23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Baykal: Türkiye bölgenin kabadayısı değil

Ankara - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin "bölgenin kabadayısı" olmadığını belirterek, "Kendi içimizi bitirdik, başkalarına yöneleceğiz; bu, bizim işimiz değil. Bunun dışında kalmalıyız. Şunu tehdit edelim, buna haddini bildirelim, bunun hesabını görelim; bizim işimiz değildir" dedi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, yurtdışına asker gönderilmesi ve yurda asker kabulüne ilişkin Başbakanlık tezkeresinin TBMM’de kabul edilmemesinin ikinci yıldönümü olduğunu anımsattı. Baykal, "Bizim hukuktan başka güveneceğimiz bir şeyimiz yok. Dünyada ’gücü yeten, gücü yetene olmasın’ diyoruz. Güçle davranmak istemiyoruz, ’bize de güçle gelmesinler’ diyoruz. ’Güç değil, hak, hukuk’ diyoruz" dedi.

Türkiye’nin kendi tarihinden aldığı "çevresindeki çatışmaların parçası olmama" anlayışının da bu tavırda etkili olduğunu bildiren Baykal, "Bu bizim, Mustafa Kemal’den, İsmet İnönü’den aldığımız derstir. Biz bu bölgenin niteliğini biliyoruz. Dünyanın en karışık, en çatışmalı coğrafyası olduğunu biliyoruz. Bu coğrafyada huzur istiyoruz, istikrar istiyoruz, barış istiyoruz. Kendimiz için de istiyoruz, başkaları için de istiyoruz. Hiçbir zaman kendimizi bu bölgeden sorumlu görüp, ’şu çatışma varmış, şu tartışma varmış, çekilin aradan’ deme hakkını, yetkisini kendimizde görmüyoruz. Dememeyi bize Mustafa Kemal Atatürk öğretti, biz de çok iyi öğrendik. Bu bölgenin kabadayısı değiliz" dedi.

Baykal, bu tür bir işe girişmenin Türkiye’nin kendi ulusal bütünlüğü, iç barışı bakımından tehditler oluşturacağına dikkati çekti. Türkiye’nin kendi ülkesinde kardeş kavgasının içinden geçtiğini anlatarak, "Şimdi nekahet dönemine girmeye, kardeş kavgasını aşmaya, barışı sağlamaya çalışıyoruz. 65 bin askerin o bölgeye yerleşmesi, o bölgenin nekahetini, barışını nasıl etkileyecekti, o tezkereyi imzalayıp Meclis’in önüne getirenler hesabını yapabilmişler miydi?" diye konuştu.

Tezkerenin kabul edilmesi durumunda, Türkiye’nin bölgede çok önemli çıkarlar sağlayabileceği değerlendirmelerinin de doğru olmadığını ifade eden Baykal, sonuçta Türkiye’nin bölgedeki gelişmelerin dışında bırakılacağını söyledi. Baykal, Irak’ta askeri müdahalenin bir anda beliren bir ihtiyacın sonucunda ortaya çıkmadığını, uzun süredir yeni bir yapılanmanın gerçekleştirilmesi planının bulunduğunu kaydetti.

"Erdoğan, durup dururken birilerini ısırıyor"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde çok kolay kızdığını ve sağa sola, "olur olmaz sözler" söylediğini ileri sürerek, "2005 yılında Türkiye’nin Başbakanı, ’doktorlara iğne bile yaptırmam’ diyor. Başbakan, durup dururken birilerini ısırma ihtiyacı hissediyor. Şimdi de doktorlara kızıyor. Atatürk ’beni Türk hekimlerine emanet edin’ demişti. İşte iki anlayış ve iki zihniyet farkı" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndaki yolsuzluk soruşturmasında, kazılan her yolsuzluk kartının arkasından, AK Partili yönetici, bakan ve milletvekillerinin çıktığını iddia eden Baykal, "Başbakan, bana efeleniyor, ’kim yaparsa sarılacağım boğazına’ diye. Sayın Başbakan kimi nerede arıyorsun, onları bulmak için, sağına, soluna, arkana, önüne bak. Görmek istersen görürsün. Başbakanla bir süre önce tartıştık. CHP’ye sataştı, yalan yanlış şeyler söyledi. Tekrarlıyorum; bildiğin, dilinin altında ne varsa ortaya koy koymazsan namertsin" dedi.

İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Baykal, "Bunların yaptıkları bir şey, açtıkları bir fabrika yok. Bunlar, var olanları kapatarak, satarak icraat yapmaya çalışıyorlar. Türkiye’nin ihtiyacı, çıkış yolu bu değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Karma Komisyonu toplantısında, Kıbrıs Türklerinden ilk kez "azınlık" diye bahsedilen metinlerin komisyon üyelerinin önüne konulduğunu, Türkiye’nin liman ve havaalanlarına Güney Kıbrıs uçak ve gemilerinin indirilmesi için çalışmalar yapıldığını ifade eden Baykal, "Biz KKTC’ye uygulanan ambargonun kaldırılmasını beklerken geldiğimiz şu noktaya bakın. Çok üzüntü verici bir durum" diye konuştu.

Sözde Ermeni soykırımı ile ilgili olarak birçok ülke parlamentosunun Türkiye aleyhine kararlar çıkardığını, hükümetin ise ağzını açmadığını ileri süren Baykal, CHP olarak bu konuda ciddi girişimlerde bulunacaklarını söyledi.





AA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2005 Salı 17:01:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?