23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Baykal ağır konuştu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,TCK’daki değişiklik ile ilgili, ’’bu düzenleme, AKP’nin yeni bir rotaya doğru girmekte olduğunu, gerçek kimliğini açıkça ortaya koyma durumuna geldiğini sergilemektedir’’ dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, TCK’nın, kanuna aykırı eğitim yapanlara verilecek cezaları düzenleyen maddesinde AK Parti milletvekillerinin önergesiyle yapılan değişikliğe ilişkin eleştirilerde bulundu.

TCK ile ilgili olarak iktidar ve muhalefet arasında yapılan görüşmelerde, Başbakan’ın da bilgisi dahilinde bir mutabakat sağlandığına dikkati çeken Baykal, el birliğiyle çıkarılan yasa yürürlüğe girmeden, önceki mutabakat bir tarafa bırakılarak, emrivakiyle bir değişikliğin dayatıldığını söyledi.

Baykal, ’’iktidarın siyasi güvenilirliğiyle ilgili çok önemli bir tereddüt bir kez daha ortaya çıkmıştır. Sayın Başbakan’ın çeşitli çevrelerle ilişkilerinde söz verip sonra tutmadığının pek çok örneğini biliyoruz. Şimdi bu konuda da Sayın Başbakan çok ciddi bir güven kaybına uğramıştır" dedi.

Söz konusu düzenlemenin müzakeresinden kaçınıldığını, TBMM’de tartışma ortamı doğmadan, konunun hızla geçiştirilmek, kapatılmak istendiğini savunan Baykal, ’’yasalara aykırı eğitim vermekte olan bir eğitim kurumunun kurucularının, yöneticilerinin nasıl cezalandırılacağı ile ilgili 1 haziranda yürürlüğe girecek TCK’daki düzenleme, pratikte içi boşaltılmış bir hale getirilmek istenmiştir" diye konuştu.

"AKP’nin iç yüzü ortaya çıktı"

Söz konusu eğitim kurumlarının bir kısmının ’misyoner’ faaliyetlerini sürdürmeye yönelik kurumlar olduğuna dikkati çeken Baykal, ’’kendi tercihlerini yürürlüğe koyabilmek için bunları dahi himaye etmeyi göze alabilecek bir noktada bulundukları görülüyor’’ dedi.

Yapılan düzenleme ile AK Parti’nin iç yüzünün bir kez daha ortaya çıktığını öne süren Baykal, ’’bu olayda görüyoruz ki AKP iktidarı kendi ifade ettiği çerçevenin dışında, herkesin kaygılandığı bir siyasi kimliği sahiplenmektedir. Fırsatını bulduğu her anda o kimliği ortaya çıkarmaya hazırdır. Bu düzenleme böyle bir düzenlemedir’’ diye konuştu.

TCK’da fikir ve düşünce özgürlüğünün cezaevi yaptırımıyla cezalandırılması öngörülürken, kanuna aykırı eğitimin para cezasıyla geçiştirilmesi tercihinin ortaya konulduğunu belirten Baykal, bu düzenlemenin çok tartışılacağını ifade etti.

Baykal, hükümetin kendisini belli güçlerin, odakların, örgütlenmelerin çerçevesi dışına çıkamayacak şekilde kuşatılmış hissettiğini savunarak, Baykal, ’’AKP’nin grafiği aşağı inmeye başladı. Şimdi artık etraftaki militanların borusunun öteceği bir döneme gelindi’’ dedi.

Baykal, ’’sayın Cumhurbaşkanı umarım bu darbeyi, Parlamento’da gerçekleştirilen bu olup bittiyi iade edecektir, iade etmelidir. Umarım böyle bir iadeden sonra AKP yönetimi daha sağduyulu bir değerlendirme yapma ihtiyacını hisseder’’ diye konuştu.

Baykal, yasanın yürürlüğe girmesi durumunda anayasaya aykırılık konusunda bir inceleme yapacaklarını söyledi. Eğitim konusuna çok özen gösterilmesi ve dikkatli davranılmasını isteyen Baykal, ’’ben kendi eğitimimi kendim vereceğim’’ denildiğinde buna ’’dur’’ demek gerektiğini kaydetti.
AA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2005 Cuma 17:54:55
Güncelleme :27 Mayıs 2005 Cuma 17:57:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Beyler Beyi IP: 62.165.91.xxx Tarih : 28.05.2005 19:43:10
Sayin baykal kafasini dini konulara kafasini fazla taktigindan dunyanin ilimde nekadar ileri gittiginin farkinda degil . Sayin baykal suan muhalefettesiniz heryasaya muhalefetteyim diye karsi cikmaya calisirsaniz sapla samani karistirirsiniz .tipki daha onceki hukumetlerde bakanlik yaptiginiz zaman bakanliginizi ilgilendiren konularda arpa boyu yol gidemediniz siz biraz susarmisiniz ?