartesi 17:05:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?