19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Bergama’daki yanlış AİHM’den döndü

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Bergama’da siyanürlü altın çıkarılmasına karşı çıkan ve 10 yıldır hukuk savaşı veren Bergamalı köylüleri haklı buldu.

Siyanürle altın çıkarılmaması için 10 yıldır hukuk savaşı veren Bergamalı köylüler, haklılıklarını Avrupa’nın en üst mahkemesinde kanıtladı. İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine 6 yıl önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuran ‘Hopdediks’ lakabıyla ünlenen Bayram Kuzu’nun arkadaşları, tazminat davasını kazandı.

4 yıl önce ölen Hopdediks Bayram, arkadaşlarının çevre zaferini göremedi, ama siyanürlü altına karşı direnişin simgesi olarak, bu hukuk mücadelesinin kazanılmasında onun da payı olduğu bildirildi. Alman hakim Georg Ress başkanlığında 7 hakimden oluşan AİHM 3’üncü Dairesi, Bergamalı köylülerin dosyasını inceleyerek kararını verdi. Mahkeme, Normandy Madencilik’e ait işletmenin bütün yargı kararlarına rağmen çalışmasına izin verilmesinin, kişilerin sağlıklı çevrede yaşama, özel yaşamını sürdürme haklarını ihlal ettiğine hükmetti.

551 KİŞİ DE SIRADA

Madenin çalışmasına izin veren yetkililerin, insanların sağlıklı çevrede yaşama hakkı, adil yargılama, yargı kararlarının üstünlüğü ilkelerini ihlal ettiği kararına varan mahkeme heyeti, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 41’inci maddesi uyarınca başvuran 10 kişiye 3 biner Euro tazminat ödenmesine hükmetti. Aynı iddia ile daha sonra 551 kişinin açtıkları davalarının da önümüzdeki günlerde aynı yönde sonuçlanacağına kesin gözüyle bakıyor.

MADEN KAPANMALI

Bergamalıların avukatı Senih Özay, karar üzerine ‘Başbakan’ın acilen Bakanlar Kurulu’nu toplayarak madenin kapatılması hakkında karar vermesi gerekiyor. Bizim için paranın önemi yok. Önemli olan Avrupa’nın en üst mahkemesinin Türkiye’nin mahkemelerinin verdiği kararlar gibi bir karar vermesi’ dedi.
HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 14:12:12
Güncelleme :11 Kasım 2004 Perşembe 16:56:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?