25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Başsavcı'dan flaş açıklama

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, CHP'de 'tüzük kurultayına' gerek olmadığını açıkladı.

 Çırağan Otel'de gerçekleştirilen "Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi"ne katılan Yalçınkaya, verilen ara sırasında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Abdurrahman Yalçınkaya, CHP'de tüzük değişikliği tartışmalarının sorulması üzerine, "Biz, hakimler ve savcılar kararlarımızla konuşuruz. Önceden bir şey belirtmemde bir yarar görmüyorum. Yazının içeriğini okumuşsunuzdur. Parti tarafından neler yapacağı yazılmıştır. Kurultayda parti tüzüğünün değişikliğiyle ilgili bir uygulama yapılmadığı görüşündeyiz. Bu nedenle kurultay gerekmiyor. Bizim talep yazımızda kurultayın gerekmediği açıklanmıştır. Sadece kurultaydan sonraki tüm işlemlerde yeni tüzüğün uygulanması gerektiği yazılıyor" dedi.

"Tüzük uygulanmazsa kurultay olması gerekir mi?" sorusuna, "Bizim yazımızda öyle bir şey yok. 'Kurultay gerekmiyor' diye yazdık. Sadece kurultaydan sonraki MYK ve il ve ilçe yönetimlerindeki tüzük değişikliğiyle ilgili oluşumun yenilenmesi gerekiyor. Çünkü kurultay gerekmiyor. Kurultayda yeni tüzükle ilgili bir uygulama yapılmadı. Partideki bir görüş, 'kurultayda da tüzük değişikliği uygulandı' diye yorum yapılıyor. Bizim görüşümüze göre uygulama yapılmadı" yanıtını verdi.

Yalçınkaya, bir basın mensubunun 'genel sekreterin sıfatlarının güçlü genel başkan yardımcısı olarak devam ettirilmesiyle yazının gereği yapılmış olur mu?' sorusu üzerine, "Bu bizimle ilgili bir konu değil. Parti içindeki demokratik yapılarla lgili" diye konuştu.

"Biz kararlarımızla konuşuruz. Şimdiden kesin bir şey söyleyemiyorum" diyen Yalçınkaya, "İstanbul'daki darbe günlükleriyle ilgili soruşturma Ankara'ya gönderildi. Bu süreç Ergenekon davasını etkiler mi?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Gazetelerden okuduğum kadarıyla ancak görevi kötüye kullanma iddiası varsa, görevsizlikle yüce divan yargılanmasına gidebilir. Onun dışında benim bilgim de, söyleyeceğim de yok."

Yalçınkaya, "İşçi Partisi'ne kapatma davası açılmamasına yönelik tartışmalar ve Yargıtay Genel Kurulu 'Abdurrahman Bey takdir hakkını kullanmıştır' diye açıklama yaptı. Gelen eleştirileri nasıl buluyorsunuz" sorusu üzerine, "Bir siyasi parti hakkında dava açmamız için sizlerin de bildiği gibi, odaklaşma kriteri yani bir süreklilik, bir devamlılık ve kesin deliller olması gerekiyor. Şu anda kesin bir delil görmüyoruz. Çünkü daha mahkeme sonuçlanmadı" dedi.

Başörtüsü tartışmaları ve kendilerine yönelik eleştirileri de kısaca yanıtlayan Abdurrahman Yalçınkaya, "Biz hakimlerin konuşması bir kereye mahsustur. Ondan sonra ağır eleştiriler de olsa cevap verme hakkımız yok. Çünkü biz siyasetçi değiliz" ifadelerini kullandı.

Abdurrahman Yalçınkaya, başörtüsü açıklamasının, CHP ve AK Parti'nin görüşmesinden 15 dakika sonra yapılmasına ilişkin eleştirileri de yanıtlayarak, "Bizim açıklamamız hiçbir zaman parlamentoyla ilgili değildir. O sanıyorum yanlış anlaşıldı. O açıklamanın içeriği sadece siyasi partilerle ilgiliydi. Hiçbir organa baskı niteliğinde değildir. Sadece siyasi partilere biz anayasal hükümleri hatırlatıyoruz. O bir açıklaması değildi. Anayasal kurum olarak görevlerimizden biri de anayasanın korunması, yüksek mahkeme kararları ve genel mahkeme kararlarının korunmasını ve uygulanmasını sağlamak. O yüzden de açıklama yayınladık. Bunun dışında başka amacımız yok" ifadelerini kullandı.

Son olarak, "1997'den önce başörtüsü sorunu yoktu. Ne değişti" sorusu üzerine Yalçınkaya, "Bu konu yüksek mahkeme kararlarıyla sübut bulmuştur. Bizimle alakası yok. Biz sadece yüksek mahkeme kararlarının uygulanmasını takip ediyoruz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2010 Salı 11:31:49
Güncelleme :2 Kasım 2010 Salı 12:28:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?