20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Baz istasyonu kanser etti

Türkiye'de de büyük tedirginlik yaratan cep telefonu baz istasyonları sadece İngiltere'nin küçük bir semtinde 14 kişinin kanserden ölmesine neden oldu. Aynı bölgede 20 kişinin beyninde de tümöre rastlandığı açıklandı. 

İngiltere'deki Sağlık Koruma Ajansı'nın Midlands'da yapmış olduğu bir çalışma baz istasyonlarının etrafındaki evlerde yaşayan 14 kişinin 7 yıl içinde kanserden öldüklerini ortaya çıkardı.

BEYİN TÜMÖRÜ

51 bin baz istasyonunun bulunduğu ülkedeki araştırmayı yapan kurum Midlands bölgesindeki çalışmasında istasyonların olduğu çevredeki çıkmaz sokaklarda yaşayanların ise 4'ünün kanserden öldüğünü, 20 kişinin de beyinlerinde tümör oluştuğunu belirtti. Bölgede yaşayan Wendy Baggott, komşularının çocuklarını baz istasyonlarının etrafında oynamalarına izin vermediklerini belirtti.

YÜKSEK RADYASYON

Baz istasyonlarının yüksek miktarda radyasyon yaydıkları da onaylandı. İngiliz hükümeti ise baz istasyonlarının halk sağlığına yönelik herhangi bir tehdit oluşturmadığı yönündeki düşüncesinde ısrar etmeye devam ediyor.

Hangisi daha zararlı?

Aslına bakarsanız cep telefonuyla haberleşme konusunda pek çok spekülasyon da ortaya atıldı. Baz istasyonlarının sağlığı ciddi yönde etkilediği, apartmanının çatısında baz istasyonu bulunanların yoğun baş ağrısı yaşadığı veya kanser hastalığına yakalandığı ya da cep telefonlarının erkeklerde kısırlığa yol açtığı gibi pek çok şey yazılıp çizildi.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki baz istasyonlarıyla cep telefonlarının zarar vermesi konusu birbirinden farklı iki ayrı konu. İkisinin sağlığa etkilerine bakıldığındaysa sanılanın aksine baz istasyonları cep telefonlarından daha zararsızlar.

Cep telefonlarının en zararlı olduğu zaman, aramanın yapıldığı an. Yani anlık bir zarar söz konusu. Baz istasyonları ise sürekli olarak enerji soğurduğu (sinyalleşmeye neden olduğu) için çevresine anlık değil sürekli bir zarar verir. Ancak bu zararın seviyesi ciddi boyutlarda değil.

Etki alanı ne kadar?

Baz istasyonları GSM şebekesinde hücreler oluşturacak şekilde yerleştirilirler. Böylece hacimsel olarak yayın yaptıkları alana en verimli şekilde sinyal dağıtabilirler. Hizmet verdikleri hücrelerin büyüklüğüne göre birkaç Watt'tan yüzlerce Watt'a kadar güç yayabilme kapasiteleri var.

Tıpkı cep telefonlarında olduğu gibi baz istasyonlarında da antenden uzaklaşıldıkça elektrik alan şiddeti düşer ve zararları da azalır. Hatta bina içlerinde ve keskin yüzeylerde etki iyice azdır.

...
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 02:54:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?