18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bayrou'dan Türkiye aleyhine girişim

Türkiye’nin AB üyeliğine şiddetle karşı çıkan Fransa Demokrasi Birliği Partisi (UDF) lideri François Bayrou’nun, Fransız Ulusal Meclisi Genel Kurulu’nda Türkiye konusunda oylamaya gidilmesi için Meclis Başkanlık Divanı’na başvurduğu belirtiliyor.

CNN Türk televizyonundan Sabetay Varol'un haberini alıntılayarak aktarıyoruz:

Fransa’da yayımlanan Liberation gazetesinin haberine göre, gündeme alınması hükümetçe istenmediği için Bayrou tarafından sunulan karar taslağının 17 aralık zirvesinden önce oylanması mümkün görünmüyor.

’İmtiyazlı ortaklık’ önerisine ret

Türkiye’yle AB arasında ’imtiyazlı ortaklık’ isteyen karar taslağı, önceki akşam Ulusal Meclis Dışilişkiler Komisyonu tarafından 6’ya karşı 15 oyla reddedildi.

Sosyalist Parti’nin taslak lehine oy vermesi dikkat çekti. Bayrou ve bir arkadaşının sunduğu taslak, Kuzey Kıbrıs’a AB bütçesinden yapılacak parasal yardımın Fransa’nın payına düşen bölümünü gerekçe göstererek, ‘imtiyazli ortaklık’ seçeneğini tartışmaya açmayı hedefliyordu.

Liberation, François Bayrou’un özellikle bu taslağı savunma amacıyla Dışilişkiler Komisyonu’na üye yazıldığını kaydetti. Habere göre Bayrou, bu niyetle kendi partisinden bir milletvekilini oylama öncesi Komisyon’dan istifa ettirdi.

Bayrou, şimdi de Genel Kurul’u zorluyor

Dışilişkiler Komisyonu’nda reddedilmekle birlikte UDF, Meclis tüzüğünün kendisine tanıdığı yetkiye dayanarak, taslağı Genel Kurul’a sunmak üzere yeni başvuruda bulundu.

Tam üyelik yanında, Türkiye’yle AB arasında ’imtiyazlı ortaklık’ seçeneğinin de açık tutulması hususunda Cumhurbaskanı Jacques Chirac’a 17 aralık zirvesi öncesi yetki verilmesini isteyen bu taslağın, Ulusal Meclis Genel Kurulu gündemine alınması için Başkanlık Divanı kararı gerekiyor.

Gündemi belirlemede öncelik Raffarin hükümetinin elinde ve hükümet böylesi bir oylamaya karşı olduğunu duyurdu.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2004 Perşembe 10:41:50
Güncelleme :4 Kasım 2004 Perşembe 12:55:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?