17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Baykal Avrupalı sosyal demokratlarla buluştu

 CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB Parlamentosu üyesi Sosyal Demokrat partilerin düzenlediği toplantıya katıldı.


Avrupa Parlamentosu üyesi Sosyal Demokratlar'ın daveti üzerine Brüksel'e gelen Baykal, yapılacak Avrupa Birliği Parlamentosu seçimlerinden güçlü çıkmayı hedefleyen Avrupalı Sosyal Demokrat parti başkanlarıyla biraraya geldi. Başkanlar, düzenlenen toplantılarda 13 Haziran'da yapılacak AB Parlamento seçimleri öncesinde görüşlerini beyan ettiler.


Halka ve basına açık bir konuşma yapan başkanlar, daha sosyal ve emniyetli bir Avrupa istemlerini dile getirdiler. Sosyal Demokratlar, ABD benzeri değil, kendine has bir AB, sosyal ve dayanışmacı bir AB istediklerini ifade ettiler. Avusturyalı Sosyal Demokrat üyelerin başkanı ayrıca, kadınların siyasete daha ağırlıklı olarak katılmaları gerektiğini de söyledi.


Bugün yapılan toplantıda, gündem konularından biri de terör konusu oldu. Bu konuya değinen Deniz Baykal, dünyada şiddet ve terörün askeri kuvvetle, askeri bütçenin yükseltilmesiyle ortadan kaldırılamayacağını, bunun bir alternatif olamayacağını, bu sorunun siyasi yollarla halledilmesi gerektiğini söyledi. Baykal, ülkelerin birbirleriyle uyumlu ve birbirleriyle dayanışma içerisinde olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.


Göç konusuna da değinen Baykal, bu sorunun diplomatik yollardan halledilmesi gerektiğini kaydetti.


Toplantıda bir konuşma yapan Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, "Biz herşeyden önce dayanışmacı bir Avrupa görmek istiyoruz. Bundan dolayı oyunuzu Sosyal Demokratlar'a veriniz. Biz barışı kıtalara taşıyacak durumdayız, Kıbrıs için çözüm bulacak durumdayız" dedi.


Toplantı sonrasında bir gazetecinin Kıbrıs'ta 24 Nisan'da düzenlenecek olan referandumla ilgili sorusu üzerine Baykal, "Çıkacak karara saygılıyız. Önce sonucun ne çıkacağına bakalım, ondan sonra konuşulur" dedi.

MEHMET CÖMERT - BRÜKSEL (İHA)
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2004 Cuma 20:22:38
Güncelleme :23 Nisan 2004 Cuma 23:55:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?