19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bekarlar töreye direniyor!

Trabzon'un Şalpazarı İlçesi'ne bağlı Simenli Köyü'nde 600 yıldır binlerce kişinin tanışıp evlenmesine sebep olan bir gelenek yok olmak üzereyken gençler inatla buna engel oldu.

Yaşlıların amacından sapmasından çekindikleri için her Kurban Bayramı'nda düzenlenen Tura şenliklerinin artık kaldırılması yönündeki kararına rağmen gençler inatla Şıhkıranı düzlüğünde toplanıp geleneği sürdürdü, yeni aşklar yine buradan başladı.

Ünlü Sis Dağı eteklerinde bulunan Simenli Köyü ile Sütpınar Köyü arasında asırlardır süren bu bayram geleneği, adını aslında bir savaş oyunu olan Tura'dan alıyor.

Kendisinin de 47 yıl önce, köyün alt kısmındaki Şıhkıranı düzlüğünde yapılan eğlencede eşiyle tanışıp evlendiğini kaydeden Emekli öğretmen Mehmet Bayraktar, 'Genç kız ve delikanlılar buraya gelir, birbirini beğenirse tanışır ve bu evliliğe kadar uzanır. Binlerce kişi bu şekilde hayat arkadaşını bulmuştur. Bir süre önce bu etkinliğin amacından sapabileceğini düşünen insanlar bu faaliyetin artık düzenlenmemesini istedi. Bu konuda herkese bilgi verildi. Ancak gençler bayramda yine buraya toplandı, Orta Asya'dan buraya gelen Çepni boylarının 600 yıllık geleneği devam etti' dedi.

Akşam
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2010 Cuma 09:31:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abdullah KAPLAN IP: 85.104.68.xxx Tarih : 19.11.2010 22:30:20

Gençleri rahat bırakın , siz hiç mi genç olmadınız.