18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Berlusconi aradığını bulamadı

En son gerçekleştirilen yerel seçimlerde hezimete uğrayan Berlusconi hükümeti şimdi yeni arayışlarda. Merkez sağda tek parti kurma amaçlı konferans serisine başlayan başbakan istediği desteği alamadı.

Ayrılıkçı parti Lega Nord(Kuzey Ligi)’un destek vermeyeceğini açıkladığı projeye UDC(Birleşik Hristiyan Demokratlar) katılmadı. Başbakan’ın amacı olası erken seçimlere hazırlıklı girmekti. Kuzey Ligi parti başkanı Bossi: “ideolojimiz tek parti olarak iktidara gelmek ve kuzeyi güneyden ayırmaktır, bu sebple sadece koalisyon hükümetlerine evet diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Öte yandan başbakan Silvio Berlusconi en son yapılan seçim olan Bolzano belediye seçimlerindeki zaferini kutlamak için bu şehre gitti. Burada kent meclisinde çoğunluğu sağlayamadan başkanı seçilen merkez sağ koalisyona destek turlarına başladı. Çeşitli sağ grup ve kuruluşlarla görüşen başbakanın amacı olası bir seçimin meşruiyetine karşı itirazı engellemek. Merkez sağ koalisyonu, seçimi sadece 7 oy farkı ile kazanmıştı.

Bu sırada merkez sol koalisyonu Unione(Birlik) cuma günü şok bir kararla sarsıldı. Oluşumun büyük destekçilerinden Margherita(Papatya) desteğini çektiğini açıkladı. Gerekçe olarak oluşumun lider değişikliğine ihtiyacı olduğu açıklandı. Birlik’in liderliğini halen Romano Prodi sürdürmekte.

Geçen hafta içinde Avrupa Parlamentosu’ndan yapılan açıklama İtalyan ekonomisi üzerinde kaygı verici sinyallere dikkat çekmişti bunun ardından cumhurbaşkanı Ciampi ise hem hükümeti hem de muhalefeti birlikte sorunlara karşı çalışmaya davet etti.

Murat Çınar-Kenthaber/Torino
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2005 Çarşamba 10:27:29
Güncelleme :1 Haziran 2005 Çarşamba 10:32:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?