18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Baykal: Kargayı bülbül diye yutturamazsınız

Ankara - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde girdiği yolun tam üyeliğe gidecek bir yol olmadığını savunarak, "Ne kadar çalışırsanız çalışın, kargayı bülbül diye yutturamazsınız" dedi.

Baykal, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, AB’nin Türkiye’nin üyeliği konusunda rezervi elinde tuttuğunu, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tanınması, müzakereyi zora sokacak kuralların konulabilecek olması, serbest dolaşım, yapısal politikalar, tarım için kalıcı koruyucu önlemlerin yürürlüğe konulması, müzakerelerin ucunun açık olması, müzakerelerin nitelikli çoğunlukla askıya alınabilmesi, mali yardım konusunun tamamen kapatılması gibi uygulamaların, Türkiye’nin önceden açıkladığı tüm "kırmızı çizgileri" ihlal ettiğini söyledi.

Üye olacak tüm ülkelere destek verilirken Türkiye’nin katkı yapması karşılığında bile tam üyeliğinin garanti altına alınamadığını ifade etti.

Baykal, Türkiye için 2014 yılındaki bütçe ile ilgili yürürlüğe konulması düşünülen mali hakların reformlar şartına bağlanmasının, Türkiye’nin aday ülke olarak yükümlülüklerini taşıyamayacağı görüldüğünde özel bir ilişki kurulabileceğinin ifade edilmesinin, olayın en acı yönünü oluşturduğunu söyledi.

Türkiye’nin aldığı tarihin Güney Kıbrıs’ı tanıma şartına bağlı olduğunu vurgulayan Baykal, "40 yıldır bulamadığınız çözümü, 10 ayda mı bulacaksınız? Büyük bir ihtimalle diyeceksiniz ki (tanıyoruz ama bu tanıma siyaseten tanıma değildir, fiilen tanıyoruz)" dedi.

Baykal, böylece 40 yıldır savunulan davanın bir anlamının kalmayacağını, makul bir çözüm bulma doğrultusunda son şansın da kaybedileceğini bildirdi.

Brüksel’deki görüşmeler sırasında sorunlar ortaya çıkınca Başbakan Erdoğan’ın "Uçağı hazırlayın, dönüyoruz" dediğinin medyaya yansıdığını belirten Baykal, sonra da "İşin tatlıya bağlandığının" yazıldığını söyledi. Baykal, "Sabah getirilen önerilere akşam kabul edilen öneriler arasında ne fark var Allah aşkına? ’Bu, bir hezimet olur, kabul edemem’ denilen önerilerle bugün bazı çevrelerin ’zafer’ diye alkışladığı öneriler arasında nasıl bir fark var? Baştan sona aynı" diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 17:46:12
Güncelleme :21 Aralık 2004 Salı 17:03:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?