19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Baykal'dan 'şok' iddia: Sol İttifak'ın listesini Öcalan hazırladı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yerel seçimlere SHP çatısı altında girecek sol ittifakın aday listesinin bölücübaşı Abdullah Öcalan tarafından hazırlandığını iddia ederek, "Sol ittifakın listesi İmralı'dan geldi" dedi.
Baykal'ın bu sözleri CHP, SHP ve DEHAP arasında 'İmralı listesi' tartışması başlattı. Baykal, TGRT'nin canlı yayınında şok iddialarda bulundu. Yerel seçimlere ilşikin bir soruyu yanıtlarken Baykal, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ı yönelik eleştirilerini sündürdü. Karayalçın'ın DEHAP'la ittifak yapmasının yanlış olduğunu savunan Baykal, daha önce 'etnik parti' diye tanımladığı DEHAP'ın aday listelerinin teöristbaşı Abdullah Öcalan tarafından hazırlandığını öne sürdü. Baykal bu konuda, "İmralı'dan liste gelecek. O liste SHP'nin adayı diye verilecek. Diyarbakır'da seçimi DEHAP kazanacak ve sen 'Aaa SHP kazandı' diye yarın çıkacaksın. Çocuk mu aldatıyorsunuz?" dedi. CHP'nin de bu oyunun bir parçası haline getirilmek istendiğini savunan Baykal, kendilerini bundan geri durmayı bildiklerini söyledi. İttifak içinde yer almamalarına ilişkin de konuşan Baykal, "Bir defa bizim bu ittifak ile ilgili tereddütlerimiz var. Herkese saygımız var, herkese değer veririz. Ama bizim Türkiye ilgili bir teşhisimiz var, Türkiye'de demokrasi önünde en önemli engellerden birisi kimlik politikalarıdır" diye konştu. Kimlik siyasetinin yanlış olduğunu yineleyen Baykal, daha önce de mezhep temelindeki bazı siyasal girişimlerin başarılı olmadığını hatırlattı. Baykal, "Mezhep açısından siyaset yapmak çözüldü. Ancak etnik köken açısından henüz çözülmedi, çözülmesi gerekir. İki seçim daha bir hata yapılmazsa bu da kalkar" ifadesini kullandı.
Baykal'ın iddiasını değerlendiren SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ise Baykal'ın haksızlık yaptığını söyledi. Karayalçın, "Eğer bu düzeysiz iddia kanıtlanmazsa gerekli işlemi yaparız" dedi. 'Gerekli işlem'in ne olduğunu söylemeyen Karayalçın, DEHAP'ın kendilerine verdiği aday listesindeki isimlerin birçoğunun eski CHP'li olduğunu vurgulayarak, "DEHAP'ın listesinde yer alan Bingöl Belediye Başkan adayı Selahattin Kaya, 1989 yılında Baykal'ın genel sekreterliği döneminde aday gösterildi ve kazandı. O dönemde bu kişinin adı İmralı'dan mı alınmıştır?" diye konuştu. Karayalçın ayrıca, Mardin, Şanlıurfa ve Van adaylarının da eski CHP'li belediye başkanları olduğunu kaydetti.
Baykal'ın 'Listeler İmralı'da hazırlanıyor' iddiası DEHAP yönetimi tarafından ciddi bulunmadı. DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt, iddiaları gayri-ciddi olduğunu savunarak, "DEHAP'ın kendi adaylarını belirlediği parti meclisi var, merkez yönetim kurulu var. Tüm adaylar da bu kurullarda belirlenmiştir. Baykal, DEHAP hakkında asılsız iddialarda bulunmak yerine meydanlara çıksın. En iyisi ne siz kafa yorun böyle iddialarla ne de biz cevap verelim" diye konuştu.
Yayın Tarihi : 7 Mart 2004 Pazar 17:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?