18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Belçika PKK'nın elmaslarının peşinde

Belçika’da PKK/KADEK bağlantılı 17 sanığın yargılandığı Brüksel Ceza Mahkemesi, yetkisizlik kararı aldı. Belçika, PKK/KADEK’in kara para aklama ve televizyon yayın lisansı almak amacıyla İsviçre’de bıraktığı 50 milyon euro değerindeki mücevherleri istiyor.


Hakim Regina Claeys, 5 dakika süren oturumda yaptığı açıklamada, savcılığın sunduğu dosyada “hafifletici nedenler” üzerinde durulmadığını, ithamların ağır suçlardan mahkumiyet gerektirdiğini, bunun Ceza Mahkemesi’nin yetkisi dışında kaldığını belirterek, yetkisizlik kararı aldığını açıkladı. Mahkeme, savcılığa 15 gün temyiz süresi tanıdı.

Adli kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, bu durumda, konu Yargıtay’a aktarılabilecek. “Özel hukuk uygulaması”ndan söz ediliyor. PKK/KADEK yandaşlarının yargılanmasına farklı mahkemelerde devam edilebilecek. Bunlar arasında, 12 kişilik halk jürisinden oluşan Ağır Ceza Mahkemesi de bulunuyor.

Brüksel Ceza Mahkemesi’nin kararından memnun olan sanık avukatları, “zaman aşımı” unsuru üzerinde duruyorlar ve 1996’dan beri devam eden yargılamanın iki yıl daha uzaması halinde sanıkların adli takibattan kurtulacaklarını, el koyulan para ve değerli mallarını geri alabileceklerini düşünüyorlar.

Mahkemenin bugünkü oturumuna, tutuksuz yargılanan 17 sanıktan 5’inin katıldığı görüldü.

DAVA KONUSU

Belçika adaleti, örgütün bazı yan kuruluşları ve yandaşları hakkında, 1996 yılında açılan soruşturmayı tamamlamış ve örgütün para kaynaklarını da hedef alan bir yargılama sürecini başlatmıştı.

Belçika polisi, 18 Eylül 1996’da düzenlediği “Spoutnik Operasyonu” çerçevesinde, Brüksel yakınlarındaki Denderleeuw kasabasında bulunan Med-TV stüdyolarını, Kürt Parlamentosu bürosunu ve terör örgütünün bazı yan kuruluşlarının temsilciliklerini basmıştı. Bu baskınlar sırasında birçok belgeye ve video kasete el koyulmuş, 5 kişi tutuklanmıştı. Bu kişiler 30 gün sonra, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.

Brüksel Savcılığı, Belçika’daki Spoutnik Operasyonu çerçevesinde örgütün yan kuruluşlarının kara para aklama, insan kaçırma, haraç toplama, şantaj, sahte belge düzenleme ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçları üzerinde de durmuştu. Türkiye’de tutuklu bulunan örgütün başı da bu kapsamda Belçikalılar tarafından İmralı’da sorgulanmıştı.

Duruşmalarda, örgüt yandaşı televizyonun Lüksemburg bankalarında ele geçirilen kaynağı belirsiz paralar, yapılan çeşitli harcamalar, çocuk kaçırma olayları, haraç toplama gibi unsurlar ön plana çıkarıldı ve sanıklar bu konularda sorgulandı.

Mahkemede 17 sanık bulunuyor. Aralarında 1 Belçikalı, 1 İsviçreli, 1 Yunan ve 1 Kanadalı da bulunan bu sanıkların isimleri Richard Adam, Erkan Ağbaba, Haydar Ağbaba, Aristos Aristidou, Ali Aslıyüce, Bruno Burzi, Rıza Erdoğan, Zeynep Gezik, İlhan Kızılhan, Hürriyet Özaslan, İbrahim Pekgöz, Roland Ponnet, Haluk Sayan, Zana Serin, Hikmet Tabak, Kazım Timurlenk ve Kemal Yücel.

MÜCEVHER KAVGASI

PKK/KADEK’in propaganda amacıyla kullandığı televizyon kanalı Med-TV’nin yayın lisansının alınması için elinde ”kara para” bulunduğu, bu parayı aklamak isteyen teröristlerin İsviçrelilerle işbirliği yaptıkları, paranın elmas, pırlanta, safir taşlarla takas edildiği belirlenmişti.

Toplam değeri 50 milyon euro olan ve İsviçre’de para karşılığı kefalete bırakılan bu mücevherlere, Brüksel Savcılığı’nın emrindeki bir operasyonla Cenevre’nin Cointirin Havaalanı transit bölümünde el koyulmuştu.

Brüksel Savcılığı, mücevherlerin “suç kanıtı” ve “suç aleti” olarak Belçika’ya iade edilmesini istiyor. İsviçre, bunların kendisine ait olduğunu savunuyor. Belçikalılar, taleplerinin gerekçesini izah ederken, “Bir ülkede soygunda kullanılmış, başka bir ülkede ele geçirilmiş bir taşıt nasıl soygunun olduğu ve suçluların yargılandığı ülkeye iade edilirse, mücevherler de Belçika’ya iade edilmelidir” diyorlar. Savcılık, 50 milyon euro değerindeki bu mücevherlerin ”Belçika Devleti’ne ait olduğunu” savunuyor.

Belçikalı adli kaynaklar, mücevherlerin iadesinin sağlanması halinde nasıl değerlendirileceği sorusuna, “Belçika Devleti bunları teröristlerden daha iyi ve daha yararlı işler için değerlendirir” yanıtını veriyorlar.

BRÜKSEL
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2004 Cuma 14:32:57
Güncelleme :15 Ekim 2004 Cuma 14:35:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?