18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Berlin’deki 5 ’namus’ cinayetinin 4’ü Türk

 Son zamanlarda art arda işlenen töre ve namus cinayetleri, Alman medyasında geniş yankı buldu. Die Zeit Gazetesi, tam sayfa ayırdığı cinayetlerin artık politik bir boyut kazandığını belirtti. Die Zeit, töre cinayetlerinin ‘göç ülkesi Almanya’ya çarpıcı bir ışık tuttuğunu’ yazdı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 7 Şubat tarihinde öldürülen bir çocuk annesi Hatun Sürücü (23) nedeniyle yeniden gündeme gelen ‘töre cinayetleri’ Alman medyasında geniş yankı uyandırdı. Almanya’da haftalık yayınlanan Die Zeit Gazetesi, konuyla ilgili habere tam sayfa yer verdi. Gazete, ‘Alman gibi’ başlığını kullandığı haberde Hatun Sürücü’nün Türk ailesinden uzaklaşması nedeniyle öldürüldüğünü belirtti. Haberde, Berlin’de işlenen beşinci töre cinayeti nedeniyle olayın artık ‘politik boyut’ kazandığı vurgulandı.

Die Zeit, Berlin’de son dört ay içerisinde 4’ü Türk olmak üzere 5 Müslüman kadının namus cinayetine kurban edildiği belirtti. Haberde 21 yaşındaki Semra U. adlı Türk kadınının üç yaşındaki kızının gözü önünde ayrı yaşadığı kocası Cengiz U. tarafından öldürüldüğüne de yer verildi.

ZORLA EVLİLİK SUÇ

Kadınların, özgür yaşama istekleri nedeniyle ailelerini lekeledikleri gerekçesiyle kocaları tarafından öldürüldükleri ve iki kadın kurbanın da çocuklarının gözü önünde öldürüldükleri belirtildi. Haberde Hatun Sürücü adına bir ödül verilmesinin düşünüldüğü yazıldı. Milletvekillerinin ‘zorla evliliğin başlı başına suç sayılması için’ gerekli yasayı çıkartmayı planladıkları vurgulandı.

Die Zeit, Hatun Sürücü’nün öldürülmesi olayına sadece ‘töre cinayeti’ olarak bakılmaması gerektiğini, olayın göç ülkesi olan Almanya’ya çarpıcı bir ışık tuttuğunu belirterek düşüncelere yer verdi:

‘Türk göçmenlerin uyumu konusunda geriye doğru büyük adımlar mı atıyoruz acaba? Almanya’nın göbeğinde yaşayan Türk ailelerdeki kadınlar, hukuk korumasının dışında mı kalıyorlar? Kadının İslamdaki konumu ile bizim değer yargılarımız ve yasalarımız uyumlu mu? Genç Türk erkeklerinin kafasından neler geçiyor? Alman kadınlarının birer fahişe olduğu mu?’

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2005 Cuma 11:47:32
Güncelleme :25 Şubat 2005 Cuma 11:49:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?