18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Baykal:Türkiye-AB ilişkilerinde birinci raunt bitti

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AB’deki krizin bir bağlantısı olarak "Türkiye-AB ilişkilerinde birinci raundun sona erdiğini ve başlaması uzun bir süreç alacak ikinci raunda Türkiye’yi CHP’nin götüreceğini" iddia etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri görevine seçilen Antonio Guterres’in Sosyalist Enternasyonal başkanlığını bırakması nedeniyle Başkanlık Kurulu bugün Madrid’de olağanüstü toplandı.

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Baykal, yaklaşık 4 saat süren toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Avrupa Anayasası’na Fransa ve Hollanda’nın referandumla "hayır" demesinin yarattığı krizin uzunca tartışıldığını kaydetti.

AB’nin yaşadığı krizi, ekonomik yavaşlamanın siyasal sonuçları olarak değerlendiren Baykal, "Sosyalist Enternasyonal, Avrupa Anayasası’na gelen hayırların altında, Avrupa’nın ekonomik üstünlüğünü kaybediyor olmasının, rekabet ve büyüme hızının azalmasının ve genişlemenin olduğunu düşünüyor" dedi.

CHP lideri, AB’nin ekonomisini işçi ücretlerini düşürerek değil, Sosyalist Enternasyonal’in Lizbon Stratejisi’nde öngörüldüğü gibi, KDV, eğitim, bilgi ve teknolojinin artırılarak sağlanacağının ortak görüş olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin katılımının AB’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmasına yardımcı olacağını Sosyalist Enternasyonal yetkililerine anlattığını kaydeden Baykal, şöyle konuştu:

"Türkiye gibi yeni ve önemli bir toplumun AB’ye katılımı, AB’nin daha dinamik yapıya kavuşmasını sağlar. Ama tabii Sosyalist Enternasyonal dışında bunu anlatıp, dinletmek şimdilik çok zor görünüyor."

AB içindeki krizle birlikte genişleme çabalarının ciddi bir engelle karşı karşıya kaldığını, bundan dolayı Türkiye-AB ilişkilerinin tekrar ele alınacağını savunan Baykal, şunları söyledi:

"Türkiye-AB ilişkilerinde birinci raunt noktalanmıştır. Ve gerek AB gerekse Türkiye açısından iyi bitmemiştir. Sanırım birkaç yıl böyle geçecek ve Türkiye’nin üyelik süreci yavaş işleyecektir. İkinci raunda Avrupa da biz de yeni bir bakış açısıyla gireceğiz. Nerede hata yaptığımızı biz de konuşmalıyız. İkinci raunda, önümüze ne konulduysa (evet) diyerek değil, potansiyelimizi, gücümüzü bilerek ve modernleşme projemizle birlikte, yeni bir bakış açısıyla başlamalıyız."

Baykal, erken seçim tartışmalarına değinerek, "İkinci raunda Türkiye’yi CHP götürmelidir" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2005 Salı 01:01:54
Güncelleme :14 Haziran 2005 Salı 01:04:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?