23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Belçika’da Hazreti İsa tablosuna sansür

Brüksel - Belçika Adalet Bakanı Laurette Onkelinx, Mons Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonunda yer alan Hazreti İsa tablosunun, oturumlar sırasında perdeyle örtülmesini kararlaştırdı.

Mons kentinin Ağır Ceza Mahkemesi’nde, hakimlerin arkasındaki duvarda bulunan çok büyük boyutlu yağlı boya tablonun "bariz bir dini sembolü ifade eden sanat eseri" olduğunu belirten Onkelinx, amacının, "yargıda felsefi tarafsızlığı güvence altına almak" olduğunu belirtti.

Tablo, bu haftadan itibaren, mahkeme oturumları sırasında beyaz bir perdeyle örtülüyor.

Vatikan’ın Belçika’daki temsilcileri, "Belçika’nın Katolik geleneği olan bir ülke olduğunu, kültür yansıtan bir sanat eserinden utanılacak bir şey olmadığını ve bu eseri saklama gereği duyulmasının nedenini anlamadıklarını" açıkladı.

Kamuya açık yerlerde çıplak heykellerin ve Mason Locası amblemlerinin dahi görüldüğünü, bunların da etkileyici olduğunu, ancak yasaklanmadığını kaydeden din adamları, Mons’taki İsa tablosunun dini değil, kültürel bir sembol olduğunu belirttiler.

Hazreti İsa’yı çarmıha gerilmiş şekilde gösteren tablonun "suçsuz bir kişinin ölüme mahkum edilmesinin simgesi" olduğu, bu görüntünün mahkemede karar vermek durumunda olan halk jürisini adil olmaya teşvik ettiği de savunuldu.


AA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2005 Çarşamba 17:46:03
Güncelleme :16 Şubat 2005 Çarşamba 17:49:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?