18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Baykal: Öcalan kararı için direnelim

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) PKK lideri Abdullah Öcalan’ı yeniden yargılama kararını yarın açıklayacağına dikkat çekerek "Kimse bizden bu kararı doğal karşılamamızı beklemesin" dedi.

AİHM’nin yarın açıklayacağı Apo kararının otomatik olarak uygulanmayabileceğini belirten Baykal, hükümetin Bakanlar Komitesi’nde yeniden yargılamayı önlemesini istedi. Baykal, "Aksi halde Öcalan’ı yeniden yargılamak 70 milyonluk ülkeyi kırar, böler, döker" diye konuştu.

Baykal, partisinin grup toplantısında AİHM’nin Öcalan’la ilgili yarın açıklanması beklenen yeniden yargılama kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Baykal, mahkemenin kararında Öcalan’ın yargılanması ile ilgili "hukuk dışılıkların bulunduğu" saptamasına yer vermesinin beklendiğini vurguladı.

Türkiye’nin 15 yıl boyunca 30 bin can kaybına, dünyada prestij kaybına uğradığını, ekonomisinin zarar gördüğüne dikkat çeken Baykal, "İnsanlığın bu süreci bir film gibi izledikten sonra, ’Olmadı tekrar yargılayın’ diye bir sonucu dayatmasını Türkiye’nin doğal karşılaması, anlayışla beklemesi mümkün değil" dedi.

Birilerinin "Madem Avrupalı olacağız, yeniden yargılayalım. Nasılsa sonuç değişmeyecek" demeye başladığını kaydeden Baykal, "Hayır, biz demiyoruz, bu karar bizi rencide ediyor, rahatsız ediyor" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde, AİHM kararının uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki yetkinin AK Bakanlar Komitesi’ne bırakıldığına dikkat çeken Baykal, hükümetin bu konuda girişimde bulunmasını istedi. AİHS’ye göre mahkeme kararının "otomatik" olarak uygulanamayacağının öngörüldüğünü belirten Baykal, şu görüşleri dile getirdi:

"Hükümet şimdiden yelkenleri indirdiyse, medyaya aman yardımcı olun diye yazılar sipariş verdiyse, sözleşmedeki bu imkânın kullanılabileceğinden umutlu olabilir miyiz? Hükümet Avrupa’ya bunu anlatmaya değil, içeride yargılamanın sakıncası olmadığını anlatmaya çalışıyor."

Yeniden yargılama başladığında bütün dünyanın Türkiye’ye akacağını, af kampanyaları açılacağını, "haksızların haklıymış" gibi gösterileceğini kaydeden Baykal, "Hükümeti bir an önce bu teslimiyetçi tavrı bırakmaya ve yeniden yargılamayı Türkiye’ye dayatmayı önlemeye çağırıyorum" diye konuştu.
..
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 09:33:32
Güncelleme :11 Mayıs 2005 Çarşamba 13:06:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?