22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Baykal'dan hükümete 'Öcalan' eleştirisi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AİHM’nin Abdullah Öcalan ile ilgili olarak ’olmadı, tekrar yargılayın’ diye bir karar almasını, Türkiye’nin doğal ve anlayışla karşılamasının mümkün olmadığını söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde, AİHM kararlarının otomatik olarak uygulanmasının öngörülmediğini ifade eden Baykal, ’’hükümeti bir an önce bu teslimiyetçi tavrından çıkmaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde var olan siyasi değerlendirme kapısını aralamaya ve yeniden yargılamanın dayatılmasını önlemeye çağırıyorum’’ dedi.

Baykal, grup toplantısında, AİHM’den uzun zamandır yayılan haberlerin, Öcalan’ın yargılama sürecinde hukuki yanlışlar, hukuki eksikliklerin bulunduğu, bu nedenle bu kararın hukuki zaaflarla dolu olduğu tespitinin yapılacağı yönünde olduğunu söyledi.

’’Öyle anlaşılıyor ki mahkeme, Öcalan’ın yargılanmasında hukuk dışılıkların bulunduğu tespitini ortaya koyacaktır’’ diyen Deniz Baykal, "...’olmadı tekrar yargılayın’ diye bir kararın alınmasını Türkiye’nin doğal karşılaması mümkün değil. Böyle bir karar hakka, hukuka, insanlığa, adalete, en ağır darbeyi vurmaktır" diye konuştu

CHP lideri Baykal, "...yargılanırken diyor ki ’evet ben suçluyum’. Öcalan’ın suçlu olduğunu Öcalan’ın kendisi kabul ediyor, özür diliyor. Suçlu olmadığını gösteren en küçük bir delil yok. Ama, şimdi 70 milyonluk bir ülkeye ’sen bu yargılamayı yanlış yaptın bir daha bu işi yap’ denilecek. Birileri de diyor ki ’Avrupalı olmak, bu demek. Madem Avrupalı olacağız, yeniden yargılayalım. Hüküm değişecek değil ya niyebunu dert ediyorsunuz’ dememizi bizden bekliyorlar. Hayır demiyoruz. Bu, bizi rahatsız ediyor, rencide ediyor" dedi.

’’Otomatik uygulanacak diye birşey yok’’

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde, AİHM kararlarının otomatik uygulanması diye bir şey olmadığının açıkça ifade edildiğini belirten Baykal, bu kararların değerlendirmesinin, Avrupa Bakanlar Konseyi’nde ya da Delegeler Komitesi’nde yapılacağının düzenlendiğini ifade etti.

AİHM kararı ile hukuk aşamasının tamamlanacağını ancak, siyasi aşamasının başlayacağını belirten Baykal, ’’uygulanmayacaksa bir karar, burada uygulanmasın. Bu, yanlış olur. 70 milyonluk bir ülkeyi kırar, döker, rencide eder; Avrupa ile ilişkileri zedeler" şeklinde konuştu.

Baykal, Avrupa ile ilişkilerin Avrupa mantığı ile olacağını vurgulayarak, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki hakkını kullanması halinde hükümet ile el ele vermeyeve bu doğrultuda çalışmaya, tüm Avrupa ülkelerini ziyaret ederek onları ikna etmeye hazır olduklarını bildirdi.

AİHM, Öcalan kararını 12 mayısta açıklayacak

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Abdullah Öcalan’a ilişkin kararını 12 mayısta açıklayacak.

Avrupa Konseyi kaynakları, AİHM’nin ’adil yargılanma hakkının ihlal edildiği’ni onaylasa bile Öcalan’ın yeniden yargılanması konusunun AİHM kararlarını denetlemekle yükümlü Avrupa Konseyi’nin karar organı Bakanlar Komitesi’nde ele alınacağını belirtiyor.

Öcalan’ın yeniden yargılanmasının gerekli olmayabileceğini kaydeden kaynaklar, Öcalan’ın avukatlarına Türkiye’de yeniden yargılanma talebinde bulunma hakkı tanınmasının Türkiye’nin yükümlülüğünü yerine getirmesi için yeterli olabileceğine dikkat çekti.

Başkentte çalışmalar sürüyor

AİHM’den yeniden yargılama kararı çıkması olasılığına yönelik olarak Ankara’da çalışmalar sürüyor. İlk kez 25 şubatta Milli Güvenlik Kurulu’nun gündemine gelen konuya ilişkin olarak seçenekli planlar hazırlandı.

Çalışma kapsamında AİHM’den çıkacak kararın büyük olasılıkla yeniden yargılama yönünde olacağı belirtiliyor ve hazırlıkların bu doğrultuda yapılması isteniyor.

Hükümetin önünde iki seçenek bulunuyor. Hükümet ya Öcalan’ın yeniden yargılanmasının önündeki yasal engeli kaldıracak ya da yasalarda hiçbir değişikliğe gitmeden yargının karar vermesini bekleyecek.

Eğer hükümet topu yargıya atarsa burada da iki yol görünüyor. Yargı yasalardaki engeli hatırlatarak yeniden yargılama yapmayabilir ya da Anayasa’nın 90’ıncı maddesine atıfta bulunarak, yani uluslararası sözleşmelerin iç hukukun üstünde olduğunu hatırlatarak yeniden yargılama kararı verebilir.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 01:05:48
Güncelleme :11 Mayıs 2005 Çarşamba 01:06:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?