17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Bedelli askerlik umudu AKP'nin telefonlarını kilitledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ’Bedelli askerlik konusunda yeterli başvuru olursa hükümet olarak değerlendiririz’ sözleriyle umutlanan vatandaşlar, AK Parti Genel Merkezi’nin telefonlarını kilitledi.

Yoğun talep üzerine ’bedelli askerlik’ konusunu Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı’na soran AK Parti, olumsuz cevap aldı. Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı’nın ortak cevabında, "Halihazırda yükümlü sayısı fazla değildir. Bu nedenle bakanlığımızda yeni bir bedelli askerlik çalışması yapılmamaktadır" denildi.

AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Nuri Akbulut’un, TBMM Milli Savunma Komisyonu’na sunduğu yasa teklifi ’bedelli askerlik’ tartışmasını yeniden alevlendirdi. Vatandaşlardan gelen talep ve şikayetleri değerlendirmek üzere kurulan AK Parti İletişim Merkezi (AKİM), ’bedelli askerlik’ konusunda telefon ve mail bombardımanına tutuldu. ’Bedelli askerlik’ ümidini koruyan vatandaşlar son bir hafta içinde bin 500’e yakın başvuru yaptı. Genel Merkez telefonlarını kilitleyen vatandaşlar, aldıkları cevap karşısında hayal kırıklığına uğradı. Konuyu Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı’na soran AKİM, kendisine bildirilen ’Herhangi bir çalışmamız yok’ cevabını daha sonra vatandaşlara iletti. Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığı, AKİM’in yazısı üzerine ’bedelli askerlik’ konusunda şu açıklamayı yaptı:

"4459 sayılı kanun ile yürürlüğe konulan geçici bedelli askerlik uygulaması, mevcut insan gücü kaynağımızın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını ancak karşılamasına rağmen, 17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin oluşturduğu maddi hasar ve zararın bir an önce giderilmesine katkı sağlamak amacıyla, erbaş ve er mevcutlarındaki tahammül edilebilir azalma da dikkate alınarak bir defaya mahsus olarak yürürlüğe konulmuştur. Silah altına alınan yükümlü miktarının Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacından fazla olması durumunda, ihtiyaç fazlası miktarın bedel ödeyerek askerliğini yerine getirmiş sayılmalarına imkan veren hükümler 1111 Sayılı Askerlik Kanunu’nda mevcuttur. Halihazırda yükümlü sayısı fazla değildir. Bu nedenle bakanlığımızda yeni bir bedelli askerlik çalışması yapılmamaktadır".

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2004 Perşembe 14:57:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?