19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Baykal: MİT - mafya bağı kopartılmalı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay-MİT-Çakıcı skandalını Hürriyet’e değerlendirirken, "Asıl meseleyi gözden kaçırmayalım. Bu işin özü Alaattin Çakıcı’nın Türkiye’den kaçmasına göz yumulmuş olmasıdır" dedi. Baykal, AKP iktidarının devlet aygıtını yönetemediğini savunarak, "İktidar boşluğu yaşanıyor, Türkiye yönetilmiyor sürükleniyor" diye konuştu.

Baykal, "Polisin takibinde olduğu halde Çakıcı kaçırılabilmiştir. Bunun nasıl olabildiği de Yargıtay-MİT tartışmasında ortaya çıkan bilgilerden anlaşılmaktadır. İşin garibi herkesin bu kaçış için ‘elbette kaçar’ havasına girmiş olmasıdır. Kimse bunun hesabını sormuyor" dedi.

Baykal Hürriyet gazetesinde bugün (26 Ağustos 2004) yayımlanan Şaban Sevinç imzalı röportajda şunları söyledi:

GÜVENLİK GÜÇLERİ YERALTINA TESLİM

Hükümet bunu öngöremiyor muydu? Kaçabileceğini bilmiyor muydu? Bu kaçış göz göre göre nasıl gerçekleşti? Bu bir laçkalıktır. Türkiye’de malesef iktidar boşluğu yaşanıyor. AKP iktidarı, devlet aygıtını, güvenlik kuruluşlarını, bakanlıkların gücünü böyle bir skandalı önleme konusunda kullanamıyor. Güvenlik güçlerimizin, yeraltı güçleri ile mücadelede teslimiyete girdiği görülüyor. Türkiye yönetilmiyor, sürükleniyor. Bunun sorumlusu iktidardır. Bunun nasıl olabildiği konusunda hükümetten açıklama bekliyorum. Türkiye’nin müthiş bir güvenlik zaafiyeti içinde olduğunun işaretidir bu olay.

MİT-MAFYA İLİŞKİSİ HEMEN KESİLMELİDİR

Devletin en temel güvenlik kuruluşları, yeraltı dünyasından kaynaklanan yönlendirme çabalarının bazen merkezi, bazen muhatabı haline gelmiştir. MİT’in bu olayda gündeme gelmiş olması hepimiz için hayal kırıklığı yaratmıştır. Olayın ne kadar önemli ve derin dayanakları olduğu ortaya çıkmıştır. Bu kabul edilemez. Ortaya çıkan bu zaafiyetleri düzeltmemiz lazım. Ama bunu yaparken de bu kurumlara zarar vermemeliyiz. Çünkü Türkiye’nin bugün de yarın da MİT’e ihtiyacı vardır. MİT’in hukuk ve yasalar çerçevesinde görevini etkin şekilde yapar hale getirilmesi, yeraltı ve mafya ile ilişkisini tamamen kesmiş bir konumda bulunması sağlanmalıdır.

ERDOĞAN SKANDALI TRİBÜNDEN İZLİYOR

MİT Müsteşarı’nın ‘Çakıcı ile ilişkiyi kestik’ açıklaması sevindiricidir. Ama öyle anlaşılıyor ki Çakıcı MİT ile ilişkisini kesmemiştir. Bu konu Çakıcı’nın tercihlerine ve takdirine bırakılamayacak kadar önemlidir. MİT ile yeraltı dünyasının ilişkisinin kesilemediği anlaşılıyor. Başbakan, ‘Bunlar bizi ilgilendirmez’ dedi. Sayın Başbakan, Alaattin Çakıcı’nın kaçışı, Mustafa Bayram ve oğlunun kaçışı sizi ilgilendirmiyor mu? MİT’in Çakıcı’yla bağlantılarının hala sürüyor olması sizi ilgilendirmiyor mu? Bu yaşananlar Başbakan’ın ve hükümetin tribünden izleyeceği olaylar değildir.

ÇAKICI, YARGITAY’DA MUHATAP BULMAMALIYDI

Çakıcı’nın istediği yönde karar çıkartamamış olması önem taşımaktadır. Ama Yargıtay’ı yönlendirme çabalarına girilebilmiş olması hepimizi rahatsız etmiştir. Böyle bir arayışın Yargıtay’da sadece etkili olamaması değil, muhatap da bulamaması gerekirdi. Bu konularda değerlendirme ve yorum yaparken ölçülü ve adil davranmalıyız. Linç etme mantığıyla hareket etmemeliyiz. Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu’nun iki Yargıtay üyesi hakkındaki iddiaların soruşturulmasını önleyici karar alması şık olmadı. Buna gerekçe yapılan ‘dolaylı dinlemenin hukuken geçerli delil olamayacağı’ tespitinin yetkili mahkeme ve Yargıtay’ca değerlendirilmesine ihtiyaç vardır.

Van Emniyet Müdürü hálá koltuğunda

BAYKAL, Van’da eski Milletvekili Mustafa Bayram’ın oğlunun polisin elinden kaçırılmasına ilişkin olarak ise şunları söyledi:

‘Van’da, Emniyet’ten sanık kaçırma olayıyla patlak veren uyuşturucu skandalına iktidar değil CHP el atmıştır. Bakanlık Teftiş Kurulu’nun raporları, CHP’nin raporundan sonra değişmiştir. Orada da yargının tutuklama kararı aldığı iki kişi, Çakıcı gibi göz göre göre kaçırılmış, iktidar aciz kalmıştır. Polisler dövülmüş, yaralanmış, hastaneden rapor almış ama bakanlar, polislere bunu yapan kişiye ‘Geçmiş olsun’ diyor. Savcılığın hakkında dava açılmasını istediği Van Emniyet Müdürü hálá görevinin başında. Başbakan ve İçişleri Bakanı seyrediyor.’

Yanan kaplumbağa masada

CHP Lideri Baykal, geçen yıl 2B tartışmalarının en yoğun yaşandığı günlerde Muğla’daki bir orman yangınında yanan kaplumbağayı masasında tutuyor. Baykal, bu kaplumbağayı eline alarak Hürriyet’e gösterdi ve ‘Orman yangınları doğal yaşamı da felakete sürüklüyor’ dedi.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2004 Perşembe 13:47:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?