18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Baykal:Cumhurbaşkanı'nı yeni Meclis seçsin

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı aday olmasının türbanlı eşi Emine Erdoğan’dan dolayı Türkiye’de kimlik krizine neden olacağı görüşünü savundu. Baykal, türbanlı bir Cumhurbaşkanının "devlete türban giydirmek" olduğunu, devlete türban giydirilirse de ülkede artık başı açık dolaşmanın mümkün olmayacağını belirterek, "Önce eşi türbanlı Cumhurbaşkanı, sonra türbanlı bir Cumhurbaşkanı" şeklinde konuştu.

Deniz Baykal, CNN’de Ankara Kulisi programında, son siyasi gelişmeleri değerlendirirken ilginç açıklamalarda bulundu. Baykal, 2007 Mayısı’nda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in süresinin biteceğini ve Başbakan Erdoğan’ın yeni Cumhurbaşkanını bu Meclis’e seçtirmek istediğine dikkat çekerek, bunun Türkiye’de gerginliğe neden olacağı uyarısında bulundu.

NİSAN 2007’DE ERKEN SEÇİM MAYIS’TA CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

Baykal, 2007 Nisan ayında parlamentonun yenilenmesi ve Mayıs ayında da Cumhurbaşkanını yeni parlamentonun seçmesi önerisinde bulundu. Baykal, "Cumhurbaşkanı seçimi halktan yeni onay almış, sıcak, taze, meşruiyet almış yeni parlamento tarafından yapılmalıdır." diye konuştu. Baykal, aksi takdirde siyasi yapının tümden değişeceğini ve o siyasi tablonun katkı vermediği yeni Cumhurbaşkanı ile çalışması gerekeceğini kaydetti.

ERKEN SEÇİM TALEBİM YOK

Baykal, bunun bir erken seçim talebi olmadığını da vurgulayarak, erken seçimin günü geldiğinde talep edilebileceğini, şu sıralar erken seçim talebini çok anlamlı bulmadığını da bildirdi. Baykal, "Ama doğal olan 2006 yılında seçim yapılmasıdır. Belki de anayasayı değiştirerek dört yılı esas alan bir değişiklik yapılmalı" dedi.

Baykal, 9’uncu Cumhurbaşkanı Demirel’in, Cumhurbaşkanının eşinin türbanlı olmaması için Devrim Yasalarına ek bir madde konulabileceğine ilişkin önerisinin anımsatılması üzerine de, herşeyin yasayla, anayasayla düzenlenemeyeceğini, kural koymanın gerekli olmadığını, konunun sağduyuyla, akılla, mantıkla, ülkenin koşullarını dikkate alarak çözümlenmesi gerektiğini kaydetti.

TÜRBANLI KADIN CUMHURBAŞKANINA ENGEL YOK

Baykal, Fransa’da yapılacak bir AB toplantısı için Emine Erdoğan’ın türbanlı oluşunun gözönüne alınarak, hanımlara yönelik bir program yapılmadığını ve Erdoğan’a da eşi Emine Erdoğan’ı getirmemesi konusunda bir uyarı yapıldığını anımsattı. Baykal, bu çerçevede Türkiye’nin simge olarak yarattığı görüntünün çok önemli olduğunu ve bunun Türkiye’nin nereye gittiği yolundaki mesajı verdiğini bildirdi.

Baykal, türbanlı bir kadının Cumhurbaşkanı olması için anayasal bir engel olmadığını, Meclis dışında da türbanlı bir kadının Cumhurbaşkanı olarak seçilebileceğini belirterek, "İyi yetişmiş, aklı başında, bir türbanlıyı getirin deseler ne olur. Doğru mu olur. Türkiye’nin geleceğiyle ilgili bir tartışma var. 25 yıl sonra Türkiye nasıl bir Türkiye olacak. 25 yıl sonra başı açık bir toplum mu olacağız. Ben türban için diyorum, başörtüsü demiyorum. Başörtüsü genel, yaygın, toplumsal, tarihsel olarak hanımların örtünme tarzıdır. Bununla ilgili değil. Türban da yasak değil. Herkes kullanıyor" dedi.

"DEVLETE TÜRBAN TAKMAK"

Baykal, sorunun türbanı resmileştirmek olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Türbanı, resmi devlet düzenine yerleştirmektir. Bu devletin türbanlılaştırılmasıdır. Devlete türban takılmasıdır. Devlete türban giydirirseniz başı açık dolaşmak mümkün değil. Önce üniversitelerde türban kabul edildikten sonra, o türbanlı ebelik, hemşirelik, öğretmenlik yapmaz mı? Bu yapıldığında Anadolu’nun köy ve kasabalarında türbanın dışında başı açık dolaşmak günah, ayıp karşılanacak. Toplumsal baskı, kanunların baskısından daha önemlidir. Cumhurbaşkanının türbanlı olması bu baskıları ortaya getirir. Önce eşi türbanlı Cumhurbaşkanı, sonra türbanlı bir Cumhurbaşkanı. Bu ilerici kadınlar adına alkışlanır sonra biz yanlış mı yaptık denilir."

Baykal, bu sözlerle Başbakan Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığına aday olmaması için uyarıda mı bulunduğunun sorulması üzerine, "Ben tartışmalara katkıda bulunmak istiyorum. Olayın altında yatan anlayış bu. Herkes istediğini yapar ama konu budur. Bu Türkiye’ye kimlik krizi getirir" dedi.

ANKA
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2005 Pazar 15:06:28
Güncelleme :13 Haziran 2005 Pazartesi 01:08:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?