18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

BBC'den Erdoğan'a yanıt

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Türkiye'de PKK terör örgütünü bir milis olarak ilan etmesi' nedeniyle Reuters ile birlikte eleştirdiği BBC'den açıklama geldi.

BBC Dünya Servisi Genel Müdürü Nigel Chapman ve BBC Türkçe Servisi Müdürü Hüseyin Sükan'ın açıklamaları, BBC'nin internet sitesinde yayımlandı.

Chapman, açıklamasında Londra'daki bombalı eylemler sonrasında, BBC'nin terörist kelimesini nasıl kullandığı konusunda hem İngiltere basınının, hem de bazı uluslararası gözlemci ve yorumcuların yanlış anlamaları olduğunu belirtti.

Terörist kelimesinin kullanımının BBC'de yasak olmadığını, ancak BBC'nin objektif kalmak amacıyla bu kelimeyi çok dikkatli kullandığını belirten Chapman, habere konu olanların kimliği hakkında dinleyicilerin ve izleyicilerin kendilerinin karar vermesini hedeflediklerini ifade etti.

"Haberleri objektif olarak vermeye çalışıyoruz"

BBC'nin Londra bombalamaları ve benzeri olayları aktarışını izleyen hiç kimsenin, bu tür suçları bütün dehşetiyle yansıttıklarından kuşku duyamayacağını belirten Chapman, ''BBC'nin dünyanın dört bir yanında siyasi, kültürel ve dini olarak çok farklı görüş ve geleneklere sahip dinleyici ve izleyicileri var. Bu durum, BBC'nin omuzlarına uluslararası bir yayıncı olmanın sorumluluğunu da yüklüyor. Dolayısıyla, ne kadar sarsıcı ve korkunç olsa da bütün olayları objektif bir tarzda yansıtmayı hedefliyoruz'' ifadelerini kullandı.

BBC Türkçe Servisi Müdürü Hüseyin Sükan da, açıklamasında, herhangi bir kişiyi ya da örgütü terörist ya da milis ilan etmenin BBC'nin işi olmadığını belirterek, ''bu yapılmışsa bence yanlıştır. BBC'nin resmi açıklamasında da söylendiği gibi terörist, milis türünden kelimeleri dikkatli kullanmak gerekir. Biz Türkçe yayınlarda bu tür tanımlamalardan uzak duruyoruz'' dedi.

Sükan, 'milis' kelimesinin de, eğer siyasi bir yüklemi içeriyorsa, kullanımında çok dikkatli olunması gerektiğini, kelimelerin bir dilden bir dile çevrildiğinde ya da değişik toplumlarda farklı anlamlar içerebildiğini söyledi.

'Terörist' kelimesinin BBC yayın kurallarına göre mümkün olduğunca kullanılmasından kaçınılması tavsiye edilen bir kelime olduğunu ifade eden Sükan, örneğin İngiltere'de yıllarca bombalı saldırılar yapan İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA) için 'terörist örgüt' ifadesinin benimsenmediğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, bugün Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) meslek komiteleri ikinci toplantısında yaptığı konuşmada, ''dünyadaki iki önemli televizyon veya medya grubu BBC ve Reuters'in Türkiye'de PKK terör örgütünü bir milis olarak ilan etmesini kınıyorum ve lanetliyorum'' demişti.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2005 Cuma 00:50:39
Güncelleme :15 Temmuz 2005 Cuma 00:58:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ordulu IP: 85.106.21.xxx Tarih : 15.07.2005 09:21:45
Avrupa birliğine bağlı ülkelerin vatandaşları çok değerli.Biz yıllarca terörle uğraşıyoruz.Onbinlerce ŞEHİT verdik.Bir defa olsun çıkıp terörü lenetledilermi.Ben terörün her türlüsüne karşıyım.Ama İngilizlerin 53 vatandaşı için neredeyse bütün dünyada saygı duruşunda bulunuldu.Ben soruyorum bu sözde duyarlı ülkelere bizim 30 bin ŞEHİT'imiz için bizden başka onlara bir kez olsun saygı duruşunda bulunuldumu.Artık uyanalım beyler.TÜRK'ün TÜRK'ten başka dostu yok.NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE