18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Benzin zammı yüzde 3

Tüpraş’ın toptan benzine yaptığı yüzde 12 zam, pompaya yüzde 3 oranında yansıdı. Pompa fiyatları bugünden geçerli olmak üzere benzin çeşitlerinde yüzde 2.2-yüzde 3.1, fuel oilde ise yüzde 1.8 arttı. Bu arada zammın parasal karşılığı, litrede benzinlerde 5-7 YKr, bir başka deyişle 50-70 bin liraya buluyor.

Rafineri çıkış fiyatındaki artırım sonrası ana dağıtım firmaları, pompa satış tavan fiyatlarını yeniden belirlemeye başladı. Buna göre Ankara’da kurşunsuz benzinin fiyatı Petrol Ofisi bayilerinde 2.32 YTL’ye İstanbul’un Anadolu yakasında 2.33 YTL’ye, İzmir’de ise 2.33 YTL’ye çıktı.

OPET’de ise kurşunsuz benzinin fiyatı Ankara’da 2.32 YTL, İstanbul’un Anadolu yakasında 2.33 YTL’ye, İzmir’de ise 2.32 YTL’ye yükseldi.

Fuel oilde ise rafineri çıkış fiyatındaki artışa karşılık, bazı firmalar şimdilik zam yapmazken, bazılarının yüzde 1.8 oranında yansıttığı görüldü.

RAFİNERİ ÇIKIŞ FİYATI, POMPA FİYATI ANLAMINA GELMİYOR

Rafineri çıkış fiyatı, tüketiciye ulaşan fiyat anlamına gelmiyor. Bu fiyata ÖTV, EPDK gelir payı eklenip KDV matrahı bulunuyor. Bunun üzerine KDV eklenip, ’vergili’ fiyata ulaşılıyor. Nakliye giderleri (deniz-kara) ile dağıtım şirketi ve akaryakıt bayi payı eklenerek pompa satış fiyatına ulaşılıyor.

Daha sonra dağıtım şirketleri, tavsiye niteliğindeki tavan pompa fiyatlarını belirleyip, EPDK’ya ve bayilerine gönderiyor.

Ayrıca yeni yasa gereği, serbest piyasa koşullarında dağıtım şirketleri ve bayilerin, rafineri çıkış fiyatlarındaki değişimi, yansıtıp yansıtmama, az ya da çok yansıtma serbestisi bulunuyor. Bu ortamda belirleyici, bizzat tüketici olacak.

PÜİS: TÜPRAŞ AHKAM KESMESİN

Petrol Ürünleri ve İşverenler Sendikası (PÜİS) ve Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası’ndan (TABGİS) yapılan ortak açıklamada, “Rafineri direkt tüketiciye hitap eden bir kuruluş değildir ve fiyat konusunda ahkam kesmesi de doğru değildir” denildi.

Petrol Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ve Otomatik Fiyatlandırma Mekanizması Kararnamesi’nin 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle yürürlükten kalkması ile birlikte akaryakıt sektöründe bir fiyat kaosu oluşmaya başladığı ileri sürüldü.

PÜİS ve TABGİS’ten yapılan açıklamada, TÜPRAŞ’ın rafineri çıkış fiyatlarında yaptığı indirimin vergisiz fiyatlar olduğu ve rafineri satış fiyatıymış gibi algılandığı, bunun üzerine bayiler ile tüketicilerin karşı karşıya kaldığı ve kavgaya varan münakaşalar yaşandığı kaydedildi.

Rafineri fiyatının üzerine vergiler bindikten sonra ortaya çıkan nihai pompa fiyatındaki indirimin rafineri indirimiyle aynı seviyede olmadığının vurgulandığı açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Sayın Hüsamettin Danış, sanki karlarından fedakarlık ederek veya çok rantabl çalışarak fiyat indirimi yapmış gibi bir hava yaratmaktadır. Bu konuda PÜİS, TABGİS, POAŞ ve büyük dağıtıcı kuruluşlar fikir birliği içinde olup aynı rahatsızlığı duymaktadırlar.


Rafineri direkt tüketiciye hitap eden bir kuruluş değildir ve fiyat konusunda ahkam kesmesi de doğru değildir. Bu konuda EPDK’yı ayrıca göreve çağırıyoruz

AA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2005 Perşembe 12:36:09
Güncelleme :13 Ocak 2005 Perşembe 15:37:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?