18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Baykal'dan hükümete 'ABD ve Blair'in üs talebi' uyarısı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Irak`ı işgal eden ülkelerin Türkiye`nin askeri güç ve kabiliyetini kullanmak bakımından yeni üsler istemesi konusunda hühümeti uyardı ve dikkatli olmaya çağırdı.

Basında, İngiltere Başbakanı Tony Blair`in dün Türkiye`ye gerçekleştirdiği kısa süreli gezide Irak`a yönelik askeri harekatta kullanılmak üzere yeni üsler istediği yolunda haberler yer aldı.

Üst düzey bir dışişleri yetkilisi, ABD`nin Konya Karapınar bölgesini askeri eğitim faaliyetleri kapsamında daha fazla kullanma talebini Ankara`ya ulaştırdığını ancak yeni üs ve İncirlik üssünün kapasite artırımına ilişkin bir talebin henüz bakanlığa ulaşmadığını belirtti.

Baykal, CHP grup toplantısında yaptığı konuşmada, Irak`ta gelinen noktanın iyice belirsizleştiğini, dün geçici konsey başkanının öldürüldüğünü belirterek, `` Şimdi bu ortamda, bu bölgede ihtiyacın ne olduğu açıkça kendini gösterirken, yeni askeri alt yapı geliştirme çabalarının Türkiye`yi bu bölgede yeni askeri angajmanlara sürükleyebilecek yaklaşımların ortaya konulmaya çalışılması karşısında Türkiye`yi yönetenlerin fevkalade dikkatli davranması gerekir`` dedi ve şöyle devam etti:

 ``Bu ortamda sadece okyanus ötesinden asker göndererek, sadece yeni bazı saiklerle silahlanma tırmanışlarını gerçekleştirerek sonuç alamayacağını düşünenler, belki Türkiye`nin askeri kabiliyetini, alt yapısını bu bölgede o yanlış stratejinin emrinde kullanmak isteği içine girebilirler.``

Baykal, Haziran ayında İstanbul`da yapılacak NATO zirvesi sırasında da dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, ``Türkiye`yi bu bölgede sakıncalı askeri tehditlerin altına sürükleyecek oluşumlar karşısında gerekli duyarlılığın gösterilmesini umut ediyorum. Türkiye`nin bu bölgede yanlış bir strateji etrafında daha ileri yükümlülüklere sürüklenmesi fevkalade yanlış olur`` dedi.

 Baykal konuşmasında 19 Mayıs`ın önemine de değinerek, 19 Mayıs`ın Ulusal Kurtuluş savaşının değil yeni bir siyaset modelinin ortaya konulması olduğunu ve askeri harekatın daha sonra gerçekleştiğini söyledi. Baykal, Türkiye`nin her tarafından gelecek ve geldikleri bölgelerin toprağını getirecek gençlerin yarın saat 1100`de parti genel merkezinde buluşacağını ve oradan da saat 1300`de yeni genel merkez binasının temel atma törenine gidileceğini söyledi.

Konuşmasında dün yapılan akaryakıt zammına da değinen Baykal, bu durumun son zamanlarda yaşanan ekonomik gelişmelerin bir sonucu olduğunu ve imam hatip liseleri konusunda getirilmek isteten yasal düzenlemede ısrar edilmesinin de gerginlik ortamını körükleyerek ekonomideki bu gidişi tetiklediğini söyledi.

ANKARA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2004 Salı 17:48:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?