19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Baykal neden küplere bindi?

Baykal: Kuran öğretilsin demek din istismarı sayılır mı? Hangi sapık zihniyet böyle anlar?

Başbakan Erdoğan'ın dış politikada, CHP lideri Baykal'ın da iç politikada ezber bozmaya devam ettiğini yazan Radikal yazarı Murat Yetkin'e göre, kimilerinin CHP’nin tutumunu tutarsız bulmasına karşın "olayın bir de uzun dönemli siyasi ve toplumsal yönü var ki, Türk siyasetinde 1980’lerden bu yana laiklik ekseninde giderek artan kutuplaşmaya neşter atılmış oluyor. İnanca ilişkin değerleri siyasi yelpazenin bir tarafındaki parti ve partilerle özdeşleştirme, laikliği dinsizlik, hatta din düşmanlığıyla özdeş saymaya giden bir kutuplaşma bu."

KIZDIRAN SORU

Kuran kurslarının açılması, öteden beri soldaki partiler tarafından kuşkuyla bakılan ve dînî duyguların siyasi amaçlarla istismar edilmesi olarak suçlanan bir konu oldu. Bu konuyu AK Parti gündeme getirmiş olsa, örneğin Yargıtay Cumhuriyet Başavcılığı’nın kapatma davası kapsama alanına bile girebilirdi. CHP, belediyelerin Kuran kursu açabileceği çıkışıyla bir tutarsızlığa düşünmüyor muydu?

Yetkin Baykal'ın büyük tepki göstermesine yol açan şu soruyu sorud: "Din istismarı’ olarak anlaşılır mı?" İşte Baykal'ın cevabı:

Kuran öğretilsin demek din istismarı sayılır mı? Hiç olur mu? Bu çok tehlikeli bir laiklik anlayışı. Hangi sapık zihniyet böyle anlar? Böyle anlayanı tedavi etmek lazım. Batı medeniyetini iyi anlamak lazım. İnsan haklarının temellerinden biri de inanç özgürlüğü ve inancını öğrenme özgürlüğüdür.

Dinini öğrenmek her vatandaşın hakkıdır. Biz diyoruz ki, bu işi mahalle arasından, kenardan köşeden çıkartalım. Tarikatlara, cemaatlere bırakmayalım. Diyanet İşleri’nin katkısıyla, sadece ezberini değil, doğru yorumunu, bilinçli aktarımını verelim. Bunu Diyanet gözetiminde Cumhuriyete, Atatürk’e saygısı olan sorumlu eller tarafından verilsin istiyoruz.

Belediyelerde bilgisayar, lisan kursu veriyoruz. Talep olursa, Kuran kursu da verilebilir. Kuran öğreteceğiz diyene ‘Devlet elden gider, laiklik elden gider’ denebilir mi? Sorun Kuran öğretmekte değil. Biz işte bunu, Kuran’ın doğru öğretilmesini öneriyoruz.

Şu andaki düzenleme çok yanlış, Türkiye’nin başına sorun çıkarıyor. Bunun CHP ile, partiyle de ilgisi yok. Bu parti işi değil. Diyoruz ki yerel yönetimler bu işi Diyanet İşleri katkısıyla üstlensin. Din istismarına, hurafeye karşı en önemli silah, doğru din eğitimidir.

Baykal’ın çarşaf açılımı ardından Kuran öğretimi Türk iç politikasındaki alışılmış dengeleri değiştiriyor. Aksini, Erdoğan’ın Alevi ve Nâzım Hikmet açılımlarında görebiliriz aslında. Belki de siyaset suni gündemlerinden kurtuluyor böylece. Ama bence karar vermek için erken, sonuçlarını görmek lazım.

..
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 11:48:56