17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Baykal, CHP'yi başarılı ilan etti

CHP lideri Baykal, partisinin yerel seçimlerden başarıyla çıktığını, karşılaştırma yapmanın doğru olmayacağını söyledi.

Baykal, belediye başkanlığı seçimlerine bakıldığında partisinin oyunu artırdığını, il genel meclisi sonuçlarına göre ise oy oranını koruduğunu belirtirken, muhalefet partisi olarak dezavantajla girdikleri seçimde aldıkları sonucun başarısızlık olarak değerlendirilemeyeceğini kaydetti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,  yerel seçim sonuçlarının milletvekili seçim sonuçları ile karşılaştırmanın doğru olmayacağını bildirdi. Baykal, "Elmayla armut toplanır mı? İl genel meclisi ayrı, belediye ayrı, milletvekili seçiminde alınan oy ayrı. Bir seçimin sonucunu bir başka seçimin sonuçlarıyla mukayese yapıyorsunuz. Bu yanlış" diyerek kendisini "başarılı" ilan etti.

CHP Genel Başkanı Baykal, Genel Merkez'de düzenlediği basın toplantısında yerel seçim sonuçlarını değerlendirdi. Baykal, seçimin hemen ertesinde, ilk ortaya çıkan rakamlara göre hızla yapılan değerlendirmelerin hatalı olduğunu söyledi.

Durumun bugün daha net olarak görüldüğünü belirten Baykal,  CHP'nin belediye başkanlığı temelinde yapılacak değerlendirmede yüzde 21,7, sayımı hala süren il genel meclisinde ise yüzde 18,2 oranında oy aldığın bildirdi.

BÜTÜN MESELE RAKAMLARIN YORUMLANMASINDA

Baykal, "Sanıyorum bütün mesele bu rakamların yorumlanmasından kaynaklanıyor. Bu ne anlama gelmektedir. CHP'nin konumu, etkinliği, oy tabanındaki değişme ne anlama gelmektedir. Soru budur, yapılması gereken iş seçimin yerel seçim olduğunu unutmamaktır" dedi.

Bir belediye seçimi milletvekili seçimi ile mukayese edilmez. Ülkenin bir hükümet çıkarmak için sandık başına gittiği, yerel seçim ise kimin iktidar olduğunun belli olduğu bir seçimdir.

Dinamikleri farklıdır. Bunu şimdiden ben söylüyor değilim. Daha önce yaptığım tüm değerlendirmelerde bu noktaya dikkat çekmiştim. İktidardaki 1,5 yıllık bir hükümet döneminde bir yerel seçime giriyorsa yerel seçime özel bir avantaj ile başlaması demek. Muhalefet olarak giriyorsa dezavantaj."

Daha önceki yıllarda yapılan seçimlerden örnekler de veren Baykal, "Doğal olarak bir seçimde güç kazanmış, iktidara gelmiş, yönelmiş olan bir parti doğal olarak ekstra bir kazanç sağlar. Bu çerçevede AKP'nin son milletvekili seçimi ile dün yapılan yerel seçimde 7,9'luk artış vardır" dedi.

SONUÇLAR ŞAŞIRTICI DEĞİL

Sonuçların bu çerçevede ele alındığında şaşırtıcı olmadığını savunan Baykal,  "uygun olmayan bir karşılaştırma" yapılması durumunda İl Genel Meclisi karşılaştırılmasında Eskişehir'de ve bazı yerlerde CHP'nin seçime katılmadığını anımsatarak, "O Eskişehir ve diğer il genel meclisi oylarını da katın bir kayıp olmadığını görürsünüz" diye konuştu.

Baykal AKP'nin seçimlere iktidar avantajıyla girdiğini de belirtirken, CHP'nin tüm engellemelere karşın oy oranını yükselttiğini söyledi. Kaybedilen illeri "üzücü bir kayıp"  olarak değerlendiren Baykal, kazanılan illeri de geçmiş oyları ile karşılaştırdı.

CHP'nin oy tabanının azalması gibi bir sorun olmadığını dile getiren Baykal, "Merkez sağ, ağırlığını AKP'ye yaslamış, AKP'nin çizgisi çıtası yükselmiştir" dedi.

CHP'ye yönelik 1,5 yıldır sistematik kampanyaya yürütüldüğünü de savunan Baykal, şöyle devam etti:

"Elbette, çok daha fazla oy almak istiyorduk. Biz çok daha başarılı olmak durumundayız, onun için çalışacağız. O doğrultuda arayışlar sergileyeceğiz. Bu seçimden alınması gereken, dersler sonuçlar olarak önümüzde duruyor.  Böyle mukayese olur mu; elmayla armut toplanır mı? İl genel meclis seçimi ayrı, belediye seçimi ayrı. Bir başka seçimin sonuçlarıyla mukayese yapıyorsunuz. Bu yanlış."

KURULTAY İSTEKLERİ

Baykal, bazı milletvekillerinin sonuçları başarısız bularak olağanüstü kurultay çağrısı için bir bildiri hazırlığı içinde olduğunun anımsatılması üzerine, "Bunlar sizin için çok ilgi çekici, anlıyorum ama CHP artık istikrara kavuşmuş bir siyasi partidir. Her seçimde (Eyvah ne olacak) diye dövünen bir siyasi parti olmaktan çıkmıştır. CHP hukukun, demokrasinin işlediği bir partidir. Bir sıkıntı görmüyorum" karşılığını verdi.

Seçim sonuçlarının göz önüne alarak bir "özeleştiri" yapıp yapmayacaklarını sorulması üzerine Baykal, CHP olarak daima, sürekli özeleştiri yaptıklarını, irdelediklerini belirterek, bunun kendileri için sürekli bir yaşam biçimi haline geldiğini söyledi.

Baykal, anketlerin seçim sonuçlarını etkileyip etkilemediği sorusuna da "Hiç uygun olmadı. O anketleri vesile yaparak yönlendirme kampanyaları demokrasinin zaafı olarak ortaya çıktı. Biz bütün bunlara alıştık. Herkesin ders alması gerektiği bir tablo ortada. Demokrasiyi, milli iradeyi yönlendirme çabalarına tanık oluyoruz" yanıtını verdi.

BAYKAL OLMASAYDI

Baykal, "Baykal olmasaydı, CHP yüzde 30 oy alırdı" iddialarının hatırlatılması üzerine, "Bunun denenmesi için çok fırsatlar vardı. Ben parti yönetiminden ayrıldım. Konuşmadan kenarda durdum. Daha sonra tekrar örgüt ve kamuoyunun talebiyle görev üstlendim. Bizim böyle bir anlayışımız olmadı. Görevimizi yapıyoruz. CHP'nin başarısı için etkili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bundan tedirgin olanlar faaliyetlerini sürdürüyor" diye konuştu.

HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 29 Mart 2004 Pazartesi 19:27:40
Güncelleme :29 Mart 2004 Pazartesi 19:37:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?