17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Bayındırlık Bakanlığı: Gerede fay hattında büyük deprem riski yok

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı, Bolu`da dün meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremde, can ve mal kaybının yaşanmadığını bildirdi. Deprem sırasında Gerede Fay parçasına paralel uzanan küçük faylarda, gerilmelerin olduğu, bu nedenle Gerede Fay parçası üzerinde olası bir deprem riskinin bulunmadığı belirtildi.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, dün gece meydana gelen depremin Bolu ve yakın çevresinde hissedildiği kaydedildi. Açıklamada, deprem nedeniyle can ve mal kaybının yaşanmadığı, deprem sonrası ise herhangi bir artçı sarsıntının kaydedilmediği belirtildi.
Açıklamada, depremin, Kuzey Anadolu Fay Sistemi`nin Gerede-Bolu fay parçası üzerinde bulunan küçük bir fay üzerinde meydana geldiği bilgisine yer verildi. Bolu Havzası`nın güneyinden geçen Gerede fay parçasına paralel uzanan küçük faylar üzerinde, 12 Kasım depremi nedeniyle, ``gerilmeler`` olduğu anlatılan açıklamada, bu nedenle Gerede fay parçası üzerinde büyük bir deprem olma olasılığının bulunmadığı öne sürüldü.
2 BİN YILDA 10 BÜYÜK DEPREM
Gerede fay parçası üzerinde son 2 bin yılda 10 büyük depremin yaşandığı kaydedilen açıklamada, büyük depremlerin ortalama 200-250 yıl aralıklarla meydana geldiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, Mudurnu ve Gerede Vadisi fay parçalarının birlikte değerlendirildiğinde son 6 bin 335 yılda, büyük depremlerin 422 yıl aralıkla tekrar ettiğinin saptandığının da altı çizildi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2004 Çarşamba 15:43:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?