17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Baykal:Atatürk'ün koltuğunda rüşvetçi oturamaz

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ’’CHP’nin ahlaki değerleri ve ilkeleri olan bir kurum’’ olduğunu belirterek, ’’CHP’de yönetimler gelir geçer, ama herkes bilsin ki Mustafa Kemal’in koltuğunda yolsuzlukların hesabını verememiş, adı rüşvetçiye çıkmış biri olmayacaktır’’ dedi.
Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül hakkında CHP’li üç milletvekili tarafından hazırlanan raporu değerlendirdi.
İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan rapor üzerinde CHP milletvekilleri tarafından titiz bir çalışma yapıldığını ve sonuçta ortaya Türkiye’de bugüne kadar hiçbir belediyede rastlanamayacak boyutta bir yolsuzluk olayının çıkarıldığını söyleyen Baykal, ’’Cesareti varsa ya bunlar doğru değil ya da önemli değil desin. Benim niyetimi sorgulamayı bırakın da bu sorulara yanıt verin. CHP’de yönetimler gelir geçer, ama herkes bilsin ki Mustafa Kemal’in koltuğunda yolsuzluklarının hesabını verememiş, adı rüşvetçiye çıkmış biri olmayacaktır’’ dedi.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini milli bir dava olarak gördüklerini belirterek, ’’CHP’nin AB konusunda hükümete vereceği destek ancak tam üyelik hedefine yönelik olacaktır. Türkiye’yi tam üyeliğe götürüp götürmeyeceği bilinmeyen bir sürece girilmesi, çok ciddi sakıncalar yaratacaktır’’ dedi.
Baykal, partisinin grup toplantısında, bir süre önce katıldığı Sosyalist Enternasyonal toplantısına ilişkin bilgi verirken, Türkiye’nin demokratikleşme konusundaki deneyiminin büyük ilgi çektiğini söyledi.
Türkiye’nin bir Müslüman toplum olarak demokratikleşmeyi gerçekleştirmesindeki temel unsurun laiklik olduğunu ifade eden Baykal, siyasetle devlet düzeniyle hukukla eğitimle din ayrışmasının büyük önem taşıdığının Türkiye deneyimiyle ortaya çıktığını kaydetti. Deniz Baykal, ’’Bunu göz önünde tutmayan her türlü iyi niyetli yaklaşımın çıkmaza girmesi kaçınılmazdır’’ diye konuştu.
Toplantıya katılan bazı liderlerle yaptığı ikili görüşmelerde Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin ele alındığını kaydeden Deniz Baykal, ’’17 Aralık’ta verilecek olan kararın özel statü öngörmeyen, ucu açık bir karar olmaması anlayışımızı kararlıkla aktardık’’ dedi.
CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) AB İlerleme Raporu ile ilgili ayrıntılı bir inceleme yaptığını ve yapılan çalışmanın yakında kamuoyunun ve hükümetin bilgisine sunulacağını anlatan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
’’CHP, Türkiye’nin AB üyeliğini milli bir dava olarak görmektedir. 17 Aralık 2004 tarihinde AB Zirvesi’nde müzakerelerin erken bir tarihte ve koşulsuz başlaması kararının alınması için hükümet her türlü gayreti göstermelidir. Sonucunda Türkiye’yi tam üyeliğe götürüp göstermeyeceği bilinmeyen bir sürece girilmesi, çok ciddi sakıncalar yaratacaktır. CHP’nin hükümete vereceği destek ancak tam üyelik hedefine yönelik olacaktır. Görüşmelerin nihai hedefinin tam üyelik olduğunun vurgulanmasına ihtiyaç var. Çünkü raporda bu vurgulanmamış, tam tersi olmuştur.’’

FUTBOLDA TERÖR

İnönü Stadı’nda 16 yaşında bir gencin hunharca katledildiğini hatırlatan Baykal, CHP milletvekillerinin, yaklaşık 1,5 yıl önce futbolda yaşananlarla ilgili olarak TBMM’ye bir araştırma önergesi verdiğini anımsattı. Baykal, şöyle devam etti:
’’Kokuyu aldı arkadaşlarımız, bu gidiş, gidiş değil... ’Şike var, şiddet var, terör var, her türlü olumsuzluk var. Şuna bir el atmak, çaresini bulmak lazım’ dedi arkadaşlarımız. Verilen araştırma önergesi hala gündeme alınamadı. Bugün ilk kez Meclis’te konuşulacak. Konuşulması için bu olayların yaşanması mı gerekiyordu? Şike olaylarının çığırından çıkması mı gerekiyordu? Daha düne kadar bakanlar ’yapılacak hiçbir şey yok, her şey yolundadır’ diye bizlere teminat veriyorlardı. Bu olumsuzluklar bir bütündür. Sadece bir alandaki olumsuzluklara el atarak bunları önlemek mümkün değil. Ciddi bir kural, hukuk düzeni içine girecek miyiz, girmeyecek miyiz, hukuka saygı gösterecek miyiz göstermeyecek miyiz? Ali kıran baş kesen, teşkilatını, düzenini kurmuş, gemisini yürüten kaptan anlayışıyla Türkiye’nin bir yere varması mümkün değil.’’

MEB İHALELERİ

Deniz Baykal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın verdiği 500 trilyon lirayı okul yapımı için kullanmak üzere ihaleler açtığını ve bu ihalelerin ’’yanlış ve haksız’’ ihaleler olduğunu öne sürdü.
Bu konuyu CHP milletvekillerinin defalarca gündeme getirdiğini kaydeden Baykal, ’’El birliğiyle itiraz ettik, hiç aldırmadılar, yürüdüler. En sonunda Kamu İhale Kurumu, aldığı kararla çok ciddi yanlışlıklar yapıldığını resmen ifade etti. 48 paket için bakan imza attığı ve ihale kesinleştiği için ’Milli Eğitim Bakanı hakkında soruşturma süreci başlatılmalı’ dedi. Başlatıldı mı? Onu milletvekili olarak siz başlatacaksınız’’ diye konuştu.
Baykal, yarın Öğretmenler Günü olduğunu anımsatarak, öğretmenlerin ağır koşullar altında güç bir görev sürdürdüklerini belirtti; bu koşulların iyileştirilmesine dönük ’’hiçbir adım atılmadığını’’ söyledi. Deniz Baykal, tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutladı.
ANKARA - AA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2004 Salı 16:08:23
Güncelleme :23 Kasım 2004 Salı 16:10:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?