18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Baykal’dan ’Türk Diasporası’ önerisi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ermeni soykırımı iddialarına karşı Türkiye’nin haklılığının anlatılması için konunun tarihçilere bırakılmasının yetmeyeceği, siyasi olarak da etkinlik gösterilmesi gerektiğini belirterek, yurt dışında yaşayan 4 milyon Türk’ün bir diaspora gibi etkinlik göstermesi gereğine işaret etti.

Baykal, Ermeni sorunuyla ilgili uluslar arası alanda önemli gelişmelerin ortaya çıktığını dile getirirken, 24 Nisan’ın Türkiye’nin dışlanmışlığını ortaya koymak isteyen çevrelerce acımasızca kullanıldığını söyledi. Türkiye’nin yıllarca bu konuda sesiz, pasif ve seyirci konumunda kaldığını dile getiren Baykal, son dönemde hükümetle birlikte hareket ettiklerini ve "tarih konuşsun, bu bir hukuk ve tarih problemidir" dediklerini anısattı. Ancak Türkiye’nin bununla yetinemeyeceğini, bu konunun iki ayrı düzlemde götürülmesi gerektiğini kaydeden Baykal, "Bu tarih ve belge ısrarımızı sürdürürken, diğer taraftan Türkiye’yi suçlamanın, Lozan anlaşması çerçevesinde istikrarlı bir ülke olmasından rahatsız olanların ortaya koyduğu siyasi sıkıntıya çare bulmakta fayda vardır. Siyasetse siyaset, tartışmaysa tartışma, biz de ağırlığımızı ortaya koymak zorundayız" dedi.

Bu konuda karşı tarafın belgeyle gelmediğini, bütün siyasi potansiyelini kullanarak, suçlayarak, karalayarak, yaftayla geldiğini ve konjonktürü değerlendirdiğini belirten Baykal, şöyle dedi:

"Biz de o bu düzlemde bir şey yapmalıyız. Yani 1915 olaylarında, o çatışmalarda yüzbinlerce Müslüman Türkün öldüğünü anlatamadık, Türkiye’nin Asala terörünün hedefi haline geldiğini, pek çok insanımızın öldürüldüğü, bunun bir vahşet, bir terör olduğu dünyaya anlatılamamıştır. Teröre karşı evrensel duyarlılığın en üst düzeyde olduğu bir dönemden geçiyoruz. Daha dün yaşadığımız bir törörü, katliamı, suikastler zincirini dünyaya anlatamayacağız. Madalyonun bütün yüzlerini göstermemiz lazım. Dört milyon yurtdışında yaşayan insanımız bu konuda bilinçlendirilmeli ve çalışmalarının sağlanması gerekir, onlarda Türkiye’nin bir diasporası gibi etkinliklerini sergilemelidir."

BELÇİKA UYARISI

Baykal, sözde Ermeni soykırımı konusunda Belçika’da da çok önemli bir sürecin geliştiğini, bir süre önce Fransa’da çıkmış olan yasa gibi yasa teklifinin parlamentoya sunulduğunu anlatarak, bunun "Ermeni soykırımı yoktur" denilmesinin 8 günden bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını öngören bir teklif olduğunu söyledi.

ANKA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2005 Çarşamba 08:41:07
Güncelleme :27 Nisan 2005 Çarşamba 08:42:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?