20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Baykal'ın 'Mustafa' yorumu ilginç

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Can Dündar'ın Cumhuriyet'in 85. yıldönümünde vizyona giren 'Mustafa' filmini beğenmedi. Önceki gece galasına katıldığı filmle ilgili görüşlerini yakın çevresiyle paylaşan Baykal, şu yorumu yaptı: "Can Dündar Sarı Zeybek'i yapmıştı. Şimdi 'Can Dündar 2008' olarak gördüm. Yani Türkiye'nin başta Ergenekon olmak üzere yaşadığı 2008 sürecinin yansıması olan Can Dündar yaklaşımı var." Baykal'ın eleştirisi şöyle:

YALNIZ ADAM


* Atatürk'ün sofrası, içki içilen, coşku bulunmayan, sanki başarısız olmuş, bıkmış, umutsuz, yalnız ve yaşlı bir adamın sofrası olarak lanse ediliyor. Atatürk günde bir büyük rakı içen, kadınlara zaafı olan birisi olarak gösterilmiş. Zaafları olabilir. Ancak, Atatürk gibi bir adamın sofrası bu resim olamaz. Atatürk'ün sofrası Cumhuriyet coşkusunun yaşandığı bir sofradır.

* Böyle bir filmde Atatürk için önde gelen algılama zaafları değil, eserleri olmalıydı.

* Atatürk kendi döneminin tüm liderleri diktatör olduğu halde bu yönde hiçbir eğilimi olmayan bir liderdi. Hep çoğulcu demokrasi istedi.

* Filmde, cumhuriyeti kurmak için birlikte hareket ettiği arkadaşlarını sonradan yemiş, onlara ihanet etmiş gibi gösteriliyor. Bunlar gerçek değil. Arkadaşlarına saygı duymuş, sevmiş ama devrimler sırasında yolları ayrılmış.
Tarihi Opera Sahnesi'nde gerçekleşen ve NTV'nin sponsorluğunu üstlendiği gala gecesinde başkent protokolü, iktidarı ve muhalefetiyle perdede Mustafa'yı izlemek üzere buluştu. Geceye 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet bakanları Mehmet Aydın ile Murat Başesgioğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin de katıldı.

Çoğunluğu eşsiz geldi


Kabinedeki az sayıdaki türbansız eşlerden biri olan Mehmet Aydın'ın eşi Nihal Aydın'ın dışında tüm siyasetçiler galaya eşsiz gelmeyi tercih ederken, Sayıştay Başkanı Damar, türbanlı eşi Arife Damar ile birlikte yerini aldı. CHP'liler Onur Öymen, Önder Sav, Mehmet Sevigen'in yanı sıra DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz Soysal da galaya katıldı.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen'in evsahipliği yaptığı galaya çok sayıda gazeteci, yabancı büyükelçiler, rektörler, bürokratlar ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı locası boş kaldı


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geceye katılmaması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı locası boş kalırken; Demirel, rahat izlemesi için küçük locaya alındı. Diğer protokol üyeleri filmi ön sırada izledi. Filmde Atatürk'ü canlandıran opera sanatçısı Gökhan Akyüz, gösterim öncesinde Çanakkale Türküsü'nü seslendirdi.

15 yıl hazırlandık


Dündar, bugüne kadar Atatürk'ü yeterince anlatamamanın mahcubiyeti içinde olduğunu belirterek, "Onu yeni, sıcak, samimi bir dille anlatmaya çalıştık. 15 yıl hazırlandık. Böylece, onun 'beni hatırlayınız' vasiyetini yerine getirdiğimize inanıyorum" dedi.

Ayakta alkışlandı


Daha sonra filmin gösterimi başladı. Ankaralılar, filmin finalini ayakta alkışlayarak desteklerini gösterdi. Ekibiyle birlikte sahneye çıkarak Ankaralıları selamlayan Dündar da, "Ankara beni çok heyecanlandırdı, mutlu etti. Sonuçta hem Atatürk'ün kurduğu şehir, bir anlamda resmi tarihin üretildiği şehir burası. Dolayısıyla bu filmin bu şekilde ayakta alkışlanması bizim için çok onur verici" dedi.

Toptan'dan sigara uyarısı

Filmi değerlendiren Toptan da "Bildiğiniz gibi Kültür Bakanımız sigaralı Atatürk fotoğraflarını hep düzelttirmişti. Filmi sinemalarda böyle göstermek gençler için sorun yaratabilir. Bunun dışında Atatürk'ün tartışılan bir takım yanlarını da ortaya koyması değişik bir açı getiriyor. Bu bence Atatürk'ün daha çok sevilmesini sağlayan yeni görüntü olarak algılanmalı. Hem cesur, hem güzel buldum" dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 10:25:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?