18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Baykal: Avrupa’nın kuması olmayız

Ankara - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin 17 Aralık’tan sonra AB’ye tam üyelik dışında hiçbir şeyi müzakere etmesinin mümkün olmadığını bildirerek,"Türkiye, hiçbir zaman Avrupa’nın kuması olmayı içine sindiremez" dedi.

Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, tam üyelik müzakerelerine başlamanın Türkiye’nin hukuken ve siyaseten hakkı, ayrıca, dünya barışının, uyumunun, kardeşliğinin gereği olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 40 yıllık sürenin son döneminde hukuki zemini doğru değerlendirdiğini, gerekli girişimleri yaptığını bildiren Baykal, ancak 17 Aralık’a yaklaşırken AB’ye yön veren ülkelerin Türkiye ile ilgili tedirginlik içine girdiklerine tanık olunduğunu ifade etti.

Baykal,şunları söyledi:

"17 Aralık’ta ucu açık, tam üyelik dışında bir üyelik biçiminin önerilmesi Türkiye’ye yapılacak en büyük saygısızlıktır. Türkiye’ye hala bir açık perspektif verilemiyorsa ’Elbette tam üye olacaksın’ denilemiyorsa Türkiye’nin bu güvensizlik içinde, uzun sürecek bu yolculuğa bu iktidarla birlikte çıkması akıl karı bir iş olmaktan çıkar. Yolun başında ’Tam üyelik olmayabilir, ona göre, bunu içine sindirerek gel’ anlamında bir değerlendirme yapılacak olursa Türkiye’nin ’Teşekkür ederim, size hayırlı olsun, Türkiye ile ilgili kararınızı alın, o zaman gelin, o zaman bakarız’ diyebilmesi lazım. Türkiye’nin Avrupa’ya büyük saygısı vardır ama Türkiye hiçbir zaman Avrupa’nın kuması olmayı içine sindiremez."

AA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 15:48:35
Güncelleme :7 Aralık 2004 Salı 15:52:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?