23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Belçika'ya Emniyet tepkisi

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Belçika’nın Fehriye Erdal hakkında verdiği kararı eleştirerek, ’’terörle mücadelede her ülke üzerine düşen görevi yerine getirmelidir’’ dedi.

Çalışkan, terörist Fehriye Erdal’ın Sabancı suikastıyla ilgili olarak ’Belçika’da yargılanamayacağı’ kararıyla ilgili olarak "uluslararası toplantı, konferans ve ikili ilişkilerde terörle mücadele konusunda ülkeler iyi niyetlerini sürekli ortaya koyuyor. İşbirliği yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ancak iş uygulamaya gelince aynı iyi niyet görülemiyor" ifadelerini de kullandı.

Çalışkan Fehriye Erdal’ın iade işlemlerinin Adalet Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü de söyledi.

Haftalık bilgilendirme toplantısında gündemi değerlendiren Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, telefon izleme ve dinleme konularıyla ilgili bir soru üzerine, 1 haziranda yürürlüğe giren Ceza Muhakeme Kanunu’ndan (CMK) sonra adli makamların kararı ile izleme ve dinlemenin yapılabildiğini söyledi.

Telefon izleme ve dinleme konularında önleyici hizmet açısından uygulamada sıkıntı olduğunu vurgulayan Çalışkan, bu konuda bir teklifin hazırlandığını söyledi. TBMM’nin bunu sonuca bağlayacağına inandığını da belirten Çalışkan, ’’tüm dünyada devletler kendi güvenliği için bu tür tedbirlere başvuruyor’’ dedi.

Boğulmaya karşı uyarı

İsmail Çalışkan’ın değerlendirdiği bir diğer konu, yazın gelmesiyle artan boğulma sonucu ölüm olayları oldu. Boğulma olaylarının kaza sonucu ölümlerde dünyada üçüncü sırada yer aldığına dikkat çeken Çalışkan, serinlemek amacıyla deniz, göl, ırmak, baraj gibi yerlere giren kişileri uyardı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 494 bin 851 trafik kazası meydana geldiğini ifade eden Çalışkan şu bilgileri verdi:

2004 yılında trafik kazalarında 3 bin 82 kişi öldü, 109 bin 681 kişi yaralandı.
Geçtiğimiz yıl meydana gelen kazaların 162 bin 269’u İstanbul’da, 74 bin 272’si Ankara’da, 43 bin 59’u İzmir’de, 24 bin 871’i Bursa’da, 15 bin 882’si Antalya’da meydana geldi.
Bu yılın ilk dört ayında İstanbul’da 57 bin 249, Ankara’da 25 bin 77, İzmir’de 15 bin 290, Bursa’da 9 bin 275 ve Antalya’da 5 bin 324 trafik kazası oldu.

Daha sonra habercilerin sorularını yanıtlayan Çalışkan, 1 haziranda yürürlüğe giren Ceza Muhakeme Kanunu’nun (CMK) uygulanmasında dolayı bazı aksaklıklar yaşandığını söyledi. Çalışkan, aksaklıkların ortadan kaldırılması için ilgili kurumlarla birlikte toplantı düzenlendiğini de kaydetti.

Polisin iş yükü arttı

Emniyet teşkilatının, savcıların talimatları doğrultusunda çalıştığını belirten Çalışkan, ’’savcılarımız aynı konuda değişik talimatlar veriyor. Mesela, bazı savcılar hasarlı trafik kazalarında dahi karakolda ifade aldırıp vatandaşı mahkemeye sevkederken, bazı savcılar ise buna gerek duymadan trafik polisleri vasıtasıyla konuyu incelettiriyor’’ dedi.

CMK’dan sonra polisin iş yükünün arttığını da kaydeden İsmail Çalışkan, uygulamadaki farklılıkların kaldırılması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2005 Cuma 13:49:19
Güncelleme :24 Haziran 2005 Cuma 13:59:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?