18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Bedelli askerlikte yeni adım

Bedelli askerlik için bekleyen ve bakaya durumuna düşen on binlerce genç için geliştirilen, '3.5 ay kısa dönem askerlik' formülü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da olumlu bulundu.
     
     Erdoğan'ın, 'evet' demesiyle çalışmalar hızlandı. TBMM Milli Savunma Komisyonu tarafından gündeme getirilen ve hazırlıkları sürdürülen ara formül, 25 yaşında ve daha büyük olan bakaya durumundaki gençlerin, 3.5 ay kısa dönem askerlik yaparak, yükümlülüklerini yerine getirmesini öngörüyor.
     
     TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Cengiz Kaptanoğlu'nun SABAH'a açıkladığı 'Kısa Dönem' formülünün hayata geçmesi için komisyonun CHP'li üyesi Ensar Öğüt, Erdoğan ile görüştü. Erdoğan da, 'Bedelli askerlik uygulaması getirmek istedik ancak Genelkurmay Başkanlığı buna karşı çıktı. Irak'a asker gönderme gündemdeyken de bunu uygulamak zor. Ama bakaya durumunda olan ve kısa dönem askerlik yapma imkanını yitiren gençlere bir defaya mahsus böyle bir imkan sağlanabilir' dedi. Ögüt'ün Erdoğan'dan aldığı bu olumlu mesaj üzerine Genelkurmay ve Kuvvet Komutanları ile temasa geçen bazı komisyon üyeleri komutanların nabzını tutmaya başladı.
     
     GENELKURMAY DÜŞÜNÜYOR
     Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın, formüle itiraz ettiği, ancak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in sıcak baktığı öğrenildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün ise değerlendirme yaptıktan sonra hükümete görüşünü aktaracağı belirtildi.
     
     Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşü olumlu olursa, kısa bir süre içinde yasal düzenlemesi yapılıp, Bakanlar Kurulu'ndan tasarı halinde Meclis'e getirilecek formül, 25 yaş ve üzerinde olup da bakaya durumuna düşen gençleri kapsıyor. Bu durumda olanların, 3.5 ay kısa dönem askerlik yaparak, yükümlülüklerini yerine getirmesi ile bakaya durumunda bekleyen ve asker kaçağı olanların sayısının sıfırlanması sağlanacak.

Tarsus Haber Ajansı www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2003 Pazartesi 13:27:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?