18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bayramda tadınız kaçmasın!

Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte uzmanlar, bayramda aşırı şeker ile besin tüketiminin sağlık sorunlarına yol açtığını belirterek, alışkanlıkların aniden değiştirilmemesi konusunda vatandaşları uyardı. Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel, bayramda çocuklara şeker yerine dondurma, sütlü tatlı ve meyve yedirilmesini önerdi.

Uzmanlar, Ramazan ayında uzun süreli aç kalma sonucu beslenme alışkanlıklarının bayramla birlikte aniden değiştirilmemesi konusunda uyardı. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel, Ramazan ayı boyunca uzun açlık dönemleri olduğunu ve iki öğünle beslenildiğini belirterek, bu süre içinde vücudun kendini az yemeye alıştırdığını kaydetti.

Bir aylık süreçte beslenme alışkanlığındaki değişikliklerin olması ve bunun sonrasında da alışkanlıkların hızla eskiye dönmesinin metabolizmayı önemli oranda etkileyeceğini ifade eden Demirel, “Boş enerji kaynağı olan yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bunlar içerdikleri şekerden ya da yağdan dolayı enerjisi çok yüksek olan ama o enerjiyle birlikte bize vitamin, karbonhidrat, protein gibi besin öğelerini sağlamayan yiyeceklerdir. Bunlar da şeker, çikolata, ağır hamur tatlıları, hamur işleri, yağda kızartılmış cipsler ve kızartılmış sebzelerdir. Bunlardan özellikle kaçınmak gerekir. Besinleri doyumluk değil tadımlık tüketmek gerekir” dedi.

“3 ANA ÖĞÜNÜ MUTLAKA TÜKETİN”

Ramazan ayı boyunca altı öğünü yakalamadığımızı belirten Demirel, “İki öğünlük sistemden birden büyük öğünlere geçmek doğru değildir. 3 ana öğünü mutlaka tüketin. Onlara ek olarak da en az iki ara öğün mutlaka ekliyoruz. Bayram döneminde de birden bire tek öğünde çok besin tüketmek yerine onları en az 3 ana öğün ve ek 2 ara öğün olmak üzere 5 öğünde tüketin” ifadesini kullandı.
Az az sık sık beslenmenin bayram döneminde de mutlaka temel ilke olması gerektiğini söyleyen Demirel, “Ramazan döneminde vücudumuz uzun süre aç kaldı ve o açlıklar vücudun enerji depolarının kısıtlanması noktasında uyarılar getirdi. Metabolizma hızı ister istemez düştü. Ama az az sık beslenmek metabolizma hızını da zaman içerisinde artıracak ve Ramazan öncesindeki o yukarı seviyeye çekecektir. Bu açıdan da öğün sayısının fazla olması önemlidir” diye konuştu.

MİDE YANMALARI, MİDEDE EKŞİMELER VE İSHALE DİKKAT

Ramazan sonrası sağlıklı bireylerde en çok karşılaşılan sorunların mide ve bağırsak rahatsızlıkları olduğunu dile getiren Demirel, “Ramazan dönemi bir arınma süreci aslında. Ve o süreçten sonra geleneksel Türk mutfağında hazırlanan tatlılar, şekerler ve hamur işlerini aşırı derecede tüketmek öncelikle mide ve bağırsak sistemimizi etkiliyor. En çok karşılaştığımız problemler de mide yanmaları, midede ekşimeler, bağırsakların bozulması ve özellikle çocuklarda bağırsakların bozulması sonucu ishallerin görülmesidir” dedi.

Bunların dışında şeker ve hipertansiyon gibi kronolojik rahatsızlığı olanların ise daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Demirel, “Özellikle kan şekeri düzenlenmesinde zaten problem olan bir bireyse, onun aşırı şeker tüketimi diyabetle ilgili komplikasyonları, sorunları da beraberinde getirecektir. Ya da bireyin bir tansiyon problemi varsa yine aşırı beslenme ve büyük öğünlü miktarlar tüketmesi, çay, kahve tüketimini aşırı derecede yapması hipertansiyonla ilgili problemleri de artıracaktır” açıklamasında bulundu.

En önemli problemlerden bir tanesinin de metabolizma hızının uzun dönem açlıklarla birlikte düşmesi olduğunu ekleyen Demirel, metabolizma hızını artırmadan büyük ölçekli besin tüketimi yapılmasının mutlaka kilo alma ile sonuçlanacağını kaydetti. Bayram ziyaretlerinde yemek konusunda fazla ısrarcı olunmasının da düzensiz beslenmede etkisi olduğunu ifade eden Demirel, tatlıları ve diğer yiyeceklerin küçük porsiyonlarda hazırlanarak servis edilmesini önerdiklerini belirtti.

ÇOCUKLARA ALTERNATİF BESİNLER

Bayramda çocukları şeker konusunda kısıtlamanın zor olduğunu da sözlerine ekleyen Demirel, bu konuda alternatif çözümlerin sağlanabileceğini vurguladı. Miktarına dikkat etmek koşuluyla bayramda çocuklara sütlü tatlılar ya da dondurma verilebileceğini belirten Demirel, “Dondurmanın yanında önerebileceğimiz bir diğer besin de meyveler olabilir. Meyvelerin tüketilmesi diğer zararlı besinlerden çocukları uzak tutmak için çözüm olabilir” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2012 Pazar 18:12:32
Güncelleme :19 Ağustos 2012 Pazar 18:57:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?