İtalya seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, sağcı Silvio Berlusconi'nin Özgürlükçü Parti'si yüzde 42.5 oy oranı ile önde gidiyor. Berlusconi'yi yüzde 39.5 oyla merkez soldaki Demokrat Parti'nin lideri Walter Veltroni izliyor.
Sandık başı anketlerde hata payının yüzde 2 olduğu kaydedildi.
Zaferini ilan etmeye hazırlanan Berlusconi, bu sonuçla üçüncü dönem başbakanlığı garantilemiş gibi görünüyor.
İtalya'da yaklaşık 47 milyon seçmen, Meclis'te 618, Senatoda ise 309 sandalyenin yeni sahiplerini belirledi.
Ülkede genel seçim için dün başlayan oy verme işlemi TSİ 16.00'da sona erdi ve oy sayımına başlandı.
İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, dün gece TSİ 23.00 itibarıyla seçmenlerin sadece yüzde 62.5'i oy kullanmıştı.
2006'daki genel seçimde ilk gün itibarıyla oy kullananların oranı yüzde 66.5 idi.
Bu sandığa ilgide göreceli bir düşüş göstergesi olarak değerlendirmekle birlikte, kesin veriler gelecek saatlerde açıklanacak.
Ülke çapında, seçimler genelde sakin geçti.
Roma'da ise bir Türk'ün, seçim sandıklarının bulunduğu bir okulun girişindeki Avrupa Birliği bayrağını dün gece çalmaya kalkıştığı bildirildi.
İsmi açıklanmayan Türk vatandaşının yakalandığı ve hakkında hırsızlık girişiminden suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.
Sorrento'da Ciro Esposito adlı bir İtalyan seçmen ise sandık başında oy pusulalarını herkesin gözü önünde paramparça ederek mideye indirmeyi yeğledi.
Licata'daki bir işçi de meclis için oy kullanmasının ardından, senato için kullanması gereken oy pusulasını vatandaşların önünde yırtıp attı.
Görüntülü cep telefonlarıyla oy kullanma kabinine girişin bu kez yasaklanması, bazı yerlerde küçük çaplı tartışmalara yol açtı.
Sandık yetkilileri, kabine cep telefonuyla girdiklerini saptadıkları seçmenler hakkında tutanak düzenleyerek suç duyurusunda bulundu.
Temsilciler Meclisi ve Senato üyeleri
İtalya'da genel seçimler kapsamında Temsilciler Meclisi ve Senato olmak üzere iki bölümden oluşan parlamento üyeleri belirlenecek.
Temsilciler Meclisi'ne girmek için bir parti veya koalisyonun en az yüzde 4 oy alması gerekiyor. En fazla oy alan parti veya koalisyon, "bonus" sisteminden yararlanarak, Temsilciler Meclisi'ndeki sandalye sayısının en az yüzde 55'ini alacak.
Senato'ya girmek için ise parti veya koalisyonların en az yüzde 8 oy alması gerekiyor. Senato seçimlerinde yüzde 55'lik bonus sistemi ise bölgesel olarak geçerli kılınıyor.
Parti veya koalisyonlar, aldıkları oya göre birinci oldukları bölgedeki adaylarının en az yüzde 55'ini Senato'ya gönderebiliyor. Bu durum, Temsilciler Meclisi ve Senato arasındaki çoğunluğu farklı kılabiliyor.