19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Baykal: Schröder 'imtiyazlı üyeliği' soğuk

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile yaptığı görüşmesinde Almanya Hıristiyan Demokratlar Birliği Başkanı Angela Merkel'in gündeme getirdiği 'imtiyazıl üyelik' konusunda Schröder'in 'Almanya'nın tavrını muhalefet değil, iktidar belirler" dediğini belirtti.
Baykal, Almanya Başbakanı Schröder ile Hilton Otel'de yaklaşık yarım saat basına kapalı olarak görüştü. Görüme sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Schröder, Almanya olarak Türkiye'nin AB üyesi olması için destek verdiklerini kaydetti. Türkiye'nin reformları hayata geçirmesinin önemine değinen Schröder, Türkiye ile Almanya arasında AB üyeliğine dair ilişkilerin başladığını ifade ederek, "Ancak ilişkiler, sadece AB ile de sınırlı değil. Ticari ilişkiler de bizim için çok önemli" dedi. Türkiye'nin AB'ye sıcak baktığını vurgulayan Schröder, bu konuda Türkiye'ye destek verilmesi gerektiğini söyledi. Baykal da Schröder ile yaptığı görüşmenin her açıdan yararlı bir görüşme olduğunu ifade etti.
"Duyduklarım çok memnuniyet vericiydi" diyen Baykal, Schröder'in Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerini başlatma konusunda çok kararlı bir tavır içinde olduğunu gördüğünü kaydederek, iki ülke arasındaki AB'ye ilişkin görüşmelerde bir sorunun olmadığının anlaşıldığını vurguladı. Reformların hayata geçirilmesi konusunda Schröder'e güvence verdiklerini dile getiren Baykal, "Türkiye'nin AB perspektifinin açık olduğu bu görüşmeyle bize ifade edildi" şeklinde konuştu. Irak konusunda CHP ile Almanya'nın politikaları arasında büyük yakınlık bulunduğunu savunan Baykal, görüşmede Almanya'da yaşayan Türk kökenli insanların Türkiye'deki seçimlerde oy kullanması konusunun da gündeme geldiğini söyledi. Bu konudaki engellerin aşılması yönündeki dileklerini Schröder'e ilettiklerini dile getiren Baykal, bu yılın AB üyeliği açısından Türkiye için çok önemli bir yıl olduğunu kaydetti. Baykal bir soru üzerine, Alman Hıristiyan Demokratlar Birliği Başkanı Angela Merkel'in gündeme getirdiği 'imtiyazlı üyelik' fikrinin üzüntü verici olduğunu Schröder'e ilettiğini ifade ederek, Schröder'in bu konuda 'Almanya'nın tavrını muhalefet değil, iktidar belirler" dediğini belirtti. Baykal, yerel seçimlere ilişkin olarak da yarın partisinin tüm adaylarının açıklanacağını sözlerine ekledi.
HASAN ESEN - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2004 Pazartesi 17:37:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?