20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Baykal, iddianameyi 'Tİ'ye aldı

CHP lideri, "Sivas'ta Madımak Oteli'nde yakılanları da bunlar mı yaktı. Bunu eklemeyi unuttular galiba" diyerek Ergenekon iddianamesini eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "iddianamenin bir darbe iddianamesi değil, terör iddianamesi olduğunun anlaşıldığını" söyledi. Baykal, yapılan açıklamalarda, bu iddianamenin darbecilere karşı bir iddianame olduğu ve cuntacılardan hesap sorulacağı yönünde bir beklenti oluşturulduğunu, demokrat ve aydın kesimlerin iddianamenin hazırlandığı dönmede bu beklentiye girdiğini ve bazı yanlışları görmezden geldiğini savundu.

CHP lideri Deniz Baykal; "Peki ortaya ne çıktı. Günlükler, günlüklerle ilgili sorgulamalar. Bunların hiçbiri yok. Şemdinli'de yaşanan burada da yaşandı. Bu iddianamenin hedef aldığı örgütlenme bir terör örgütlenmesidir ve pek çok faaliyetin bir parçasıdır. Gerçi başlangıçta bize söylenen faaliyetlerin bir çoğu bu örgüte bağlanamamıştır. Ama yine de oldukça geniş kapsamlı faaliyetleri kapsayan bir örgütle karşı karşıya kaldığımız ortaya çıkmakatadır. Yöneicileri, büroları, planalrı olan 86 sanıklı esaslı bir örgütlenme var. Ancaj Başsavcı, 'Bu terör bildiğiniz terör gibi değil' diyor. Başka türlü terörün nasıl olduğunu yakında anlayacağız" dedi.

"BAŞ TERÖRİST YASSIADA'YA YA DA İMRALI'YA KONULSUN"
Terör örgütünün bir de başteröristi olması gerektiğini belirten Deniz Baykal, "Bu başterörsitin kim olduğu bir an önce aydınlatılsın. Ya da, belki bu örgütte de 'eşbaşkanlık' uygulaması vardır. Böyleyse eşbalşkanlar da tespit edilsin" şeklinde konuştu. Baykal'ın bu sözleri parti grubunda alkışlarla karşılandı. (Eşbaşkanlık uygulamasını uygulayan tek parti DTP) Baykal, "Bu örgütün elebaşısı yakalanırsa o da bir adaya konulmalı. Eğer bu ada Yassıada olursa manidar olur. Ama eğer o zamana kadar teröristbaşı tahliye olursa İmralı’ya da konulabilir" şeklinde konuştu.

"PARASI OLANLAR DİKKAT ETSİN"
İddianamenin uzun olmasının iddiaların haklı olduğu anlamına gelmeyeceğini belirten Deniz Baykal, "Terör örgütü demek basit bir iş değildir. Bu örgütün kasası diyerek gözaltına alınan sayın Okkır hayatını kaybetti. Şimdi ne olacak? Terör örgütü kasasını finansörünü kaybetti. Gerçi ek iddianamede buna bir çözüm bulunabilir. Parası çok olanlar dikkat etsin, her an gözaltına alınabilirler. Sinan Aygün'ün durumu ortada. Sinan Aygün'ün de serbest bırakılmasından büyük mutluluk duyduk. Geçmiş olsun. Ayrıca bu konuda TOBB aşkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'na da teşekkür ediyoruz. Yardımcısına sahip çıktı, ona güvendi. Sayın başkandan rica ediyoruz, diğer sanıklarla da biraz ilgileniverse" şeklinde konuştu.

BAŞBAKANIN TEZLERİ İDDİANAMEDE
Ergenekon iddianamesinin Başbakan Erdoğan'ın tezlerinden oluştuğunu öne süren Baykal, Danıştay saldırısının Erenekon'un işi olduğunu öne sürdüğünü, bu tezin de yargı kararı olmamasına rağmen iddianameye girdiğini söyledi. Başbakan 'Ben savcıyım diyor' Savcılık şerefli bir iştir. Ancak başbakanın bilmesi gereken bir şey var. O savcıların başında Cumhuriyet yazar. Savcılar cumhuriyetin savcısıdır, avukatlar nilletin avukatıdır. Başbakanlık ve savcılık bir arada olmaz. Bunlar ayrı işler. Sen bu ikisini karıştırdığın için işler bu noktaya geldi" şeklinde konuştu.CHP lideri Baykal, Danıştay saldırısı ile ilgili olarak 'Ankara'daki Ağır Ceza Mahkemsi'nin Danıştay saldırısı ile Ergenekon oluşumu arasında bir bağ olmadığı yönünde karar vermesine rağmen, savcının hazırladığı iddianamede Danıştay saldırısının Ergenekon bağlantılı olduğu şeklinde yer verdiğini belirterek, bu durumun iddianamenin Başbakan'ın tezlerinin iddianameye girdiği savundu. Baykal, "Danıştay cinayetini Şener Eruygur, Hurşit Tolon, İlhan Selçuk, Sinan Aygün ve Mustafa Balbay işlemiş mi işlememiş mi bu ortaya çıksın" dedi.

MADIMAK'I DA MI ERGENEKON YAKTI?
Hizbullah, İBDA-C ve benzer terör örgütlerinin de Ergenekon ile ilişkilendirildiğini belirten Deniz Baykal, "Bunlar yalnız bir şeyi unutmuşlar ya da gözlerinden kaçmış. Sivas'ta Madımak Oteli'nde yakılanalrı da bunlar mı yaktı. Bunu eklemeyi unuttular galiba" diyerek iddianameyi eleştirdi.

MAHKEMENİN TAYİN EDİLMESİ
Davanın görüleceği mahkemenin bilgisayar kurası ile belirlenmesinin de kuşkuları gidermeyeceğini savunan Baykal; "Bilgisayar dediğiniz arkasındaki insanların yüklediği programla işleyen bir şeydir. Bilgisayar kurası ile belirlenmiş davanın görüleceği mahkeme. Keşke bu dava, tutuklama kararlarını veren mahkeme tarafından görülmeseydi. Bizim yargıya güvenimiz tam ama, keşke bu kura bizim eskiden bildiğimiz anam-babam kura yöntemiyle belirlenseydi" diyerek UYAP sisteminin de kuşkulu olduğunu, çünkü bu davanın 'yönelendirilen bir dava' olduğunu savundu.

Baykal, "Bizim beklentimiz mahkemenin bir an önce tutuklu insanları tahliye etmesi ve masum isimleri beraat ettirerek kamuoyu vicdanını rahatlatmasıdır" dedi.

...
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 16:23:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gökhan IP: 85.103.24.xxx Tarih : 15.07.2008 16:29:42

Gerçekten güzel soru.Ama işte sayın Baykal,zamanında yardıma muhtaç aile çocuklarına el atıp yetiştirmezseniz,birileri karanlık evlerinde yurtlarında alır okutur karnını doyurur salıverir rejimin karşısına.Güç kimde ise kanun odur durumundayız sanki.Bir ara komünist avı vardı,şimdide ergenekoncu avı çıktı.