18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Baykal dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi

Ankara - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa-Adalet Karma Komisyonu toplantısına gelerek dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. Komisyonun bu isteğini kabul etmeyerek, dokunulmazlığının kaldırılmasını dönem sonuna ertelediği Baykal, "Benim dokunulmazlığımı kaldırmayarak diğer dosyaları örtbas etmek istiyorlar" dedi.

Baykal, komisyondaki konuşmasında, savunma yapmadığını, savunma hakkını istemek için toplantıya geldiğini belirtti. Baykal, hava karardıktan sonra bir mitingte yaptığı konuşmadan dolayı düzenlenen fezleke nedeniyle yargılanmak istediğini ifade etti. Baykal’ın, kendisine Cumhuriyet yasalarının uygulanmasından dolayı şeref duyacağını, bunun, uygulanmasına olanak sağlamayanlara ise şeref vermeyeceğini belirtmesine bazı AK Parti’li milletvekillerinin tepki gösterdikleri kaydedildi.

Baykal’ın "Bazılarının yargılanmamasını mazur göstermek için yargılanması gerekenleri yargılamamanın açıklanamayacağı" yönündeki sözlerine de bazı AK Parti’li milletvekilleri "Kendinizle ilgili konudan söz edin" diyerek müdahale etti. CHP Adana Milletvekili Uğur Aksöz bunun üzerine "Genel Başkan konuşuyor, saygılı olun" diye tepki gösterdi. CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu’nun da tepki gösteren AK Parti milletvekillerine "Genel Başkan çıktıktan sonra hesaplaşalım, şimdi değil" dediği ifade edildi.

Edinilen bilgiye göre, Baykal konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Söylediklerime tepki göstermenizi insan olarak anlarım ama, komisyon üyesi olarak kabul etmem, tepkinizi yadırgadım. Ben kendimi savunmak zorunda değilim. Burada milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili 83’üncü maddeyi uygularken (Fabrikasyon davranmayın, savunma hakkı kutsaldır) diyorum. (Sen milletvekilisin) diye engelliyorsunuz. (Bizim önlemek istediğimiz başka yargılamalar var, önünü açmak istemiyoruz) diyorsanız bu toplu infazdır."

Bu sözler üzerine Komisyon Başkanı Burhan Kuzu’nun "Herkes kaldırılsın istiyor" dediği, Baykal’ın da "Kaldırın o zaman dokunulmazlıkları... Bir de doğrusunu yapın. Topyekün adalet, topyekün infaz olmaz. Huzurunuzu kaçırmayı hiç istemezdim. Bir görev yapmaya çalıştım" dediği öğrenildi.

40 milletvekili hakkındaki dokunulmazlık dosyaları dönem sonuna ertelendi

Ankara - Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, 40 milletvekili hakkındaki 44 dosya hakkında dönem sonuna erteleme kararı aldı.

Karma Komisyon, Burhan Kuzu başkanlığında yaptığı toplantıda, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker’in dosyasını Hazırlık Komisyonu’nda hata yapıldığı gerekçesiyle ayırdı.

Aralarında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın dosyasının da bulunduğu 44 dosya tek tek oylandı ve tümü hakkında dönem sonuna erteleme kararı alındı.

Toplantıda CHP Milletvekilleri, Anayasa’nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83’üncü maddesinin değiştirilmesi yönündeki görüşlerini yinelediler. AK Parti’nin çok sayıdaki kamu görevlisinin de koruyucu zırha sahip olduğu iddialarının da tartışıldığı, CHP’lilerin "Askerlerin, yargı mensuplarının kendi içlerindeki yargılama mekanizmalarını çalıştırdığını, halen bu yönde pekçok dava olduğunu" ifade ederek bunun gerekçe olarak gösterilemeyeceğini dile getirdikleri öğrenildi.

Karma Komisyonda karara bağlanan dosyalar daha sonra sırası geldiğinde TBMM Genel Kurulu’nun bilgisine sunulacak. Milletvekilleri, bilgiye sunulan dosyalara 10 gün içinde itiraz edebilecek. CHP’nin tüm dosyalara itiraz edeceği bildirildi.



AA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2005 Çarşamba 14:10:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?