CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bu yılki 14 Mart Tıp Başramının, doktorlara güvenmediğini açıklayan Başbakanın gölgesinde kutlandığını kaydetti.
Deniz Baykal, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, yurttaşların daha iyi sağlık hizmeti beklenti ve umutlarının AKP iktidarınca 2.5 yıldır büyük bir propagandayla sömürüldüğünü ifade ederek, Hükümetin "Ben yaptım oldu" anlayışıyla hareket ettiğini söyledi. Hükümetin elinde reçete ve sağlık belgesiyle kuyruklarda ömür tüketenleri görmezden gelerek sağlıkta devrim yaptığını öne sürdüğünü belirten Baykal, "Bunu söyleyen bir Başbakan doktora güvenmediğini de açıklamıştır. Doktoralara güvenmediğini, iğne yaptırmayacağı açıklayan Başbakan üfürükçüye mi güvenmektedir. Yaptığı devrime gelince, o kuyruk devrimidir. Sağlığı kuyruklara emanet etmiştir" dedi.
Baykal, Başbakan Erdoğanı 1920li yıllarda "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" diyen Atatürke şikayet etti.
14 MART BAYRAM OLARAK KUTLANMIYOR
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de yaptığı açıklamada, Türkiye için Tıp Bayramı diye bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti. Bütçeden sağlığa ayrılan payın İtalyada yüzde 11, ABDde yüzde 21, İngilterede yüzde 15, İspanyada yüzde 8, Yunanistanda yüzde 7, Türkiyede ise sadece yüzde 3.5 olduğuna dikkat çeken Kahveci, "Bu oran, Kostarika, Dominik, Botsvana, Grenada gibi pek çok geri kalmış üçüncü dünya ülkesinin bile gerisindedir" dedi.
Türkiyede hekim başına düşen hasta sayısının 800 dolayında, ABde ise bu sayının 300 olduğunu belirten Kahveci, Türkiyedeki 5 bin 848 sağlık ocağında 773ünde hekim bulunmadığına dikkat çekti. Kahveci, Türkiyede bir uzman tabibin yaklaşık 900 dolar dolayında çıplak maaş aldığını, AB üyesi ülkelerde çalışan uzmanın ise ortalama 4 bin dolar dolayında maaş aldığını belirtti.
SSK hastanelerinin devri sonrasında oluşan kuyruklarda 6 yurttaşın yaşamını yitirdiğini anımsatan Kahveci, "Sağlık
alanındaki tüm veriler, hükümetin hastaneleri yerel yönetimlere devretmesiyle misliyle kötüleşecektir" dedi. Kahveci, 14 Martın, ancak Türkiyenin sağlık verileri gelişmiş ülkeler düzeyine ulaştığında Tıp Bayramı olarak kutlanabileceğini kaydetti.