18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

BDDK Başkanı tüyo verdi

Bankalar ile tüketici arasında ciddi hukuki ihtilaflara neden olan yıllık kart aidatı konusuna değinen BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, “Kredi kartı alırken sözleşmeye ‘Kart aidatı vermeyeceğim’ yazın, imzalayın, aidat ödemeyin” dedi.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin kredi kartı sahiplerini uyararak sözleşmeye “kart aidatı ödemeyeceğim” yazarak imzalamalarını önerdi. Önceki akşam Finans Dergisi’nin düzenlediği yemekte konuşan Bilgin, bankacılıkta yakın vadede en büyük riskin kredinin takibe dönüşümü olduğuna dikkat çekti. Kredide takibe dönüşümde gerektiğinde banka bazında da önlem alınabileceğini söyleyen Bilgin, bankacılıkta konut ve KOBİ kredilerinin ‘geleceğin yıldızları’ olacağını vurguladı. Bilgin, “Ancak son krizlerin temel sebebi konut kredileriydi. Bu alana hassas olup, dikkatle izlemeliyiz” dedi.

‘TEDBİRDE ÖLÇÜ KAÇMAMALI’

Bilgin, bankaların temettü dağıtmamasının ise sonsuza kadar devam etmeyeceğini, yeri geldiğinde bunun değiştirileceğini söyledi. Sektöre yönelik düzenlemelerde hassas dengenin iyi korunması gerektiğini belirten BDDK Başkanı, “Tedbir alınırken ölçü kaçmamalı. Bu, ülkenin büyümesini bile engelleyebilir” dedi. Kredi kartı aidatlarına ilişkin en son alınan kararın ardından Bankalar ile tüketici arasında ciddi hukuki ihtilaflar ortaya çıkmıştı. Bu tartışmalara değinen Bilgin, “Kredi kartı alırken sözleşmeye ‘Kart aidatı vermeyeceğim’ yazın, imzalayın, aidat ödemeyin” dedi.

KAYNAK BULMA SORUNU

BDDK Başkanı Bilgin, 1 Temmuz’da Basel II’ye geçişle birlikte sermaye yeterlilik rasyolarında ortalama 1.4 puan düşüş hesapladıklarını açıkladı. Bilgin, “Önümüzdeki dönem bankacılıkta önemli problemlerden biri de bu olacak” dedi. Bilgin, bugünlerde en acil konulardan birinin de uzun, en az 2-3 yıl vadeli finansman ve kaynak bulma sorunu olduğunu belirterek “Bu konuda vergisel veya bize özel diğer avantajlar olabilir. Acil bir şeyler yapmak lazım” diye ekledi.

Habertürk
Yayın Tarihi : 24 Mart 2012 Cumartesi 13:06:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?