18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Baykal: AB net bir tavır ortaya koyamamıştır

Ankara - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ilerleme raporunun, AB’nin Türkiye’ye ilişkin siyasi bir irade ortaya koyamadığını ifade ettiğini belirterek, "Türkiye net tavrını ortaya koymuştur, ama AB bu konuda net bir tavır ortaya koyamamıştır. Bu belirsizlik karşısında da hükümet tavrını ortaya koymamıştır. Hükümetin bu rapor konusundaki tavrı müphemdir" dedi.

"Avrupa Birliği Tam Üyelik Sürecinde Türkiye" başlıklı panel öncesi bir konferans veren Baykal, Türkiye’nin AB’ye üye olması sürecinin, sadece bir siyasi partinin girişimi olmadığını belirterek, bunun önceki partilerin, hükümetlerin ortak çalışmasının ürünü olduğuna dikkat çekti.

En son Ekim’de yayımlanan İlerleme Raporu’nun, kritik bir süreç yarattığını ifade eden Baykal, Başbakan raporun (olumlu ve dengeli) olduğunu ifade etmiştir. Ve yanlış yapılmıştır. Daha sonrada içeriye yönelik siyasi amaçlı açıklama yapılmıştır. Ama bu rapor konusunda resmi bir tavır takınılmamıştır. Bu suskunluk, ne verirlerse onunla idare edelim tavrıdır. Bunu hızla değiştirme zamanıdır" dedi.

İlerleme raporunda diğer aday ülkeler için nüfus, coğrafi konum gibi kriterlerin hiç dikkate alınmadığını söyleyen Baykal, AB’nin, (şunları yapın, bunları yapın) demeye devam edeceğini ve gelecekte daha pek çok siyasi engeller çıkaracağını, azınlık meselesinin silah olarak kullanılmaya, sular meselesinin, 1915 olaylarının sık sık gündeme getirileceğini, AB’nin Türkiye’de yeni azınlıklar yaratmaya çalıştığını ve çalışacağını dile getirdi.

Raporda, hiç AB’de yaşan Türklerden, Yunanistan’daki Türklerden bahsedilmediğini hatırlatan Baykal, "Biz 17 Aralık’a giderken, asgari çizgileri ortaya koyan bir tablo ile gitmeliyiz" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 16:21:20
Güncelleme :28 Kasım 2004 Pazar 00:59:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?