23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Benzine pompa zammı

Ankara - Benzinlerde rafineri çıkış fiyatının artırılmasından sonra, pompa fiyatları bugünden geçerli yüzde 0.8 ile yüzde 1.7 oranında arttı.

Zammın parasal karşılığı, litrede benzinlerde 2-4 YKr, bir başka deyişle 20-40 bin liraya buluyor.

Rafineri çıkış fiyatındaki artırım sonrası ana dağıtım firmaları, pompa satış tavan fiyatlarını belirlemeye başladı.

Buna göre Ankara’da kurşunsuz benzinin fiyatı Petrol Ofisi bayilerinde 2.37 YTL’ye İstanbul’un Anadolu yakasında 2.38 YTL’ye, İzmir’de ise 2.37 YTL’ye çıktı.

OPET’de ise kurşunsuz benzinin fiyatı Ankara’da 2.36 YTL, İstanbul’un Anadolu yakasında 2.37 YTL’ye, İzmir’de ise 2.36 YTL’ye yükseldi.

Shell’de ise kurşunsuz benzinin fiyatı Ankara’da 2.36 YTL, İstanbul’un Anadolu yakasında 2.37 YTL’ye, İzmir’de ise 2.36 YTL’ye çıktı.

Akaryakıt fiyatlandırmasındaki serbesti nedeniyle, pompa fiyatları dağıtım şirketleri tarafından belirleniyor. Fiyatlar dağıtım şirketleri yanında, aynı grubun akaryakıt bayileri arasında bile farklılık gösterebiliyor.

Öte yandan rafineri çıkış fiyatı, tüketiciye ulaşan fiyat anlamına gelmiyor.

Bu fiyata ÖTV, EPDK gelir payı eklenip KDV matrahı bulunuyor. Bunun üzerine KDV eklenip, ’vergili’ fiyata ulaşılıyor. Nakliye giderleri (deniz-kara) ile dağıtım şirketi ve akaryakıt bayi payı eklenerek pompa satış fiyatına ulaşılıyor.

Daha sonra dağıtım şirketleri, tavsiye niteliğindeki tavan pompa fiyatlarını belirleyip, EPDK’ya ve bayilerine gönderiyor.

Ayrıca yeni yasa gereği, serbest piyasa koşullarında dağıtım şirketleri ve bayilerin, rafineri çıkış fiyatlarındaki değişimi, yansıtıp yansıtmama, az ya da çok yansıtma serbestisi bulunuyor.

AA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2005 Cuma 13:27:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?