19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Beklenen feribotlar geldi

Libya'daki Türkleri yurda getirmek üzere Bingazi Limanı'ndan yola çıkan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) bağlı iki feribottan Orhan Gazi-1 ve Osman Gazi-1 feribotu, yaklaşık 20 saat süren bir yolculuğun ardından Marmaris Limanı'na ulaştı.

Marmaris'e önce ulaşan ''Orhan Gazi-1'' feribotunu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Muğla Valisi Fatih Şahin ve Marmaris Kaymakamı Serdar Polat karşıladı. Feribottan çıkış yapan yolculara karanfil veren iki bakan, hasta olan yolcularla da yakından ilgilendi. Ayrıca, Aksaz Deniz Üssü'nde görev yapan ve yolcuları karşılamak üzere limanda bulunan askerleri Bakan Yıldırım ''merhaba asker'' sözleriyle selamladı.

Feribottan ilk olarak 8 aylık Zeynep isimli bebekleriyle inen Ömer ve Sema Acar çifti tahliye operasyonu dolayısıyla yetkililere teşekkür ederek, ''1,5 yıldır Derne'de yaşıyorduk. Özellikle son günlerde sıkıntılar yaşadık. Bu süreçte Libya halkının bize gösterdiği yakın ilgi alaka nedeniyle onlara minnettarız. Ülkemize geldiğimiz için çok mutluyuz'' dediler.

Nilüfer Arıkan ise 17 aylık bebeği Batuhan ile Türkiye'ye döndüğünü anlatarak, ''Eşim Harun Trablusgarp'ta kaldı. Biz memleketimize dönmemin sevincini yaşarken eşimin orada kalmasının burukluğunu yaşıyorum'' diye konuştu.

Her iki feribotla toplam 59 yabancı 3 bin 28 Türk vatandaşı yurda getirildi. Türk yolculardan memleketlerine gitmek isteyenler, limanda hazır bekletilen otobüslerle önceden belirlenen 62 kente gönderildi. Yolcuların otobüs ile tahliyesinde yaklaşık 250 kişi ile Aksaz Deniz Üssü'nde görevli askerler görev yaptı.

Feribotta, bulunan yabancı uyruklu yolcular, Türklerin yakın ilgisi ve misafirperverliğine teşekkür ettiler.

Feribottan çıkan yolcuların acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, limanda kurulan 2 sahra hastanesinde sağlık durumu iyi olmayan hastalara ilk tıbbi müdahaleler yapıldı. Kızılay tarafından kurulan 14 çadırda sıcak çorba ve çay ikramında bulundu. Feribottan inen yolcuların pasaport işlemlerinin hızla tamamlanması amacıyla Dalaman ve Bodrum-Milas Havalimanı'ndan geçici görevle Marmaris Limanı'na getirilen 48 pasaport polisi, Marmaris gümrüğünde oluşturulan 18 pasaport kontrol noktasında görev yaptı.

Öte yandan, Deniz Ticaret Odasına bağlı özel şirketlere ait gemilerden ''Ankara'', Türk vatandaşlarının tahliyesi için İstanbul'dan Libya'ya hareket etti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, BİNGAZİ'DEN GETİRİLEN TÜRKLERİN LİSTESİNİ YAYIMLADI

Dışişleri Bakanlığı, Orhangazi-1 feribotuyla Libya'nın Bingazi kentinden Türkiye'ye getirilmekte olan yolcuların listesini yayımladı.

Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan listede, 1486 Türk yolcu ile 30 yabancı yolcunun isimleri yer alıyor.

Yabancılar arasında, 13 Suriye, 5 Almanya, 3 Fas, 2 Kanada, 2 İngiltere, 1 Ürdün, 1 Libya, 1 Yunanistan, 1 Çek Cumhuriyeti ve 1 Rusya vatandaşı bulunuyor.

Listeye internette, "http://www.mfa.gov.tr/orhangazi-feribotu-yolcu-listesi.tr.mfa" adresinden ulaşılabiliyor.

2 BAKAN MARMARİS'TE

Bakan Yıldırım, Marmaris Limanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Vatandaşlarımızın tahliyesi başladı. Şu anda süratle devam ediyor. Binden fazla vatandaşımızın giriş işlemleri tamamlandı. Otobüslere intikal ettiriliyor ve kalacakları otellere naklediliyorlar. Geriye kalan vatandaşlarımızın giriş işlemleri süratle yapılacak'' diye konuştu.

Yıldırım, şöyle konuştu:

''Herhangi bir olumsuzluk yok. Her şey yolunda gidiyor. Tabi vatandaşlarımızın orada yaşadığı olaylar, onun verdiği bir stres var üzerlerinde. Ayrıca yolda bilhassa Girit'ten sonra kuzeye doğru ciddi bir havaya girdiler, onun verdiği bir rahatsızlık var. Onun dışında bir şey yok. Moralleri gayet iyi. Sağ salim memleketlerine geldiler. Sevdiklerine kavuştular.''

Tahliyeden sonra feribotların gerekli hazırlıkları yapacaklarını ve personel değiştireceklerini belirten Bakan Akdağ, ''Feribotlar hazır olmasından sonra tekrar Libya'ya rotalarına devam edecekler. Hangi şehirden alıp, nereye taşıyacağı konusu daha sonra kendilerine talimatlandırılacak. Çünkü oradaki vatandaşlarımızı Libya içerisindeki güvenli alanlara toparlanması işlemi var. Onlar bu arada yapılıyor. Buradan alacakları talimata göre yanaşacakları liman kendilerine verilecek. Tahliye edilecekleri limanı da o zaman belirleyeceğiz'' diye konuştu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise feribotla gelen 60'a yakın vatandaşın muayeneye ihtiyaç duyduğu için sağlık çadırlarında uzman kişiler tarafından muayene edildiğini söyledi.

Yolcularda, genelde kalabalık yaşam sırasında görülen nezle grip benzeri hastalıklar olduğuna dikkati çeken Bakan Akdağ, şunları kaydetti:

''Ciddi yüksek ateşi olan bir hastamız şükür ki yok. Bakanımızın ifade etiği gibi, şiddetli deniz tutmasına bağlı problemleri olan hastalarımız vardı. İki hastamızı da Marmaris Hastanesi'ne yatırma ihtiyacı duyduk. Bunlardan bir tanesi yaşlıca bir hasta. Bir solunum yolu hastalığı var. Onun atağını geçiriyor. Diğer hastada aşırı kusmalara bağlı, yemek borusu kanalında bir kanaması olmuş. Bunları takip ediyoruz. Şükürler olsun çok önemli bir hastamız yok.''

TÜRK VATANDAŞLARI, YAŞADIKLARINI ANLATTI

Libya'da başta inşaat sektörü olmak üzere çeşitli iş sahalarında çalışan ve bu ülkede yaşanan olaylar nedeniyle yurda dönmek zorunda kalan Türk vatandaşları, yaşadıklarını anlattı.

Bingazi'deki Sembol adlı inşaat şirketinde işçi olarak çalışan İsmail Kocabaş, Libya'da yaşadıklarına ilişkin yaptığı açıklamada, inşaat şirketindeki sorumluların kendilerini toplayarak, Libya halkı tarafından baskı yapılacağını, karşı çıkmamalarını söylediğini anlattı. Kocabaş, ertesi gün uçak olduğunun söylenmesi üzerine, eşyalarını topladıklarını, yaşanan olaylar sırasında 5 gün boyunca konsolosluk yetkililerinin yanlarında olduğunu ifade etti.

ÖZGÜRLÜKLERİNİ ARIYORLAR

İnşaat işçisi Harun Azkara da ''Libya'daki direnişçiler özgürlüklerini arıyor, özgürlükleri için bu savaşı başlattılar ve haklılar. Kaddafi'nin bazı özgürlükleri kısıtladığını gördük. Eğlence yeri yok, insan hakkı yok. Kaddafi'nin hiçbir askeri Türklere iyi davranmadı. İnsanları havaalanı içine kapattılar. Direnişçiler Türkiye'den yardım bekliyorlar. Kendi ülkelerinin de Türkiye gibi olmasını istiyorlar'' diye konuştu.

Libya'daki direnişçilerin asker, polis, doktor gibi eğitimli kişiler olduğunu anlatan Azkara, ''Hiçbiri hırsız, yağmacı değil'' dedi.

OLAYLAR İSYAN OLARAK DEĞİL, ÖLÜM YILDÖNÜMÜ ANMA ETKİNLİĞİ OLARAK BAŞLADI

Bingazi kentinde tatlıcılık sektöründe çalışan Yılmaz Duran da şunları anlattı:
''İtalyan Konsolosluğu önünde İtalyan Bayrağını yakan Libyalı bir gencin, Libyalı bir asker tarafından öldürülmesinin yıldönümüdür 17 Şubat. Protestocular, daha önce sessizce kutluyorlardı. Mısır ve Tunus'taki olaylardan da güç alınca olaylar bu noktaya geldi. Bu yıl toplandıklarında 8 protestocu vuruldu. Sonra direnişe döndü. Paralı askerler bu 8 kişinin cenazesinde 184 kişiyi öldürdü. Direnişçilerin tespit edilen evleri basıldı. Bunun üzerine ben de ailemi alarak yurda dönmeye karar verdim. Direnişçiler 19 Şubatta havaalanını ele geçirdi. Askerlerin bir kısmı kaçtı, bir kısmı direnişçiler tarafından öldürüldü. Biz de ilk başta korkmuştuk. Bizimle konuştular. Yakınlık gösterdiler. 5 günlük ilacımızı, kumanyamızı, çocuk bezlerini, şampuanları bile temin etmişlerdi. Bize evlerini verdiler. Onlar yağmacı olarak algılanmasınlar.''

Duran, ülkedeki yaşam koşullarının iyileşmesi halinde tekrar dönmeyi ve çalışmayı düşündüğünü belirterek, ''Libyalı direnişçiler bize iyi davrandı ve bunu yansıtmamızı istiyorlar. Bennine Havaalanı direnişçilerin elinde, bunun bilinmesini istiyorlar'' diye konuştu.

Duran ayrıca, Türk mallarının Libya'da Türkiye'dekinden daha ucuz olduğunu, hayat koşullarının da Türkiye'den ucuz olması nedeniyle bu ülkede çalışmayı tercih ettiklerini kaydetti.

Öte yandan, Rodos açıklarında seyrine devam eden ''Orhan Gazi-1'' feribotundaki yolcular, deniz yolculuğu nedeniyle zaman zaman sağlık sorunu yaşıyor.

SICAK BAŞLIKLAR

• Libya'dan karayoluyla Mısır'ın Sellum sınır kapısına ulaşmayı başaran 250 Türk, Mısır'ın İskenderiye kentinden bugün havayoluyla Türkiye'ye gönderilecek. Türk vatandaşlarının şu anda Sellum sınır kapısının Libya tarafında olduğu, büyükelçilik yetkililerince işlemlerinin yaptırıldığı öğrenildi
• Libya'dan içinde Türklerin bulunduğu bir uçak Antalya Havalimanı'na indi. Memphis Havayolları'na ait uçakla Antalya Havalimanı'na iniş yapan yapan yolcuların 167'sinin Türk vatandaşı, ikisinin Suriye, ikisinin Gine, birinin Fas, birinin de Gambia uyruklu olduğu tespit edildi.
• Libya Havayolları'na ait tarifeli uçakla 67 Türk, Trablus'tan İstanbul'a geldi.
• Saga Hava Yolları'ndan kiralanan 2 uçağın Sistem İnşaat şirketinin çalışanlarını Trablus'tan İstanbul'a getireceği bildirildi.
• Deniz Ticaret Odasına bağlı özel şirketlere ait gemilerden ''Samsun'', Türk vatandaşlarının tahliyesi için İstanbul'dan Libya'ya hareket etti.
• Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen eş güdüm toplantısında, dünTrablus'a üçü büyük gövdeli beş uçağın gitmesinin ve bin 800'e yakın Türk vatandaşını Türkiye'ye getirmesinin planlandığını bildirdi.
• THY Basın Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için Atatürk Havalimanı'nda hazırlanan THY'ye ait TK 3695 sefer sayılı Airbus 330 tipi 250 yolcu kapasiteli özel uçak, saat 08.00'de Trablus'a hareket etti.
• Libya'daki şirketlerde çalışan 160 Türk, Tunus sınırından geçerek Cerbe Adası'na getirildi.
• Ras El Cedir kapısına, bugün Türk şirketinde çalışan 450 Vietnamlı ve 550 Türk'ün geleceği bildirildi.
• TAV, Libya'da Tripoli Uluslararası Havalimanı inşaatında görev yapan 128 çalışanı Tunus üzerinden özel bir uçakla Türkiye'ye getirdi.
• Bulgaristan hükümetinin Trablus’a yolladığı iki uçak, aralarında iki Türkiye vatandaşının da bulunduğu toplam 200 kişiyi Sofya’ya getirdi.
• Türk Kızılayı, Libya'da meydana gelen olayların ardından tahliye edilen Türkler için Marmaris'te karşılama organizasyonu düzenledi. 14 genel maksat çadır kuruldu. 500 yatak ve 1000 battaniye ile dinlenme alanları oluşturuldu. 5 adet seyyar ikram aracından da yiyecek ve içecek servisi yapılacak.
• İş adamı Erdil Balan, Libya'da işlettiği fabrikada çalışan 25 işçinin Türkiye'den gönderilen feribotlardan birine bindiğini ve bugün yurda gelmelerini beklediklerini söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2011 Perşembe 09:57:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?