23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Baykal: Günaydın Sayın Başbakan

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan’ın "AB bizi parçalamak istiyor. Ama biz buna dayanıyoruz, direniyoruz" şeklindeki açıklamalarıyla ilgili olarak, "Günaydın sayın başbakan günaydın. Bu belgelerle ilgili tavır başında hayır olmalıydı" dedi.


"BU DEĞERLENDİRMENİN ARKASINDA NE VAR?"

Başbakan’ın bu açıklamalarının çok önemli olduğunu söyleyen Baykal, "Bizim ilişkilerimizi çok ciddi olarak gözden geçirmemizi gerektiren bir tespittir. Başbakan AB ile ilgili hayalkırıklığı içine girmeye başladığını biz görmüştük. Başbakanın bu değerlendirmeyi yapmasının arkasında ne var? Bunu hepimiz öğrenmek durumundayız. Ne olmuştur da ’AB bizi parçalamak istiyor’ deme ihtiyacı hissetmiştir Başbakan? Eğer bu AB ile temel bazı belgelerden kaynaklanıyor ise Başbakan’a çok geç kaldın demek lazım" diye konuştu.

"ACI BİR TABLO"

Başbakan’ın 6 Ekim’de raporun yayınlanmasından bir saat bile geçmeden raporu "olumlu ve dengeli" olarak değerlendirdiğini anımsatan Baykal, "17 Aralık’ta başbakan Ankara’ya geldi ve AB Bayramı ilan etti. Eğer başbakanının hayal kırıklığı 17 Aralık ve 6 Ekim’in içinde bulunan unsurlardan kaynaklanıyorsa, bu tepkiyi sergilemekte geç kalmıştır sayın Başbakan. Başbakan şimdi gittiğine pişman. Başbakan bize, ’Bunlar bizi bölmek istiyorlar diyorlar. Günaydın sayın başbakan günaydın. Bu belgelerle ilgili tavır başında hayır olmalıydı. Şimdi ne oldu? Ha onlar değil, ben onlardan memnunum, 17 Aralık iyiydi, AB bayramı yerindeydi, yeni neler var neler var diyorsan, biz de anamuhalefet partisinin lideriyiz. Çağır da bir bakıverelim bu işe meclis bilmiyor. Sadece sana malum olan bilgilerle en ağır suçlamayı, bölücülük suçlamasını yapmakta geri durmuyorsun. Bunun mantığı var mı. Başbakan büyük tutarzıslık; çelişki içinde. Gerçekten acı bir tablo, Başbakanın açıklamaları. Türkiye iddiası olan, hedefi olan vizyonu olan, sağlam bir siyasi anlayış ile ne yazık ki yönetilmiyor. Bu bir kez daha ortaya çıkmıştır" dedi.

"RUMLAR KABUL ETSİN DİYE HAKLARIMIZDAN VAZGEÇEMEYİZ"

KKTC’nin Cumhurbaşkanlığı seçimine de değinen Baykal, Kıbrıs’ta yeni bir dönem başladığını belirtti. Baykal, böyle bir seçimin yapılmış olmasının büyük önemi olduğuna da dikkat çekerek, "Bu tablo, çok şeyi ortaya koyuyor. Yani, KKTC’nin siyasi erginliğini, siyasi kimliğinin hangi noktaya gelmiş olduğunu ortaya koyuyor" dedi. Kıbrıs’ta çözüm arayışının hala devam ettiğini belirten Baykal, Annan Planı’nı Rumların kabul etmediğini anımsatırken, "Çözüm arıyor isek ne yapacağız. Rumlar kabul edebilsinler diye, Annan Planı’nı onların uygun göreceği aşamaya kadar haklarımızdan vazgeçerek, onları daha da güçlendirerek ikna etmeye mi çalışacağız?" diye sordu.

Baykal, çözümün "Türklerin Rumlar’ı memnun edeceğiz diye yeni ödünler vermesiyle değil, KKTC’nin varlığını benimsetmek ve kalkınmasını, gelişmesini sağlamak doğrultusunda olması" gerektiğini vurguladı.

"BU VATANDA YAŞAMAYI İÇİNE SİNDİRECEKSİN"

Türkiye’de son dönemde bazı çevrelerde "milliyetçilik yükseliyor, kabarıyor, eyvah ne olacak anlayışı"nın sık sık dile getirilmeye başlandığını söyleyen Baykal, "Bu tablo karşısında altı okundan biri milliyetçilik olan partinin genel başkanı olarak bunu söylemek benim boynumun borcudur" dedi. Milliyetçilik anlayışının bir husumetten beslenen, düşmanlıktan kaynaklanan bir milliyetçilik anlayışı olmadığını anlatan Baykal, bu milliyetçilikte şiddet, terör, vur kır anlayışına da yer olmadığını vurguladı.

"DEVLET KİŞİSELLEŞTİRİLİYOR"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, atamalarla devletin kişiselleştirildiğini ve bunun bedelini Türkiye’nin başarısızlıklarla, yolsuzluklarla ödediğini vurgulayarak, "Maliye Bakanı, Başbakan’ın ağabeyi, bakanlar yakın dostları. Yaşanan olaylar, Cumhurbaşkanı’nın atama kararnamelerini geri çevirmekte ne kadar haklı olduğunu ortaya koydu" dedi.

Enerji Bakanlığı’nda ortaya çıkan yolsuzluklara karşı kamuoyuna bir açıklama yapılmadığını anlatan Baykal, Hazine’nin çok ciddi zarara uğratıldığını söyledi. Bakanlıkta verilen ihalelerin dışında ihale verme yetkisini kimin verdiğinin sorulması gereken asıl soru olduğunu söyleyen Baykal, "Bu insanın ihale alma sözünü veren kim? İhale tahüdü yapan kim? ’Gel sana ihale veririz partiye gir diyen kim?" dedi. Enerji Bakanı Hilmi Güler’in de bütün bu yaşanan olaylara karşın yerinde durduğunu söyleyen Baykal, "Genel müdürleri hakkında dava açılmış, sayın bakan bunların tamamen dışında. Sessiz kalarak bu çarkın dönmesine göz yumduysa bunun da hesabını vermeli" dedi.


ANKA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2005 Salı 22:00:51
Güncelleme :19 Nisan 2005 Salı 22:02:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?