18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bayram´ın izi İran´da bulundu

ZAMAN Gazetesinin haberine göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Van uyuşturucu ve karakol baskını skandalının baş aktörü eski milletvekili Mustafa Bayram’ın izini İran’da buldu.

Polisin teknik takip olarak adlandırılan telefon dinlemesine düşen Mustafa Bayram’ın İran’da olduğunun belirlenmesi üzerine Emniyet, İran polisinden Bayram’ı direkt Türkiye’ye iade etmesini istedi. Ancak Emniyet’in bu isteğine İran polisi cevap vermedi.

Polis tarafından gözaltına alınan oğlu Hamit Bayram’ı kurtarmak amacıyla uzun namlulu silahlı 20-25 kişi ile Van Bölge Trafik İstasyonu’nu basarak oğlunun kaçmasını sağlayan eski milletvekili Mustafa Bayram, hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldıktan sonra sırra kadem bastı.

Bayram’ın oğlu Hamit Bayram 18 Eylül 2004 tarihinde Ankara Birlik Mahallesi’ndeki bir müteahhitlik ofisine düzenlenen polis operasyonu ile yakayı ele verdi.

Hamit Bayram poliste hayli ilginç bir ifade verdi. Bayram, babası ile birlikte İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldiklerini belirterek, “Ben daha sonra Türkiye’ye döndüm, babam orada kaldı.” diye konuştu.

Hamit Bayram’ın ifadeleri üzerine Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, İran üzerinde yoğunlaştı. Ancak eski milletvekili Mustafa Bayram’ın İran’da gizlendiğine ilişkin delil, telefon takibi ile ortaya çıktı.

Van Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine hakkında kırmızı bülten çıkarılan Mustafa Bayram’ın gizlendiği ülke ile ilgili somut bilgilerin elde edilmesi üzerine Emniyet, bugüne kadar pek de alışık olunmadık bir yöntemle İran’dan direkt istedi. Ancak, İran emniyetinden, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün direkt isteme talebine bir cevap gelmedi.

Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri Mustafa Bayram’ın sürekli Tahran’da kalmadığını belirtiyor.

Yasa dışı yollardan Türkiye’ye rahatlıkla giriş çıkış yapabildiğini hatırlatan Emniyet kaynakları Bayram’ın Türkiye’de de yakalanabileceğini ifade ediyor.

Van skandalı, eski milletvekili Mustafa Bayram’ın oğlu Hamit Bayram’ın uyuşturucu satıcılığı nedeniyle gözaltına alınmasıyla patlak vermişti. Malatya Emniyeti, uyuşturucu satıcılığından Hamit Bayram’ı gözaltına almış, uyuşturucunun Van’ daki devamını yakalamak üzere Hamit Bayram’ı Van’a getirmişti.

Mustafa Bayram 20-25 kişi ile Hamit Bayram’ın polis gözetiminde tutulduğu Van Bölge Trafik İstasyonu’nu basmış ve oğlu polisin elinden kaçmıştı.

Hamit Bayram sahte isimle uyuşturucu tedavisi görmüş Van skandalının Malatya bölümüyle ilgili olarak Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın 5. duruşmasında erteleme kararı çıktı.

Mahkeme başkanı, sanıklardan Hamit Bayram’ın “Dinar Kaya” ismiyle İstanbul Balıklı Rum Hastanesi’nde 1997-2003 yılları arasında 15 kez uyuşturucu tedavisi gördüğüne dair bir belgenin kendilerine ulaştığını belirtti.

Heyet ayrıca, sanık Bayram’a ait Malatya Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’ndan alınan rapor ile Balıklı Rum Hastanesi’nden gönderilen tedavi evrakının birer örneklerinin Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesini kararlaştırdı.

Tutuklu sanıklar Hamit Bayram ve Ali Karakuş için istenilen tahliye talebi reddedilirken, sanıkların yaptığı telefon görüşmelerinin kayıtlarının beklenmesi kararı ile duruşma 12.01.2005 tarihine ertelendi.

Sanıklar Malatya E Tipi Cezaevi’ne götürülürken sanıkların bir sonraki celsede mahkemede hazır bulunmalarına karar verildi.
ZAMAN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2004 Çarşamba 09:34:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?