29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Başkent gazına rekor teklif!

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Başkent Doğal Gaz Dağıtım A.Ş'nin özelleştirilmesi ihalesinde, en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolar ile Global Yatırım Energaz verdi.

İlk turu geçen altı firmadan Akfen, Gaznaturel-Nurol, Limak İnşaat, ihale dışında kalarak açık artırmaya katılma şansını kaybettiler.

İhalenin açık artırma kısmına katılmaya hak kazanan Çalık ve Emektromed grupları ise bu bölümde ihaleden çekildiklerini açıkladı.

1 milyar 606 milyon dolarlık fiyatlık teklifiyle ihaleyi kazanan Global Yatırım Energaz grubu başkanın ısrarları üzerine tekliflerini 4 milyon dolar artırarak, 1 milyar 610 milyon dolara yükseltti.

İLK TURDA ZORLU ENERJİ ELENDİ

Başkent Doğal Gaz A.Ş'nin özelleştirilmesi ihalesinin ilk turunda Zorlu Petrogaz elendi. İhale Komisyon Başkanlığını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Zübeyir Arık'ın yaptığı ihaleye, Akfen Holding, Zorlu Petrogaz, Çalık Enerji, Gaznaturel-Nurol, Limak İnşaat, Elektromed, Global Yatırım Energaz teklif verirken, Güriş ise ihaleye teklif verdiği halde ihalenin başlamasına çok az bir süre kala, ''teşekkür mektubu'' vererek ihaleden çekildiğini açıkladı.

Başkent Doğal Gaz A.Ş'nin şirket hisse satışı ve 30 yıl süreyle lisans devri ihalesinde katılımcılardan düşük teklif verenlerin yüzde 20'sinin elenmesi şartı nedeniyle ilk turda Zorlu Petrogaz elendi.

Komisyon Başkanı Arık, ihale sırasında yaptığı açıklamada, kapalı tekliflerin alındığını, en düşük teklif veren Zorlu Petrogaz'ın elendiğini ve revize teklifler için kalan katılımcıların her biriyle 15 dakika birebir görüşme yapmak için toplantıya 1,5 saat ara verildiğini açıkladı.

Bu arada Ankara'nın yıllık gaz tüketiminin 3,2 milyar metre küp olduğu belirtiliyor. Büyükşehir Belediyesinin, BOTAŞ ve Hazineye toplam 850 milyon dolarlık borcunu ödeyeceği ve paranın geri kalan kısmının da ulaşım ve altyapı yatırımlarında kullanılacağı ifade ediliyor.

AA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2008 Cuma 17:00:18
Güncelleme :15 Mart 2008 Cumartesi 00:24:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?